Ukoliko želite ranije u penziju: Koliko će vas koštati i koliko je daleko ukidanje kaznenih penala

Broj korisnika prevremene starosne penzije u Srbiji se iz godine u godinu povećava.
Ukoliko želite ranije u penziju: Koliko će vas koštati i koliko je daleko ukidanje kaznenih penala
Foto: Pixabay
Na kraju 2022. godine bilo ih je ukupno 63.868, piše Euronews Srbija. Svima njima penzija je trajno umanjena za 0,34 odsto za svaki mesec pre navršenih godina života propisanih za sticanje prava na starosnu penziju. 
U PIO fondu kažu za Euronews Srbija da iznos umanjenja za prevremenu starosnu penziju maksimalno može iznositi 20,4 odsto, što je jednako umanjenju u slučaju kada nedostaje pet godina života do propisanog uslova za punu starosnu penziju.
U Savezu samostalnih sindikata Srbije smatraju da je to rešenje nepravedno, pa su nedavno ponovo zatražili da se ukinu kazneni poeni za prevremeno penzionisane. Da bi se to eventualno dogodilo, potrebno je izmeniti Zakon o penzijsko invalidskom osiguranju.
 
"Razumemo da je u nekom trenutku država imala određenih finanijskih problema pa je moralo dosta iz budžeta da se nadomesti. Sada imamo i veći broj zaposlenih, preko dva miliona i 350 hiljada, imamo milion i 650 hiljada penzionera, skoro 700.000 ima više zaposlenih u odnosu na penzionere, tako da su se stekli uslovi da se kazneni poeni ukinu, ali zaista nemamo nikakvog odgovora na taj naš predlog", rekao je za Euronews Srbija Duško Vuković iz SSSS.
 
Dodaje da je sve to na dugom štapu i da u krajnjem slučaju mora da se izmeni zakon koji će da ukine kaznene poene što, smatra, može vrlo brzo da se uradi ako ima političke volje i spremnosti.
 
"Umanjenje penzije za preveremeno penzionisanje nema smisla" 
 
Vuković je rekao da nikome ne može penzija da bude ista jer zavisi i od toga koliko se uplaćivalo u penzioni fond, od visine zarade i godina staža, ali da nema smisla umanjiti je nekome ako ode u prevremenu penziju.
 
"Svakome od nas penzija se izračunava na osnovu godina staža i onoga koliko ste uplaćivali. Nemojmo dodatno da umanjujemo ljudima koji odu u perevremenu penziju, postoje uslovi da odete ranbije u penziju, ne može svako da ode. Minimum da bi uopšte dobili neku penziju je 15 godina staža, s druge strane imate uslov godina života. Samim tim što ste odlučili da odete u prevremenu penziju znate da će vam penzija biti manja, zašto da vam neko dodatno umanjuje taj iznos", upitao je Vuković.
 
Vuković je rekao da je veoma teško otići sada u invalidsku penziju, što znači da oni koji su bolesni moraju faktički da rade. 
 
"Ako zadržavate neku generaciju da što duže radi, onemogućavate mlađoj generaciji da stupi na tržište rada i da radi. Postoji neke smena generacija, postoje analize o produktivnosti rada, nije isto kad imate 25, 30, i 35 godina ili recimo 62 i 63. Da li sa istom produktivnošću možete da radite kao recimo neko ko je upola mlađi od vas?", kaže Vuković. 
 
Iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja poručuju da je uvođenje prevremene starosne penzije uz umanjenje visine penzije mera doneta u cilju obezbeđenja dugoročne održivosti sistema penzijskog osiguranja.
 
"Кao rezultat primene ove i drugih mera reforme sistema smanjen je pritisak na penzionisanje pre navršenja opšte starosne granice (koja u 2023. godini iznosi 65 godina života za muškarce a 63 godine i šest meseci života za žene). Navedeno ilustrujemo podatkom da je prosečna starost muškaraca, novih korisnika starosne penzije, u periodu od 2014. do 2021. godine povećana sa 63,1 na 64,1 godinu", kažu za Euronews Srbija u resornom ministarstvu.
Objašnjavaju da je trajno smanjenje visine penzije, tzv. penali pri prevremenom penzionisanju, uvedeni iz razloga što, u proseku, osiguranik koji ode u prevremenu starosnu penziju duže prima penziju, što znači da će primiti veći broj penzija i ukupno više novca u odnosu na osiguranike koji odu u starosnu penziju nakon što navrše opštu starosnu granicu, a pritom su imali istu dužinu staža i visinu zarada i doprinosa tokom osiguranja. 
 
"Na taj način se visina penzije dovodi u vezu sa dužinom staža, uplaćenim doprinosima i predviđenom prosečnom dužinom njenog korišćenja. Pored toga, time se osiguranicima obezbeđuje izbor između višeg iznosa penzije, s jedne strane, i dužeg perioda primanja penzije u zavisnosti od ličnog izbora. Napominjemo da se umanjenje visine penzije u cilju destimulisanja prevremenog penzionisanja i produžetka radnog veka, na sličan način primenjuje u velikom broju penzijskih sistema širom Evrope, npr. u Austriji, Bugarskoj, Češkoj, Nemačkoj, Portugaliji, Rumuniji, Slovačkoj, Sloveniji... U skladu sa navedenim, ukazujemo na to da u ovom trenutku nije predviđena izmena načina obračuna visine prevremene starosne penzije, kao ni izmena načina umanjenja visine starosne penzije, primenom tzv. 'penala'", navode u resornom ministarstvu.
  • kalimero

    28.08.2023 12:57
    NEPRAVDA JE TO
    S obzirom da se nikada nizasta nismo pobunili i izasli na ulice kada se radilo o nasim guzicama, dobili smo sta smo i trazili.
    Oni su ovaj zakon provukli i sada nam je tako kako nam je.
    Nije dzabe izreka NEDAJ BOZE DA SE Srbi SLOZE!!!
    Umesto da se svi pobunimo iz cele Srbije sto se tice ovog zakona i penala,da izadjemo na ulice i da nam je cilj da promene zakon i da ako covek ima 40godina staza NE BITNO je koliko ima godine starosti dobija punu penziju oni bi morali da promene ovaj zakon.
    Jel mi kao gradjani pola zakona koji oni donesu mi i nemamo pojma da su doneti.Ovaj zakon u mnogim zemljama ne bi tako lako prosao(Francuska, Grcka oni za sve i svasta se pobune, izadju na ulicu)kao kod nas
  • BUCKO

    18.08.2023 12:47
    UKINUTI PENALE
    Velika sramota za drzavu.Kaznjavaju se ljudi koji su poceli da rade sa 18 godina,a nagradjuju oni koji su poceli da rade sa 30 godina,pa odu u starosnu sa vise godina a manje staza.
    Kad se napuni 65 godina treba ukinuti penale,ili ako neko posle prevremene penzije odradi razliku do 45 godina staza, treba mu ukinuti penale,a ne da ostaju trajno,kako je po zakonu.
  • Darko

    16.07.2023 18:29
    Okruženje
    Da, ima to i navedenom okruženju, ali se penali ukidaju kad se navrše propisane godine života, a kod nas važe do smrti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija