Lako do kredita: Kako Telekom daje "finansijski vetar u leđa" mnogim privatnim medijima

Telekom Srbija je finansijski vetar u leđa kompaniji Minacord media tj. televiziji K1 čiji su vlasnici pevač Željko Joksimović i Manja Grčić, koji su se pojavili i kao partneri države za "Tanjug".
Lako do kredita: Kako Telekom daje "finansijski vetar u leđa" mnogim privatnim medijima
Foto: Pixabay

Kako piše N1, Telekom Srbija je uložio novac i u razvoj kompanije Igora Žeželja, Wireless media i njene ćerke firme Mondo Inc.

Minacord medija podigla je 2019, 2020. i 2021. godine četiri kredita u vrednosti od oko 4 miliona evra, a kao garanciju za otplatu istih priložila je ugovore sa Telekomom o distribuciji K1 na mts kablovskoj mreži.

Vesna Radojević, novinarka i urednica portala "Raskrinkavanje", ocenila je da je Manja Grčić neko "ko je spreman na sve da se založi kako bi sve išlo po planu".
 
"Manja Grčić je neko ko je dugo godina bio menadžer televizije B92. Ljudi koji su tamo radili su mi pričali da je ona nakon dolaska SNS-a na vlast bila zadužena da disciplinuje ljude, da uređuje program tako da ide na ruku SNS-u, da neke emisije čak i skida, o tome je i Olja Bećković pričala vrlo javno", rekla je Radojević u dokumentarnom filmu televizije N1 "Trn u oku".
 
Ona je i objasnila kako je Minacord dobio nekoliko ugovora o kreditima, samo na osnovu saradnje sa Telekomom.
 
"Dakle, to je bio neko ko je bio spreman da se založi da to sve ide podmazano, lepo, da se niko ne nervira, da se prvi potpredsednik Vlade u tom trenutku ne nervira, da se posle premijer ne nervira. Dakle da tu sve bude kako treba. I na osnovu tih ugovora Minacord medija već evo ima nekoliko ugovora o kreditima, dakle od poslovnih banaka samo na osnovu te saradnje sa Telekomom", navela je.
 
Željko Joksimović i Manja Grčić pojavili su se i kao partneri države za novinsku agenciju "Tanjug", koju su zakupili na 10 godina, a potom pokrenuli Tanjug televiziju.
 
Telekom Srbija je uložio novac i u razvoj kompanije Igora Žeželja, Wireless media i njene ćerke firme Mondo Inc i to 38 miliona evra.
 
Potpredsednica stranke Slobode i pravde Marinika Tepić rekla je "da je ugovor koji je sklopila SNS uprava Telekoma sa Igorom Žeželjem isfinansirala ga našim novcem za 38 miliona evra".
 
"Ovaj dokument je ujedno i dokaz skadaloznog kriminala, organizovanog kriminala Vučićevih plaćenika, koji na ovaj način utiču na medije – da bi njega hvalili, a da bi zataškavali i gušili svaku kritiku s druge strane, i održavali nas u medijskom mraku. Ovo je dokaz i kako je Igor Žeželj preko noći zahvaljujući našem novcu postao medijski tajkun i megamilioner", ocenila je Tepić za N1.
 
Radojević smatra da je to "jedan potpuno nestvaran ugovor", jer kada ga čitate, kako navodi, "ne možete da pronađete ni jedan jedini argument u korist Telekoma da takav ugovor potpiše".
Dva meseca posle potpisivanja višemilionskog ugovora sa Telekomom, Igor Žeželj je kupio tabloid Kurir. U odgovoru televiziji N1 na pitanja o saradnji sa Telekomom Srbija, Igor Žeželj navodi:
 
"Ponovićemo još jednom: akvizicija Adria Media Grupe je realizovana iz sredstava kompanije Mondo Inc. i vlasnika, uz potpuno poštovanje svih važećih propisa. Saradnja sa Telekomom Srbija podrazumeva isključivo komercijalno-poslovni odnos po tržišnim principima."
 
Radojević objašnjava da ako uradite sistem tako da na osnovu Telekoma dobijete kredite od banke, "vas ne zanima da li imate jednog gledaoca, a kamoli šer od ne znam koliko, jer znate da ste sigurni".
 
Opširnije na N1
  • G pen

    24.06.2023 16:20
    Ne moze privatnik bez drzavne firme.
  • Koja

    24.06.2023 11:14
    Koja
    Jednostavna Pljačka Gradjana Srbije koji sve to 11 12 godina odobravaju i tako stvaraju lažnu SNS elitu!!! Eee da bi bio Vlasnik TV ili nekog Medija u EU dve generacije bi ti isplaćivali Kredite bez garancije na zaradu!!! Zato i za još mnogo toga SNS i AV nejce u EU jer bi nestali kao i njihova lažna elita!!! Smenom Vlasti sve njih Procesuirati…jednostavno je sve samo neko pokušava sve Zakoplikovati jer ima od svega Koristi!
  • Aleksandar

    24.06.2023 11:06
    Odgovor
    Teški kriminal na delu. Zato je generalni direktor Telekoma Predrag Ćulibrk podneo neopozivu ostavku i pobegao na vreme da ne bi kad tad krivično odgovarao za mutne radnje. Lučić se sada dobro preznojava umesto Ćulibrka.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.