Kako je Panić izbegao kazne za vređanje policije: Ja sam Vučićev kum, smeniću te, ići ćeš na raport

Protiv Uroša Panića, sina čoveka bliskog vlasti Petra Panića Pane, dva puta su se vodili postupci u Prekršajnom sudu u Beogradu zbog vređanja policajaca.

Prema njihovim izjavama, govorio im je da će da im "skine" uniforme, a u jednom slučaju i da je kum predsednika Srbije Aleksandra Vučića, otkriva Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS)

O snimku Uroša Panića koji "divlja" beogradskim ulicama u narandžastom lamborginiju i poziva policiju da ga jure, pričalo se danima.
Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić naveo je nedavno da je njegov otac Petar predsednikov poznanik, ali ne i kum.
 
Nakon snimka vožnje u lamborginiju, policija je saopštila da je protiv Uroša Panića podneto više prijava zbog prekršaja u saobraćaju.
 
Međutim, dokumenta do kojih je došao Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) pokazuju da nema Uroš Panić samo saobraćajne prekršaje, već da su u poslednje tri godine protiv njega vođena i dva postupka za remećenje javnog reda i mira zbog vređanja policajaca. Kako se navodi u prijavama, govorio im je da će im "skinuti" uniforme, a u jednom slučaju se pozvao na kumstvo sa Vučićem. Oba slučaja su zastarela – jedan krajem septembra prošle, a drugi početkom ove godine.
 
Advokat Ivan Ninić, koji je za CINS analizirao ove predmete, kaže da je sve što se dešavalo u tim postupcima išlo u korist Paniću.
 
"Panić, zapravo, sve vreme uživa zaštitu policije, dok se sud nije dovoljno interesovao za ove predmete", ističe Ninić.
 
Krajem septembra 2020. godine policija je zaustavila audi na Novom Beogradu. Vozio ga je Stefan Savić, ali on nije bio njegov vlasnik. To je, prema Savićevim rečima, bio Uroš Panić. Kada mu je policija rekla da je auto u prekršaju, Savić je pozvao Panića koji je onda došao na lice mesta.
 
Policajci su mu objasnili da je vozilo neispravno i da moraju da ga oduzmu. Panić je bio revoltiran. Prema prijavi, policajcu je rekao:
 
"Ja sam Vučićev kum, smeniću te, naći ću ti novo radno mesto, skinuću ti uniformu, nećeš je nositi, ići ćeš na raport kod Stanića (tadašnji načelnik beogradske policije Milan Stanić)."
 
Zbog toga je policija protiv njega ubrzo podnela prekršajnu prijavu. Od tada pa do septembra 2022. Panić se nijednom nije pojavio na sudu, otkriva CINS.
 
U međuvremenu, u januaru 2021. Panić je ušao u raspravu sa, kako policija tvrdi, poznanikom i udario ga pesnicom u glavu. Prilikom privođenja je, prema prijavi, opsovao policajce.
 
"P***te mi k***c, ostaćete bez posla, skinuću vam uniformu", rekao je Panić, piše u prijavi.
 
U tom slučaju se pred sudijom pojavio jednom, nepunih mesec dana pred zastaru postupka, kada je sve priznao.
 
Uprkos tome, sudija nije donela presudu. I taj slučaj je zastareo.
U oba Panićeva postupka jedan od razloga za zastaru je što se on skoro uopšte nije pojavljivao na sudu, iako su sudije tražile da ga policija dovede na suđenje.
 
Advokat Ninić kaže da je sudija pre zastare trebalo da vrši pritisak na policiju i da se interesuje šta onemogućava da se naredba sprovede.
 
Predsednica Prekršajnog suda u Beogradu Olivera Ristanović kaže za CINS da u tom sudu sudije u proseku imaju hiljadu predmeta u radu i da sami odlučuju šta su prioriteti. Na pitanje CINS-a zašto je između dve naredbe za dovođenje Panića proteklo više od pola godine, kaže da sudija nije ni morala po drugi put da traži od policije da ga na suđenje dovede, već da sačeka da to urade po prvoj naredbi.
 
Na pitanje zašto presuda nije doneta u drugom postupku kada se Panić jednom pojavio na sudu, mesec dana pred zastaru, Ristanović za CINS kaže da za to nije bilo vremena. 
 
Opširnije na sajtu CINS-a.
  • Mark

    27.06.2023 15:14
    Munja
    Bas tako. Ako je negde ziva svirka, razbio si casu, dve patrole su odmah tu, pendreci rade, ne pitaju ni za licnu. Au, sta bi tek ovom uradili..
  • Saša

    27.06.2023 13:03
    UŽAS
    E moja policijo, žandarmerijo i ostali. Gde vam je dostojanstvo? Zar će te doveka dozvoljavati da vam tamo neki klinci, kumići, tatini sinovi i mnogi drugi s*ru na glavu i pljuju po vama kao da ste građani ne drugog, već trećeg reda?????? Dajte dozovite se pameti i izađite na ulicu sa ljudima da skinemo ovo sa grbače. Ove sa kojima nam je svakog dana sve gore i gore.
  • Tja

    27.06.2023 12:25
    @Bombon

    Koji crni panduri, pa oni se isto tako ponasaju i kad nose uniformu i kad su u civilu. U tom seljoberskom ponasanju su mi isti, glupi dizelasi ovde ili tamo. Mislim, ne ocekujem od policajca da bude NASA inzenjer, ali bar da bude toliko obucen da se razlikuje od kriminalca po ponasanju. A ne, eeee, oooo, aaaa, ne zna covek je l' ume da izgovori rec, a kamoli da se uradi nesto po protokolu. I da ga ne vidjaju uradjenog po splavovima sa ostalim talogom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija