Evakuisano troje planinara na Staroj planini, među njima i devojčica

Spasioci Vatrogasno spasilačke čete u Pirotu, uz pomoć pirotskih radio amatera, uspeli su da spasu troje planinara koji su se izgubili na Staroj planini, među kojima je bila i 13-godišnja devojčica.
Evakuisano troje planinara na Staroj planini, među njima i devojčica
Foto: Pixabay (ilustracija)
Akcija spasavanja trajala je sinoć od 20 časova do 2.30 ujutru, kazao je predsednik Radio kluba Pirot Bojan Božić.

"Poziv u pomoć smo dobili oko 20 časova, od vlasnika restorana Vrelo na Staroj planini, koga je jedan od izgubljenih planinara, inače otac devojčice, uspeo da dobije. Odmah smo alarmirali vatrogasce-spasioce, koji su kvadovima odmah krenuli na teren, u noć, po izuzetno teškom i nepredvidivom terenu. Akciju je pomagalo petoro naših članova - radioamatera, a jedan od nas, Dragan Ćirković, je svojim džipom sa specijalnom radio-antenom, praktično predstavljao svojevrstan repetitor i omogućio je nesmetanu komunikaciju radio stanicama", rekao je Božić.

Kaže da je velika sreća da je otac devojčice imao radio stanicu jer je na području gde su se nalazili mobilna mreža bila vrlo slaba, a telefoni se brzo isprazne i prekine se komunikacija. 
 
"Ujutru oko 2.30 sati spasioci su uspeli da kvadovima planinare spuste u selo Dojkinci, gde ih je već čekao sanitet koji ih je odvezao u bolnicu gde su zbrinuti, tako da su oni već sada verovatno stigli kući u Kruševac, odakle su došli na Staru planinu", rekao je Božić.
  • Mili

    11.06.2023 21:25
    Bravo za spasioce,a nazovi planinarima pamet u glavu,nije planina livada pored kuće da se ide u šetnjicu,planina je opasna i amateri trebaju grupu i profesionalnog vodiča,inače se ovako završi.
  • Neiskusni planinar

    11.06.2023 20:21
    Dragan Ćirković je vrsni poznavalac Stare planine, pouzdan i čovek od poverenja. Svaka čast, važno je da su svi dobro!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.