Nekoliko dana do Vučićevog Pokreta za državu: Socijalisti pod pritiskom i podeljeni oko ulaska

Svega nekoliko dana ostalo je do 28. juna, koji je predsednik Srbije Aleksandar Vučić odredio kao datum za formiranje Narodnog pokreta za državu.

Kako piše Nova.rs, dok traje proces formiranja pokreta, vrše se pritisci na SPS, kao i na stranke Rasima Ljajića i Dragana Markovića Palme da uđu u Vučićevu organizaciju. Međutim, unutar tih partija postoje različita mišljenja i nisu svi saglasni da bi to bilo politički isplativo.

Svoje vizije i namere vezane za novi projekat Vučić je objavio na kontramitingu ispred Narodne skupštine u maju i poručio da će na Vidovdan biti formiran Narodni pokret za državu, a da će on "zamoliti SNS da bude stožer tog pokreta".
"Svako ko ne bude bio deo Narodnog pokreta za državu tretiraće se kao da je protiv države, samim tim i režima. Opozicija odavno ima takav tretman, ali ukoliko SPS, Ljajić i Palma ne uđu u pokret, oni po prvi put mogu biti u prilično nezgodnoj situaciji. Naprednjaci mogu da objasne svojim biračima da su ove stranke i pojedinci protiv države, Vučića i u krajnjem slučaju naroda", navodi izvor Nove.
 
Kako piše ovaj portal, najveća previranja trenutno se dešavaju u Socijalističkoj partiji Srbije, gde postoje dve struje. 
 
Jedna je protiv ulaska u pokret, jer će se time SPS "stopiti" sa Vučićem, izgubiti prepoznatljivost i na određeni način postati samo manji partner. Druga struja zastupa ideju da je ulazak u pokret neophodan, jer je Vučić ostavio veoma malo manevarskog prostora. SPS je decenijski partner od kojeg se očekuje da podrži naprednjake i Vučića, zbog čega se stvara veliki pritisak da bude deo pokreta.
 
"Pred strankom je teška odluka i čini se da je SPS između čekića i nakovnja. Svaka odluka rukovodstva, bilo da se pristupi pokretu ili odbije ulazak, vuče sa sobom negativne posledice. S obzirom na to da socijalisti imaju stabilnu podršku i biračkom telu, priključivanje pokretu bi bilo ujedno i kockanjem sa tim. S druge strane, poznat je scenario koji usledi svaki put kad naprednjaci ne dobiju nešto što očekuju od SPS. Oni koji zastupaju stav da bi trebalo pristupiti pokretu su svesni kakva bi hajka usledila ukoliko bi odbio poziv", navodi izvor iz SPS.
 
Izbor nemaju ni SDPS Rasima Ljajića i Jedistvena Srbija Dragana Marković Palme, na koje se takođe vrše veliki pritisci da kažu "sudbonosno da" Vučićevom pokretu, dok je jedini sigurni član Pokret socijalista Aleksandra Vulina.
  • Џеки Чен

    24.06.2023 12:55
    Партијски Спинови
    Ко финансира силне покрете,удружења грађана,партије по Србији ? САД,Русија или је овај пројекат УАЕ ,Кинези су национална мањина у Србији немају ни свој клуб ,ТВ канал само порески број
  • Msp

    24.06.2023 10:29
    @B
    Komentar stogod čestitam
  • Š

    24.06.2023 10:13
    a crveni vojvoda pocasni clan

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.