Njujork tajms: Vučić sebe proglašava braniocem nacije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je meta kritika na protestima u Beogradu, igra ulogu u odbrani Srba na Kosovu, gde su se tenzije nedavno razbuktale, piše Njujork tajms.
Vučiću se udvaraju američke i evropske diplomate, aplaudira mu medijska mašina posvećena omalovažavanju njegovih kritičara, a preostalo mu je još četiri godine predsedničkog mandata koji je prošle godine osiguran ubedljivom pobedom na ponovnim izborima, naveo je list u opširnom tekstu pod naslovom "U Srbiji, moćni čovek pod kritikama sebe proglašava braniocem nacije".
Međutim, Vučić, lider Srbije više od jedne decenije, "nikada nije izgledao tako izgubljeno kao kada se ove nedelje pojavio u zvaničnom video snimku na ogromnoj krovnoj terasi svoje predsedničke kancelarije kako deli činiju trešanja sa dva zvaničnika, žaleći se da ih demonstranti na ulicama nazivaju nepristojnim imenima da su nenormalni, ludaci, ubice, kriminalci".
Njujork tajms piše da su preterane uvrede, uobičajena pojava "rotvajlerskih tabloida, lojalnih Vučiću" i provladinih televizija, upućivane, barem u javnosti, uglavnom predsednikovim neprijateljima.
 
"Međutim, posle višenedeljnih uličnih protesta pokrenutih prošlog meseca posla dva masovna ubistva, Vučić je sada na udaru i u defanzivi kao nikada pre, od kada se 2012. etablirao kao stožer oko koga se okreće srpska politika", ocenio je list.
 
Njujork tajms dodaje da su protesti, sa pozivima na smenu visokih zvaničnika iz organa za sprovođenje zakona i oduzimanje dozvola za emitovanje dvema provladinim televizijama, prerasli u širi revolt protiv "klime nasilja", za koju su okrivili "Vučića i njegove medijske pse".
 
U ovim nemirnim vodama, kako naglašava Njujork tajms, željno peca Rusija, čiji je ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko ove nedelje okrivio Zapad za podsticanje talasa protesta.
  • **=?)(34

    10.06.2023 23:56
    eh da je samo to.....
    On je sebe problasio za cara nacije, ništa novo. Bolest napreduje!
  • Goran

    10.06.2023 22:54
    Istina
    Je sve. Mali problem je što to piše Njujork Tajms.
  • Goki

    10.06.2023 21:11
    Pa jeste, nista sporno. On je branioc albanske nacije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.