Osmaci sledeće nedelje polažu malu maturu: Ove godine ih čeka nekoliko novina

Za nekoliko dana učenike osmog razreda čeka mala matura, a testove će polagati 21, 22. i 23. juna.
Osmaci sledeće nedelje polažu malu maturu: Ove godine ih čeka nekoliko novina
Foto: Pixabay
Ove godine čeka ih drugačiji treći test na završnom ispitu, ali i drugačije bodovanje u odnosu na prethodne generacije, piše Euronews Srbija.
Nastava je za njih završena 6. juna, ali i dalje traju pripreme u mnogim školama. Izlazak na završni ispit obavezan je za sve osmake jer po Zakonu o osnovnom obrazovanju učenik je završio osnovnu školu tek kada položi malu maturu. Ne postoji bodovni prag koji đaci moraju da pređu, ali je osvojeni broj bodova važan za upis u željenu srednju školu.
Promene trećeg testa
 
Prethodne generacije osmaka, osim testa iz srpskog i matematike, kao treći polagali su kombinovani test koji je sadržao pitanja iz istorije, geografije, fizike, hemije, biologije. Od ove godine osmaci biraju jedan od pet ponuđenih predmeta koji će im biti treći test. 
 
Iz Ministarstva prosvete ranije su saopštili da se najviše osmaka izjasnilo da žele kao treći test da polažu biologiju (38 odsto), zatim sledi geografija, istorija, hemija, fizika.
 
Prosvetne vlasti odlučile su prošle godine da menjaju treći test na maloj maturi. Kako su naveli, kombinovani test je "slabije koncipiran u odnosu na ostala dva testa" i postoji prostor za njegovo unapređivanje. Stizale su i pritužbe od roditelja da predstavlja veliko i nepotrebno opterećenje za učenike. 
 
Kritike na račun trećeg testa iznete su i u Strategiji razvoja obrazovanja do 2030 godine.
 
"Nakon višegodišnje primene završnog ispita došlo se do izvesnih uvida koji nameću potrebu za preispitivanjem njegovog kvaliteta, svrsishodnosti, kao i prednosti i nedostataka. Ovo se pre svega odnosi na kombinovani test. Mišljenja stručne javnosti, nastavnika i direktora ukazuju na to da koncept kombinovanog testa u ovom obliku nema kapacitet da ostvari svoj puni potencijal i svrhu i da su izmene neminovne", navodi se u dokumentu.
 
U junu prošle godine sedmaci (generacija koja sada polaže malu maturu) su imali probu samo trećeg testa sa male mature, da bi u martu ove godine radili probu kompletne male mature. To znači da su radili dve probe trećeg testa male mature i da su već upoznati kako će izgledati.
 
Menja se i sistem bodovanja
 
Za upis u željenu srednju školu računa se uspeh iz osnovne škole (šesti, sedmi, osmi razred), kao i ostvareni bodovi na maloj maturi. Uspeh iz osnovne škole može maksimalno da nosi 60 bodova, dok na tri testa đaci maksimalno mogu da ostvare 40 bodova.  Prethodnih godina testovi iz srpskog i matematike nosili su maksimalno po 13 bodova, dok je kombinovani test nosio 14 bodova.
 
Zbog ukidanja kombinovanog testa od ove školske godine je promenjeno bodovanje na maloj maturi pa će na testovima iz srpskog jezika i matematike učenik moći da osvoji maksimalno po 14 poena, a na trećem testu najviše 12.
 
Učenici osmog razreda OŠ "Vladislav Ribnikar", u kojoj se 3. maja dogodilo masovno ubistvo, polagaće malu maturu, ali će im biti olakšan upis u željenu srednju školu. Naime, Ministarstvo prosvete odlučilo je da im se poveća broj bodova ostvaren na osnovu uspeha iz škole i urađenih testova. 
 
"Ministarstvo prosvete donelo je sledeći predlog - da se broj bodova koji učenik ostvari na osnovu uspeha iz škole i na osnovu završnog ispita, uvećava se za 30 odsto od broja bodova koji mu nedostaje do 100 bodova", kažu u Ministarstvu prosvete.
 
U praksi to znači da ukoliko neki učenik ima 80 bodova, do maksimuma mu treba još 20 bodova. Afirmativna mera ministarstva podrazumeva da mu se dodaje 30 odsto od tih 20 bodova. U konkretnom slučaju to bi bilo još šest bodova i taj učenik bi srednju školu upisivao sa 86 bodova.
Upisni kalendar
 
Prema upisnom kalendaru, učenici će završni ispit iz srpskog, odnosno maternjeg jezika polagati 21. juna, iz matematike 22. juna, a treći test će rešavati 23. juna. Prema školskom kalendaru preliminarni rezultati male mature biće objavljeni 25. juna, a konačni 28. juna.
 
Nakon objavljivanja konačnih rezultata sledi popunjavanje i predaja liste želja, elektronski ili u matičnim osnovnim školama, 29. i 30. juna. Konačni rezultati raspodele učenika po srednjim školama i obrazovnim profilima biće istaknuta 3. jula, nakon čega sledi upis primljenih kandidata.
 
Đaci koji ne uspeju da dođu do mesta u srednjoj školi, imaće šansu u drugom krugu, koji počinje odmah po objavljivanju rasporeda učenika u prvom krugu, dok će treći upisni krug biti 24. i 25. avgusta.
  • Danijela

    20.06.2023 00:07
    Vezano za test
    Po mom misljenju,prijemni ispit bi trebalo ukinuti!Dovoljno je ucenike primati u srednje skole na osnovu uspeha iz osnovne.Ovako bespotrebno stresiramo i maltretiramo decu.
  • Milorad

    19.06.2023 22:10
    Korektno
    Ja mislim da je najbolje imati izborni test nego kombinovani zato sto deca imaju manje da se opterecuju biraju predmet koji im najlakse ide.
  • Ha

    18.06.2023 09:23
    Pogrešno
    Treći test iz samo jednog predmeta je glupost, dobiće se nerealna slika u odnosu na kombinovani test.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija