O novom izdvajanju za Hram Svetog Save: "Dok jedna devojčica prodaje krofne za lečenje oca..."

Odluka da se 472 miliona dinara namenjenih EPS-u prebaci za nastavak radova na Hramu Svetog Save u Beogradu izazvala je brojne komentare u javnosti.
O novom izdvajanju za Hram Svetog Save: "Dok jedna devojčica prodaje krofne za lečenje oca..."
Foto: 021.rs

Marko Oljača, predsednik Društva za održivu budućnost "Koraci", navodi za "Danas" da SPC obavlja važne poslove ideološke i društvene konsolidacije u interesu vlasti.

"Kad god vlast zapadne u krizu, crkva svojim aktivnostima legitimizuje ponašanje vlasti i pasivizuje građane. To ima svoju cenu, pa pored niza privrednih aktivnosti koje crkva ima i koje nisu usklađene sa zakonima Srbije, vlast izdašno novem nagrađuje crkvu uz pomoć raznih direktnih budžetskih linija i isisavanjem novca iz javnih preduzeća. Dok jedna devojčica prodaje krofne kako bi prikupila novac za lečenje oca, državni činovnici se dobacuju milionima evra našeg novca. Krajnje je vreme je da im mi građani takvo bahaćenje i privilegije uskratimo", navodi Oljača.

Advokat Branko Pavlović ističe da je u konkretnom slučaju sporno što nije dobro isplanirano koliko je zaista sredstava potrebno za završetak izgradnje Hrama Svetog Save.
 
"To je trebalo precizno izračunati i ta novčana sredstva obezbediti, ali ne na taj način da se ona izdvaju iz dela budžeta koji je namenjen sprovođenju drugih projekata. Cifra o kojoj govorimo nije velika i ne može se reći da će Elektroprivreda Srbije pretrpeti velike gubitke zbog izdvajanja te sume iz energetskog dela budžeta, ali način da se novac obezbedi tako a ne planiranjem, nije dobar. Ako EPS-u taj novac nije potreban, jer je preduzeće primera radi ostvarilo određene viškove, onda treba sledeće godine smanjiti energetski deo budžeta u tom iznosu a ne žuriti sa tim. Nikakav problem se neće stvoriti ako se sredstva za završetak izgradnje Hrama Svetog Save iz budžeta opredele sledeće a ne odmah ove godine", kaže sagovornik Danasa. 
 
Željko Veselinović, predsednik Udruženih sindikata Srbije "Sloga", navodi za Danas da niko nije protiv toga da država pomaže izgradnju Hrama Svetog Save s obzirom da je reč o važnom verskom objektu ali i turističkoj destinaciji u Beogradu.

"Međutim, potpuno je nelogično da se sredstva za završetak izgradnje tog hrama izdvajaju iz energetskog dela budžeta. Naime, poznato je da se pre izvesnog vremena elektroenergetski sistem Srbije suočio sa kolapsom baš usled nedostatka dovoljih količina uglja sa domaćih površinskih kopova. Dakle, poslednje mesto sa koga je trebalo preusmeriti novac na završetak izgradnje Hrama Svetog Save je upravo to. Na taj način Vlada Srbije, umesto da pomaže ugroženom elektroenergetskom sistemu zemlje i EPS-u, ona naprotiv odmaže", zaključuje Veselinović.

Komentari 71

  • Boro Čorbo

    01.07.2023 11:00
    i Haram Svetog Save
    Odlično ime za bend!
  • piskaralo

    30.06.2023 10:16
    Ja svoju decu neću krstiti silom, bez saglasnosti, jel? Neka samo odluči kada odraste kada vidi sav taj crkveni nesvet da li želi da se krsti.
  • Dral

    29.06.2023 23:23
    Mali Djokica i ekonomija
    Pa pošto je smenjena garnitura EPS-a napravila uspeh i ostvarila zaradu od 75 miliona evra i popravila stanje posle smenjenog vlasnika pečenjare, ima može se. Neverovatno kako samo raspolažu tim novcem i prave nas konstantno siromasima a mi se ubismo od rada i plaćanja dažbina. Pa zar se ne molimo istom bogu, ja bih pitao?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.