Poplave u Srbiji: Vanredna situacija u 56 mesta, evakuisano ukupno 317 ljudi, uklanjaju se posledice

Vanredna situacija u Srbiji zbog obilnih padavina proglašena je u 56 gradova i opština.
Tokom jučerašnjeg dana pripadnici Sektora za vanredne situacije evakuisali su 20 stanovnika, a od 26. maja ukupno 317. 
Bujice su oštetile puteve, nosile mostove i pokrenule klizišta i odrone. Poplave su napravile probleme širom Srbije. Od danas se očekuje poboljšanje vremenskih prilika.
Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić istakao je za RTS da se od ranije znalo da je most, srušen pod naletom bujice, koji je spajao Slatinu i Mrčajevce, bio u lošem stanju. Kaže da je opština Čačak još 7. novembra prošle godine zabranila korišćenje tog mosta za sve automobile koji su teži od tri tone. 
 
Takođe, naveo je da je prošle godine Vlada Srbije opredelila 500 miliona dinara za rekonstrukciju tog mosta i da će sada biti osiguran novac koji nedostaje za izgradnju novog.
 
"Vojska je odmah izašla i oni sada izviđuju mogućnost da postave pontonski most kako bi građani koji tu žive mogli da koriste prelaze traktorima. Projektovanje mosta će sigurno trajati tri do četiri meseca, posle toga mora da se krene u izgradnju. To znači godinu, godinu i po dana da se izgradi potpuno nov most", rekao je ministar. 
 
  
 
Najavio je da rušenje mosta Adranima počinje od ponedeljka. 
 
"Ovaj most se ruši već od ponedeljka, samo treba neke instalacije da se uklone. Tako da imaju četiri meseca, pošto je to mnogo manji most, pa se lakše posao završava. Za četiri meseca će vratiti potpuno nov most", poručio je Vesić.
 
Stručni saradnik za delovanje u nesrećama Crvenog krsta Srbije Ranko Demirović kaže za RTS da su njihove ekipe trenutno u 24 sredine, kao i da deluje preko 250 jedinica koje su osposobljene za delovanje u nesrećama.
 
"Pomogli smo u delu evakuacija gde je to bilo potrebno, izvršili zbrinjavanje ljudi. Preksinoć je organizacija Crvenog krsta u Prokuplju formirala jedan privremeni smeštaj za slučaj evakuacije i zbrinjavanja ljudi, kada su prošli bujični vodotoci, Crveni krst je izvršio procenu potreba ugroženih ljudi i napravio pakete hrane i higijene", rekao je Demirović.
 
Pored toga, kaže, pomažu i u saniranju posledica poplava u domaćinstvima.
 
"U Pomoravskom okrugu su organizacije Crvenog krsta bile poprilično aktivne, pomagale oko pravljenja bedema u Jagodini, delile pomoć u Svilajncu", dodaje.
 
Miloš Milenković iz Sektora za vanredne situacije MUP-a kaže za RTS da su sve akcije spasavanja i evakuacija uspešno izvedene.
 
"Tokom jučerašnjeg dana pripadnici Sektora za vanredne situacije evakuisali su 20 stanovnika, a od početka ovog perioda, odnosno 26. maja, ukupno 317. Tako da su svi građani koji su direktno bili ugroženi sada na bezbednom, obezbeđeno im je sve i verujemo da će uskoro biti normalizovani i drugi segmenti života - kritične infrastrukture, elektrosnabdevanje i vodosnabdevanje", navodi Milenković.
 
 
Ističe da je juče najkritičnije bilo na teritoriji opštine Kučevo, gde je bilo najviše evakuacija.
 
"Takođe, intenzivno se sada radi na uspostavljanju elektrosnabdevanja u jednoj od fabrika. Grad Kraljevo, Adrani i Grdica, tu smo preventivno evakuisali devet ljudi, a ne smemo zaboraviti da se na teritoriji Jagodine intenzivno crpi voda kako bi što pre uspostavili elektrosnabdevanje u jednom delu industrijske zone", dodaje Milenković.
Ukazuje da su građani bili vrlo kooperativni, kao i da su slušali uputstva. 
 
Navodi i da su obilazili kritične tačke i davali uputstva građanima kako da reaguju.
 
"Danas su naše ekipe u poplavljenim područjima, a sada se ulazi u fazu otklanjanja posledica i radi se na crpljenju vode", rekao je Milenković.
 
Velika Morava, Jasenica i Rača su se u protekla 24 sata izlile iz svojih korita i poplavile značajne površine pod oranicama u Velikoj Plani. Kako su rekli nadležni iz JKP "Miloš Mitrović", zahvaljujući dobrom sistemu kanala i njihovom solidnom održavanju nijedna kuća na teritoriji opštine za sada nije poplavljena.
 
Lokalni atarski putevi nisu prohodni, pa je mehanizaciji bio otežan pristup. Postavljeni su džakovi sa peskom, kako bi se odbranila tri domaćinstva kod hipodroma. Dežurne ekipe i dalje prate situaciju na terenu, a kako kažu, noć je protekla mirno.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija