Bogaćenje u doba korone: Kako je jedna firma opremala sve državne bolnice

Tokom 2020. godine, u jeku pandemije, jedna domaća privatna firma, koja se bavi uvozom medicinske opreme, zaradila je više nego u prethodnih šest godina.
Bogaćenje u doba korone: Kako je jedna firma opremala sve državne bolnice
Foto: 021.rs
Od 2014. do 2022. uvećala je neto dobit čak 150 puta, sa 22,3 miliona na 3,35 milijardi dinara, pokazalo je veliko istraživanje nedeljnika NIN objavljeno u najnovijem broju.
Zahvaljujući tom vrtoglavom usponu, konstatuje NIN, široj javnosti malo poznata kompanija Magna farmacija je 2021. godine uspela da se plasirala na treće mesto po ostvarenoj neto dobiti u grupi svih trgovinskih preduzeća koja posluju u Srbiji, ispred Deleza, koji je te godine bio na četvrom mestu.
Kako se precizira u tekstu, taj uspeh još je veći ako se ima u vidu da je Magna farmacija te godine imala 81 zaposlenog, dok je Delez zapošljavao više od 11.000 ljudi.
 
Uspon Magna farmacije se, piše NIN, poklopio sa dolaskom SNS na vlast, ali je vrhunac dostigao tokom pandemije.
 
Pokazalo se da država, odnosno Ministarststvo zdravlja, u vanrednim okolnostima i nabavku barskih stolica može proglasiti i "hitnom" i "tajnom", a da zdravstvena kriza predstavlja idealnu priliku da se pogaze svi zakoni koji su koliko-toliko obezbeđivali konkurenciju, čime se maksimalno otvorio prostor za enormno bogaćenje kompanija bliskih vlastima, ukazuje NIN.
 
Na isti način na koji su svi građevinski poslovi, poput izgradnji kovid bolnica ili fabrike vakcina dodeljivani Termomontu, tako je za kompletno opremanje zdravstvenih ustanova angažovana Magna farmacija, počev od kovid bolnica u Batajnici, Kruševcu i Novm Sadu do Univezitetskog kliničkog centra Srbije, piše NIN i dodaje da je ista firma imala i monopol na uvoz - PCR testova.
 
Karakteristično za velike nabavke koja je Magna farmacija dobijala je da su konkurentske firme, među kojima i kineski Sinofarm, ukazivale da su uslovi javnih nabavki, čak i kada su naizgled poštovani zakoni, krojeni tako da samo jedan ponuđač može da odgovori na njih, napominje NIN.
 
Recimo, za samo 35 dana je trebalo dati objedinjenu ponudu za 602 artikla, od skenera do mlina za kafu, za opremanje Kliničkog centra Srbije, ilustruje ovaj nedeljnik i dodaje da u drugom sučaju nije dopušteno da sto za snimanje pacijenata bude niži za dva centimetra od onoga koji je nudila Magna farmacija.
Ipak, vrhunac izbegavanja zakona je slučaj opremanja kovid bolnica u Kruševcu i Batajnici, kada je Ministarstvo zdravlja samo mesec dana pošto je sklopilo ugovor, a "nakon detaljne analize i sagledavanja celokupnih potreba kovid bolnice", potpisalo aneks kojim je cenu uvećalo za 40 odsto, iako zakon dopušta naknadno povećanje cena za najviše 10 odsto, navodi NIN.
 
Za takav prekršaj bi Ministarstvo moralo da plati novčanu kaznu - da nije odlučilo da se u ovom slučaju Zakon ne važi. I to uz ničim potkrepljeno opravdanje da bi primena zakona u ovoj nabavci obavezalo državu da "otkrije podatke čije otkrivanje je u suprotnosti sa bitnim interesima njene bezbednosti", navodi NIN.
 
Tekst u celosti čitajte u štampanom izdanju ovog nedeljnika.
  • Darinka

    04.07.2023 12:39
    @Ljiljana
    Dodaću još i to da su te maske dobijene donacijama a mi ih plaćali kao da su pozlaćene.
  • Paja

    01.07.2023 22:55

    Premijer Federacija BiH Fadil Novalić, nekadašnji direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak i Fikret Hodžić su proglašeni krivima na suđenju za aferu „Respiratori“.Novalić osuđen na četiri, Hodžić na pet, Solak na šest godina zatvora. Zna li se šta kod nas o kraduckanju?
  • Ljiljana

    01.07.2023 22:53
    Pljačka
    Setite se cene samo 1 maske od 120 dinara , danas za 250 dinara kupiš 50 maski

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.