Đerlek o motivaciji lekara da idu na selo: Život u manjem mestu je jeftiniji

Poplave su oštetile i zdravstvene ustanove, a najveća šteta je pričinjena u Kragujevcu, Loznici i Aleksandrovcu, rekao je za RTS državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek.
Ukupno je oštećeno 19 zdrastvenih ustanova među kojima i KC Kragujevac. Velika oštećenja pretrpele su i zdrastvene ustanove u Loznici i Aleksandrovcu. Ukupna šteta se procenjuje na oko 51 milion.
"Naš cilj je da pacijenti dobiju što pre zdrastvenu uslugu i da ustanove rade u punom kapacitetu", rekao je Đerlek za RTS.
Prošle nedelje je potpisan ugovor kojim će biti omogućena izgradnja i rekonstrukcija Univerzitetskog Kliničkog centra Kragujevac. Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja kaže da će sledeće godine biti raspisan tender.
 
"Najviše pacijenata zbrinjava Klinički centar Srbije, i tamo je u toku faza dva, to su radovi na polikliničkom delu gde će biti devet operacionih i pet angio sala, biohemijska laboratorija, mrtvačnica...Očekuje se i 2B faza rekonstrukcije jer je reč o najvećoj zdrastvenoj ustanovi u zemlji. Država ulaže i u rekonstrukciju opštih bolnica, u toku je rekonstrukcija u Vranju, Zaječaru, Leskovcu, Novom Pazaru, Prokuplju...ali to podrazumeva i planiranje kadrova jer nisu dovoljne samo zgrade i oprema. Kadar nam uvek treba ali treba biti zadovoljan jer smo za sedam meseci rada ove Vlade zaposlili preko 2.000 radnika u zdravstvu i dali 503 specijalizacije", rekao je Đerlek.
 
Kada je reč o motivaciji mladih lekara da se odluče za rad u manjim sredinama, državni sekretar u Ministartvu zdravlja kaže da primera ima pa se tako jedna doktorka odlučila da se iz KC Srbije preseli u Svrljig. Takođe, kako kaže, jedan doktor iz Kraljeva je dobio specijalizaciju za Mali Zvornik pa se preselio u to mesto. Kako ocenjuje Đerlek, život u manjem mestu je jeftiniji i lakše je da se živi sa platom koja se prima.
 
"Država će, ako to dozvoli ekonomska situacija, nastaviti sa povećanjem plata a dobijanje posla i specijalizacije bitno utiče na takve odluke", kaže Đerlek.
 
Intezivno se razmatraju i mogućnosti kako da se iskoriste kovid bolnice.
 
"Ministarka zdravlja razmišlja da se deo koristi za palijativno zbrinjavanje pacijenata, ali se pregovara i sa drugim institucijama kako da se taj prostor na najpogodniji način iskoristi. Sigurno je da će kovid bolnice naći svoju ulogu u zdrastvenom sistemu", rekao je Đerlek.
Podsetimo da je odlučeno da Kovid bolnica na Mišeluku postane Dijalizni centar Kliničkog centra Vojvodine.
 
Kako se navodi u najavi događaja Pokrajinske vlade, novi Dijalizni centar Kliničkog centra Vojvodine počinje sa radom u bivšoj Kovid bolnici, koja je primala pacijente iz Vojvodine.
 
Prethodno nije bilo najava da će Kovid bolnica postati Dijalizni centar, odnosno u kom pravcu će se menjati njena namena, mada je ministarka zdravlja Danica Grujičić najavila da će deo kapaciteta biti upotrebljen za centre za palijativno zbrinjavanje.
  • Ovaj laže

    28.06.2023 12:18
    Na selu i manjim gradovima je 2 do 3 puta skuplji račun za vodu nego u Beogradu. I grejanje je skuplje. Struja i porezi su isti, ali na cene vode deru. Što kada se sve sabere znači, na selu je skuplji život jer se plaća skuplje voda 200-300% i grejanje izađe skuplje. Tako da ovaj laže !
  • Dosljak

    28.06.2023 08:07
    Dosljak
    Mene su učili od uvek živi u Gradu i hvali Selo! Hvala!
  • Belist

    27.06.2023 17:54
    Belist
    Jest u selima sve džabe!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.