Portparol EU: Mere protiv Kosova stupile na snagu, o tome obaveštena i Vlada Kosova

Evropska unija je donela mere protiv Kosova zbog nepreduzimanja radnji za deeskalaciju situacije na severu Kosova i o tome su 28. juna obaveštene kosovske institucije i vlada, rečeno je iz EU.
Portparol EU: Mere protiv Kosova stupile na snagu, o tome obaveštena i Vlada Kosova
Foto: Pixabay
Neimenovani portparol EU je za prištinske medije potvrdio da je privremeno obustavljen rad u radnim telima u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, Kosovo takođe neće biti pozivano na sastanke na visokom nivou, a bilateralne posete biće suspendovane.
Potvrđeno je da je obustavljeno programiranje sredstava za Kosovo u okviru IPA 2024, dok predlozi koje je Kosovo predstavilo u okviru Investicionog okvira za Zapadni Balkan uopšte nisu podneti na razmatranje Odboru Investicionog fonda na sastanku održanom 29. i 30. juna.
Stupanje na snagu ovih mera juče je potvrdio komesar za proširenje Oliver Varhelji, kada je nagovestio da Kosovo nije uključeno u izdvajanje fonda od 2,1 milijardu evra koje je odobrio Operativni odbor Investicije Zapadnog Balkana.
 
Prema navodima portparola EU, mere koje su uvedene Kosovu su privremene u zavisnosti od dešavanja na terenu i odluke o deeskalaciji koje može da donese premijer Kosova Aljbin Kurti.
 
Najavljeno je da Evropska unija pomno prati da li Srbija ispunjava zvanične zahteve Brisela i da su spremni da preduzmu mere ako ne budu ispunjeni.
 
Evropska unija očekuje od Kosova da deluje na deeskalaciji i da obustavi policijske operacije u blizini opštinskih zgrada na severu Kosova, da gradonačelnici privremeno obavljaju svoje dužnosti iz različitih objekata i da prevremeni izbori budu raspisani što je pre moguće u četiri opštine i organizovani na potpuno sveobuhvatan način, uz puno i bezuslovno učešće kosovskih Srba, rekao je portparol EU.
 
On je naveo i da je od suštinskog značaja brza implementacija Ohridskog sporazuma, uključujući i uspostavljanje Zajednice opština sa srpskom većinom.
 
"Nažalost, Kosovo još nije preduzelo potrebne korake. Stoga je EU - kao što je prikazano u izjavi (visokog redstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednst Žozepa) Borela, u ime država članica od 3. juna, odlučila da primeni mere na Kosovo", kazao je portparol EU.
  • Ukinuli

    02.07.2023 06:07
    Im
    Grisini i cips
  • novac

    02.07.2023 05:04
    samo novac...
    Zvaničnici EU, ako mislite izvršiti nekakav iole ozbiljan pritisak, zavrnite im lepo slavine i zaustavite dotok novca ka tzv. Kosovu. Ako ste bili toliko zdušni u uvoenju sankcija Rusiji, pa i ekonomsku štetu sopstvenih privreda i sopstvenih graana, ne znam zašto ne biste mogli zavesti neke ozbiljne ekonomske mere Kosovu. Obustava ekonomskih aktivnosti sa Kosovom će sigurno mnogo manje pogoditi države EU, nego što ih je pogodilo uvoenje sankcija Rusiji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Konkurs za posao u zatvorima u Srbiji

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija raspisala je danas konkurs za prijem u stalni radni odnos u deset kazneno-popravnih ustanova 32 pripadnika Službe za obezbeđenje.

Đilas: Opozicija da povuče svoje izborne liste

Lider Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas pozvao je opoziciju da povuče svoje liste za lokalne izbore 2. juna, jer je jasno "da ne postoje ni minimalni uslovi za održavanje legalnih izbora".