Oštro prema EU, malo manje prema SAD: Ispituje li Vučić granice strpljenja Zapada kroz Kosovo?

Hapšenjem još jednog Srbina, za kojeg kosovska policija tvrdi da je napao prištinske novinare, a vlasti u Srbiji da je uhapšen bez dokaza, dodato je još tenzija na već pogoršane odnose Srbije i Kosova
Oštro prema EU, malo manje prema SAD: Ispituje li Vučić granice strpljenja Zapada kroz Kosovo?
Foto: Beta/AP

Beograd traži od kosovske vlade da oslobodi Srbe uhapšene u proteklim nedeljama, za koje kosovske vlasti tvrde da su pripadnici kriminalnih struktura i odgovorni za napade na novinare, policiju i KFOR.

Priština, uz SAD i Veliku Britaniju, poziva srpske vlasti da se bezuslovno oslobode trojicu kosovskih policajaca - za koje se i dalje ne zna gde su tačno i zbog čega uhapšeni. Tužilaštvo u Srbiji ih sumnjiči ih za nedozvoljenu proizvodnju, držanje, nošenje i promet oružja i ekspolozivnih materija i određen im je pritvor. Beograd, za sada, odbija da ih oslobodi, podseća Glas Amerike.
Dimitrije Milić, politikolog iz organizacije Novi treći put, za Glas Amerike kaže da je pozicija Beograda u slučaju hapšenja kosovskih policajaca taktički potez u pokušaju da se ublaži strateški gubitak na terenu.
 
"Poslednja situacija sa policajcima jeste neki vid podizanja uloga od strane Srbije u okolnostima koje su trenutno dosta loše za srpsku stranu, ako gledamo teren i ono što Priština sada kontroliše, prvenstveno zbog prisustva specijalnih policijskih snaga na severu. Sa druge strane, može se videti da klima koja trenutno postoji prvenstveno u SAD ide u korist do neke tačke u onome što su pozicije Beograda. Ali, dok se ne formira ZSO, sve je to strateški gubitak", navodi on.
 
Prema mišljenju Helene Ivanov, istraživačice na londonskom Institutu Henri Džekson, predsednik Srbije Aleksandar Vučić u ovom trenutku pokušava da dobije najviše što može i gleda koliko zapravo prostora za manevrisanje ima kada su u pitanju tri uhapšena policajca.
 
Kako kaže u razgovoru za Glas Amerike, sada postoji rizik da predsednik Srbije može da preceni sopstvenu poziciju i da na taj način ugrozi relativno pozitivne komentare koje je Zapad imao prema njemu i prema Srbiji generalno poslednjih nedelja.
 
"Definitivno mislim da ova tri policajca i situacija sa njima svakako može na kraju da ima vrlo nepovoljan ishod po Srbiju, pogotovo ako se Srbija u ovoj situaciji ne predstavi kao strana koja je voljna da pregovara, sa jedne strane, i sa druge strane voljna da posluša sve savete koje dobija od Zapada. Mislim da je stav Zapada u ovoj situaciji prilično jasan – a to je da, iako okolnosti hapšenja tri policajca nisu u potpunosti jasne, njihovo oslobađanje je svakako neophodno", kaže Ivanov i dodaje da je jedna od mogućnosti i pokušaj Beograda da sprovede razmenu policajaca za uhapšene Srbe na severu Kosova.
 
U obraćanju javnosti u nedelju predsednik Srbije je kritikovao međunarodnu zajednicu. Za pripadnike misije EULEKS je rekao da su "lažovi" koji "vrše lažni monitoring na administrativnoj liniji", "dopuštaju upucavanje Srba i podržavaju Kurtija". Takođe je izjavio da je dijalog sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem besmislen i da ne zna da li će otići na naredni susret u Brisel.
 
Portparol EU Peter Stano je, na upit Glasa Amerike, saopštio da "kategorički odbacuje navode Srbije o misiji EULEKS".
 
"Da se podsetimo da je i osoblje EULEKS-a, kao i naša vozila, bilo meta napada na terenu", poručio je Stano.
 
Vučić je takođe izjavio da se u proteklim danima "suočava sa posrednim i neposrednim pretnjama o posledicama prema Srbiji ako se bezuslovno ne oslobode kosovski policajci". SAD su proteklih dana tri puta tražile da se bezuslovno oslobode kosovski policajci uz tvrdnju da je hapšenje na osnovu "lažnih optužbi" pogoršalo tenzije. Glas Amerike još nije dobio odgovor u ambasadi SAD na pitanje da li su tačni Vučićevi navodi da se suočava sa pretnjama o posledicama ako se ne oslobode kosovski policajci.
 
Sa druge strane, predsednik Srbije je pozitivno ocenio ulogu KFOR-a i NATO-a u poslednjim dešavanjima na Kosovu.
 
"Retorika predsednika i ljudi iz vladajuće partije, iz vladajuće strukture, suštinski ne idu nikada direktno napadima na SAD i napadima na NATO, koliko idu napadima na EU i implicitno na Nemačku, prvenstveno zato što postoji problem u Ministarstvu spoljnih poslova koje je preuzela Zelena partija i tu postoji manji nivo trpeljivosti prema onome što je pozicija Srbije. Prvenstveno je upućeno evropskim političarima, posebno nemačkim i onima u Briselu. Možemo da kažemo da vlast u Srbiji ima problem sa državama EU, dok sa SAD postoji viši nivo tolerancije", kaže Milić.
 
Helena Ivanov smatra da se u poslednje vreme EU nije pokazala kao dovoljno jak akter u ovoj situaciji ili da EU ako, i ima mehanizme, nije ih iskoristila da natera obe strane da rade ono što su rekli da će uraditi u Briselu, Ohridu, ili u Briselu 2013. godine.
 
Prema Milićevom mišljenju, dva su razloga za to što u SAD postoji viši nivo tolerancije za poziciju Srbije. Prvi je pragmatizam aktuelne administracije, a drugi strah da Srbija ne ostane izolovana i antizapadno nastrojena, pa samim tim i destabilizujuća za ceo region.
Dijalog na ledu, šta su opcije?
 
Iz Vašingtona i Brisela stiglo je više poziva obema stranama za deeskalaciju i povratak pregovorima.
 
Predsednik Srbije je rekao da mu "ne pada napamet da razgovara sa premijerom Kosova dok se ne oslobode uhapšeni Srbi", dok je kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da je obavešten o sledećem sastanku u Briselu 22. ili 23. juna, ali da je još neodlučan da li će učestvovati, prenosi FoNet navode lista Koha Ditore.
 
"U Srbiji nije popularno kompromisno rešenje sa Kosovom, a na Kosovu je bilo kakvo sporovođenje ZSO ultra nepopularan potez. Problem je u oba društva koja su neusklađena sa realnošću, a sa druge strane SAD i evropske države ne umeju da izađu na kraj sa domaćim političkim elitama na način da to ne eskalira u veći problem. Jer, jedno su pritisci i namere, a drugo je realni ishod. Niko ne može da zna da li će vlasti u Srbiji ili u Pritštini iskoristiti spoljni pritisak da izvrše mobilizaciju svojih građana na neki destruktivan način", zaključuje Milić.
 
Bez obzira na to kakve su aspiracije bilo predsednika Vučića, bilo premijera Kurtija, Helena Ivanov ističe da oružani sukob na Kosovu nije opcija i da takav razvoj događaja ne ide u prilog ni jednoj strani.
 
Iako su, po njenim rečima, česte paralele između ruske invazije na Ukrajinu i jednog potencijalno sličnog scenarija između Srbije i Kosova, ključna razlika je, kako kaže – prisustvo KFOR-a na Kosovu.
  • Stefan

    23.06.2023 14:48
    EU
    Ne verujem nikom iz eu nista, bas ni rec. Bitno mi je sta rade, a ne te njihove suplje price, sto puta ponovljene floskule i lazi. Zar nemaju cime da se bave u svojim zemljama, kod njih sve divno i bajno. Odvratno mi je to, izvinite, nisam nasao bolju rec
  • Ratko

    21.06.2023 13:26
    Tačno
    Neka duvaju tukija i EU i nato!
  • Prezime

    21.06.2023 08:31
    @Ime
    Rodjeni sto neodes u Prizren i razvijes Srpsku Zastavu…ili ces dogodine! Kosovo je Ratom oteto 1812 i Ratom 1999 vraćeno…ovaj AV samo to javno potvrđuje! Nego Rodjeni gledaj ti da AV i ovo sto nam je preostalo nepreda…kako je krenuo..ode Vojvodina i Sandžak vrlo brzo! Nelupetaj!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija