FOTO: Otvorena obilaznica oko Beograda, Vučić predlaže da se nazove po Milutinu Mrkonjiću

Deonica obilaznice oko Beograda, od Straževice do Bubanj Potoka, u dužini od 9,74 kilometara, biće sutra u 9 sati puštena u saobraćaj, najavljeno je na današnjoj svečanosti povodom završetka radova.
Obilaznica će smanjiti i broj vozila na mostu "Gazela" u centru Beograda, koji je jedna od najopterećenijih saobraćajnica u državi, preko koje dnevno pređe skoro 130.000 vozila, odnosno između 200.000 i 250.000 ljudi, kao i više od 7.000 kamiona i više od 3.000 vozila javnog prevoza.
 
Radove su izvodili kineska komapnija "Power China" i azerbejdžanski "Azvirt" uz pomoć domaćih podizvođača, a koštali su 325,1 milion evra.
Obilaznica je građena pre svega uz pomoć kredita kineske Eksim banke, koja je odobrila 85 odsto sredstava, dok je ostatak novca obezbeđen iz budžeta Srbije.
 
Svečanosti kod tunela Straževica povodom otvaranja deonice obilaznice su prisustvovali predsednika Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, ministar finansija Siniša Mali, gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić, ambasadorka Kine Čen Bo, predstavnici Korodora Srbije, Puteva Srbije i izvođača radova.
 
Vučić je rekao da je mnogo toga u Srbiji urađeno u saradnji sa kineskim i azerbejdžanskim kompanijama i da će biti još poslova u kojima će one učestvovati.
 
 
Istakao je da je deonica obilaznice otvorena na Vidovdan, "praznik nad praznicima, dan koji je prerastao mit, i mit koji je postao život".  
 
 
Vučić je rekao da će njegov predlog biti da obilaznica oko Beograda dobije ime po Milutinu Mrkonjiću, bivšem ministru saobraćaja koji je dao veliki doprinos da se gradi ta saobraćajnica. On se zahvalio svima drugima koji su postavili i metar asfalta, "pa čak i političkim protivnicima".
 
 
U Srbiji će, po njegovim rečima, početi veliki radovi zbog pripreme za specijalizovanu međunarodnu izložbu EXPO, koja će se u Beogradu održati 2027. godine.
 
Čen Bo je rekla da je danas veliki dan za Beograd, Srbiju, ali i za kinesko-srpsku saradnju.
 
"Bilo je problema u izgradnji, usled pandemije, energetske krize, rasta cena građevinskog materijala, ali zajedničkim snagama postigli smo veliki uspehi ostvarili san Beograđana posle tri decenije", navela je ona.
 
Od Batajnice do auto-puta Beograd-Niš, kod Bubanj Potoka, sada će moći će da se stigne auto-putem u punom profilu u dužini od 47 kilometara.
 
Najavljeno je da će se uskoro graditi i nastavak obilaznice, od Bubanj Potoka i Vinče, preko Dunava, do Pančeva, u dužini od 31 kilometar, kako bi se završio saobraćajni prsten. Kada radovi budu bili završeni kompletno, obilaznica biti ukupne dužine 78 kilometara.
 
Predviđena je gradnja kombinovanog drumsko-železničkog mosta preko Dunava, između Vinče i Starčeva, kao i nastavak železničke pruge Beli Potok-Pančevo, u dužini od 29 kilometara.
Planiranje izgradnje obilaznice, odnosno saobraćajnog prstena oko Beograda, kojim bi se teški teretni saobraćaj izmestio iz glavnog grada, počelo je sedamdesetih godina prošlog veka.
 
Izgradnja obilaznice oko Beograda počela je 1991. godine.
  • Ana

    29.06.2023 16:57
    Mrka
    Lepo je što je konačno završena ta obilaznica,ali nazvati je po Mrkonjiću je sramno.Zar mi nemamo velike ljude koji su doprineli zemlji,nego nazivati obilaznicu po tom neopevanom ženskarošu i bludniku,je najveća sramota.Čovek koji je pored žene živeo sa pevaljkom i ponosio se tim je najveća ništarija.
  • zztop

    29.06.2023 15:56
    E kume da se vučiću kako uvalit u taj vidovdanski mit ...
  • Ivan S

    29.06.2023 13:21
    Nagradno za Teodora
    Koliko su od svojih para dale demokrate kada su uništile poveći broj tenkova i veliki broj protivavionskih raketa "Strela".

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija