Šta sve javnost zna o ubistvu Olivera Ivanovića?

Pet i po godina posle ubistva Olivera Ivanovića, jednog od lidera kosovskih Srba, istina o tom zločinu i dalje nije ništa bliža nego prethodnih godina, iako je sudski proces u toku.

Ministar policije Bratislav Gašić je, međutim, danas u Skupštini Srbije izjavio da se "zna ko je ubica Ivanovića i pod čijom je zaštitom", piše N1.

"Mi tačno znamo ko je ubica i tražili smo od nemačkih organa pod čijom je zaštitom taj čovek da nam daju podatke. Imamo slike sa aerodroma Tirana kada je sleteo, kada je ušao u Prištinu, u stan", rekao je Gašić u Skupštini Srbije navodeći da je to rezultat zajedničkog rada Tužilaštva za organizovani kriminal, MUP-a, BIA.

"To što su nedostupni našim organima ne znači da neće moći da budu procesuirani, ali je slučaj rešen", naveo je Gašić.
 
Miroslav Ivanović, brat ubijenog Olivera Ivanovića, izjavu ministra policije Bratislava Gašića u kojoj kaže da se zna ko je ubio Olivera vidi kao "političko opravdanje" i poligon za politički duel.
 
"Nema potrebe da se na taj način koristi tim slučajem i podacima iz tog slučaja koji očigledno nisu tako novi. Datiraju iz nekih vremena ranije. Ovim slučajem se koristi radi političkih opravdanja ili potkusurivanja", kazao je Ivanović, a prenosi Nova.rs.
 
Lider Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" Oliver Ivanović ubijen je 16. januara 2018. u Kosovskoj Mitrovici. On je pogođen sa pet metaka u grudi i podlegao je povredama u bolnici.
 
Jula 2019. godine predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Beograd misli da ima ime ubice Olivera Ivanovića, ali da pokušava da dobije materijalne dokaze. 
 
On je tada rekao da Milan Radoičić, potpredsednik Srpske liste, koga kosovske vlasti sumnjiče za umešanost u ubistvo, nema veze sa tim zločinom.
 
U slučaju ubistva Olivera Ivanovića, kosovsko tužilaštvo po trećoj optužnici vodi postupak pred specijalnim odeljenjem Osnovnog suda u Prištini. 
 
Optuženi za učešće u organizovanoj kriminalnoj grupi koja se dovodi u vezu sa ubistvom Ivanovića su – Marko Rošić, Nedeljko Spasojević, Silvana Arsović i Rade Basara, dok se Dragiša Marković i Žarko Jovanović terete za zloupotrebu službenog položaja.
 
I u trećoj, kao i u prethodne dve optužnice spominju se Milan Radoičić i Zvonko Veselinović, koji su označeni kao vođe kriminalne grupe koja se dovodi u vezu sa ubistvom Ivanovića.
 
Specijalno tužilaštvo Kosova saopštilo je krajem oktobra 2022. da je uhapšena osoba osumnjičena za učešće u ubistvo Ivanovića. 
 
"Tužilaštvo može saopštiti da je osumnjičeni M.M, kao osumnjičeni član kriminalne organizovane grupe, aktivno učestvovao u izvršenju krivičnog dela učešće u organizovanju organizovane kriminalne grupe (umešane) u ubistvo Olivera Ivanovića, zajedno sa drugim osumnjičenima", navedeno je tada u saopštenju Specijalnog tužilaštva.
 
Osumnjičeni se, kažu, nalazio u bekstvu od 2019. godine. BIRN je pisao da je uhapšen Milan Mihajlović iz Leposavića.
 
Mihajlović je jedan od desetak Srba sa severa Kosova koji su se u avgustu 2021. godine našli pod sankcijama Ministarstva finansija Sjedinjenih Američkih Država zbog navodne povezanosti sa transnacionalnim organizovanim kriminalom.
 
Na listi sankcionisanih pojedinaca su se našli i kontroverzni biznismeni Žarko i Zvonko Veselinović, te Milan Radoičić. Kako se navodi na listi, 39-godišnji Mihajlović je povezan sa Zvonkom Veselinovićem.
 
Veselinović i Radoičić bili su imenovani kao vođe kriminalne grupe odgovorne za ubistvo Ivanovića. Oni su negirali te navode i nijedan od njih nije optužen.
 
U ubistvo umešan i kavački klan?
 
Insajder je početkom meseca ove godine pisao da je među skaj porukama koje su razmenjivali pripadnici kriminalne grupe koju je predvodio optuženi crnogorski policajac Ljubo Milović – kako otkriva optužnica Tužilaštva za organizovani kriminal – jedna ukazuje na do sada nepoznatu, navodnu informaciju BIA o tome da je u ubistvo Olivera Ivanovića umešan neko iz kavačkog klana. Ta informacija se proverava.
 
Milović je uz šefa kavačkog klana Radoja Zvicera jedan od najtraženijih crnogorskih begunaca.
Ivanović, koji je na početku smatran nacionalistom, postao je umereni političar koji se zalagao za suživot srpske manjine i albanske većine na Kosovu. Takođe je bio i dosta glasan kritičar beogradskih vlasti.
 
Njemu se, pre nego što je ubijen, u obnovljenom postupku sudilo po optužnici da je dao naređenje za ubijanje Albanaca u Mitrovici tokom rata na Kosovu 1999. godine. Izjasnio se da nije kriv.
  • BoeserWolf

    22.06.2023 13:53
    @andrija
    Demant iz nemačke ambasade je stigao. Ne znam o kakvom odobravanju pričate, osoba koja je poverovala u Gasicevu pricu je gluplja od glupog
  • Tt

    22.06.2023 09:13
    Tt
    Srbi sa Kosova se neboje Albanaca vec Srpske Liste! To je medju posljednjim Izjavama pok.Olivera Ivanovica! Pametnom dosta!
  • Цвеле

    22.06.2023 08:49
    Цвеле
    Имали су и сувише времена било шта да фризирају и сада пласирају у јавност! Увек на погрешан траг јер ово је све преблизу за оног ко је имао користи од овога као са Цвијаном!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija