Obrt na tržištu nekretnina: Stanovi koji su koštali 600 sada su 300 evra

Cene zakupa stanova u Beogradu napokon su pale, nakon velikog skoka koji je potresao tržište nekretnina pre oko godinu dana, kada je počeo masovan dolazak ruskih državljana.
Obrt na tržištu nekretnina: Stanovi koji su koštali 600 sada su 300 evra
Foto: Pixabay

Cene zakupa stanova u Beogradu napokon su pale, nakon velikog skoka koji je potresao tržište nekretnina pre oko godinu dana, kada je počeo masovan dolazak ruskih državljana. 

Stanovi koji su zbog velike potražnje koštali 600 evra, sada mogu da se iznajme i za 300. Agenti za nekretnine očekuju da će nakon turbulentnog perioda kirije neko vreme stagnirati, piše nova.rs.

Agenti za nekretnine saglasni su da se cene zakupa sada kreću maltene na nivou 2020. i 2021. godine, pre rata u Ukrajini, dolaska Rusa i tokom pandemije korone. Očekuju da će cene stagnirati na ovom nivou još neko vreme, posebno zbog toga što je potražnja stanova slaba.
 
Katarina Lazarević za portal nova.rs kaže da je ponuda stanova dobra ali da nema mnogo zakupaca.
 
Prvo su porasle rente i cene otišle "u nebesa" jer je došao veliki broj Rusa spreman da plati te cene. Ono što se u međuvremenu desilo je da su porasli i troškovi za račune, a smanjio se i broj novih zakupaca iz inostranstva. I smanjena potražnja je i smanjila cene rente.
 
"Sada se oni stanovi koji su se iznajmljivali za 600 evra rentiraju za 300, što je i bila cena pre masovnog dolaska Rusa", kaže Lazarević. Navodi da je interesovanje za zakup kuća i lokala takođe slabo i da je ponuda velika.
 
Prema njenim rečima, garsonjera u Beogradu može da se iznajmi za najmanje 300 evra. One luksuznije, slične kvadrature, idu i do 500 evra.
 
Kako za nova.rs kaže agent za nekretnine Milić Đoković, pad cena zakupa je očekivan, jer je bilo neodrživo da cene ostanu visoke koliko su bile prethodne dve godine.
 
Kako ocenjuje, Srbija je bila "protočni bojler" strancima, koji su u međuvremenu otišli dalje. Zato stanodavci sada sve teže mogu da nađu zakupce po cenama koje su važile do pre samo nekoliko meseci.
 
On poručuje stanodavcima da se manu stranaca i da se trude da zadrže domaće zakupce, koji su odgovorni i pouzdani – pre nego da uzmu više novca na kiriji. 
 
Đoković je saglasan sa koleginicom Katarinom Lazarević da će cene zakupa stanova stagnirati još neko vreme, posebno imajući u vidu da je potražnja slaba.
  • Neo NSovac

    09.06.2023 23:40
    Scenario vidjen već
    CG ista priča, kupe i prodaju za puno ... Ostaju oni Rusi /Ukrajinci što moraju, lovatori pune džepove i bežanija...lokalitet ostaje da se pati sa situacijom
  • Mira

    08.06.2023 20:33
    i 300 e je mnogo
    čak i kada padnu ove prenaduvane cene i dalje je to previše naročito za neke male garsonjere u zabačenim delovima grada. nadam se da će taj trend zahvatiti celu Srbiju jer ja sam pitala Solis stan da kupim pa se cen nisu bitnije menjale. Iskreno kako pada kupovna moć ne znam ni da li ću želeti da kupim nešto jer mi možda bude zatrebalo za osnovne potrebe.
  • Pero

    08.06.2023 16:27
    Uskoro će biti džabe
    Stanovi i stanice.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.