Vučević na sastanku sa Delegacijom EU: Sprečite samovolju Aljbina Kurtija

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević ukazao je na dalje intenziviranje napetosti i incidenata kojima se ugrožavaju bezbednost i životi Srba na Kosovu i mir u regionu.
Vučević na sastanku sa Delegacijom EU: Sprečite samovolju Aljbina Kurtija
Foto: 021.rs

Institucije EU pozvao je da "aktivno daju doprinos deeskalaciji situacije i spreče samovolju Aljbina Kurtija", saopštilo je Ministarstvo.

Vučević je na sastanku sa članovima Delegacije Evropske unije u Srbiji, koju je predvodio ambasador i šef Delegacije Emanuele Žiofre, ocenio da, odmah nakon prekjučerašnjih razgovora u Briselu, prištinske institucije, na čelu sa Aljbinom Kurtijem, "još jednom potvrđuju da im se ne može verovati i da nastavljajući svoju neodgovornu, nezrelu i bezobzirnu politiku zadaju težak udarac svim naporima da se obnovi dijalog i sačuvaju mir i bezbednost".

On je zatražio "trenutno oslobađanje uhapšenih Srba i prestanak daljih hapšenja, povlačenje lažnih gradonačelnika i specijalnih policijskih snaga sa severa Kosova i Metohije i hitno uspostavljanje Zajednice srpskih opština".
 
Ambasador Žiofre iskazao je duboku zabrinutost EU institucija zbog bezbednosne situacije na Kosovu i Metohiji. On je saglasan sa razočaravajućom činjenicom da je samo dan nakon razgovora došlo do izazivanja novih incidenata.
 
Žiofre je, kako u saopštenju navodi Ministarstvo odbrane, zamolio nadležne u Republici Srbiji da učine sve što je u njihovoj moći da se izbegne dalje pogoršanje situacije i vrati dijalogu.

Evropska unija će, kako je rekao Žiofre, "preduzeti mere da se obeshrabri politika podsticanja nasilja i izazivanja incidenata i naglasio da zajednički cilj treba da bude trajni mir, bezbednost i ekonomski razvoj regiona", navodi se u saopštenju Ministarstva.

  • Poznavalac prilika

    24.06.2023 16:16
    1244
    Samo trazite da se u potpunosti primenjuje Rezolucija 1244!
  • Посланик

    24.06.2023 13:38
    Ајде
    Указао,оценио... рекла казала из министарства после испадне нисам ја то реко ди је упитник ево га ? нека РТС,Пинк,Хепи директно преносе ко је шта реко од људи на власти и ко је шта подвуко није држава робна кућа подвучено жутим
  • Zika zivac

    24.06.2023 13:23
    Kad bi
    Hteo davno bi nesto promenio,kad bi smeo nebi cekao niko od njih, kad bi bilo volje bilobi i nacina, ali... Mi mozemo da placemo i ubedjujemo javnost da sve cinimo. Samo meni se cini da ovi nasi sve cine da se situacija komplikuje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.