Građani potpisuju, Skupština ignoriše: Zašto u Srbiji peticije ne uspevaju?

Građani Srbije su tokom godina davali svoje potpise za različite peticije, a Narodna skupština ih je uglavnom ignorisala, bez obzira na broj potpisnika.
Građani potpisuju, Skupština ignoriše: Zašto u Srbiji peticije ne uspevaju?
Foto: 021.rs

Kako piše Danas, na sajtu peticije.online jedna od najpopularnijih peticija sa više od 115 hiljada potpisa je "Srbija protiv rijaliti programa", koja je pokrenuta još 2015. godine, ali je reaktivirana 2022. zbog toga što su, u međuvremenu, kako je autor peticije naveo "osnovani neki TV kanali i pod-kanali posvećeni samo rijaliti programima i još veći šund, kič i nemoral je uključen".

Još jedna peticija koja je prikupila veoma veliki broj potpisa takođe se tiče neprimerenog sadržaja na televiziji je peticija pokreta Kreni-promeni za ukidanje nacionalne frekvencije televizijama Happy i Pink, koju je za godinu dana od njenog pokretanja potpisalo više od 493 hiljade građana.

Neke od bitnijih peticija u poslednjih mesec dana su peticija za smenu direktora Srbija voda, Gorana Puzovića (3.163 potpisa) i peticija protiv rušenja sajma i izgradnje nacionalnog stadiona (5.302 potpisa).
 
Prema Poslovniku Narodne skupštine, Odbori Narodne skupštine razmatraju inicijative, peticije, predstavke i predloge i oni o tome potom pisanim putem obaveštavaju podnosioca inicijative, peticije, predstavke i predloga.
 
Inicijativa za ograničavanje rijaliti programa Kreni-promeni dospela je u Skupštinu još 2019. godine, ali kako je direktor ovog pokreta Savo Manojlović više puta izjavio, Skupština četiri godine ništa nije uradila.
 
Direktor Biroa za društvena istraživanja, Zoran Gavrilović, kaže za Danas da u Srbiji pored kontrolisanih medija i javnosti koja je "faktički ubijena" peticije teško da mogu da uspevaju.
 
"Snaga peticije je, faktički, strah vlasti, da ukoliko ne ispoštuje peticiju, da će posredstvom toga imati pad rejtinga. Jer peticije su igra moći, to je pritisak javnosti na institucije da rade svoj posao, ali to je kod nas još uvek mrtvo slovo na papiru", kaže sagovornik Danasa.
 
Gavrilović naglašava da su osim peticija, jako bitne i predstavke građana.
 
"Svaki građanin može da napiše predstavku bilo kom državnom organu gde će da iskaže bilo koji problem ili da ukaže da neka institucija ne radi dobro", ističe.
 
Zaključuje da svaka pametna vlast treba da sluša predstavke i peticije.

Kako navodi Danas, prema podacima sa sajta Narodne skupštine poslednja sednica Odbora za predstavke i predloge održana je 26. januara 2012. godine, tako da, po svemu sudeći, građani danas ne mogu da računaju na ovu opciju.

  • Zasto

    05.07.2023 16:14
    Zasto
    Zato sto smo Kriminalna drzava!!! Preko 850 hiljada Gradjana je otpisalo Peticiju za Ukidanje Privatnih Izvršitelja jo pre 2 godine i …nista!!! Kada iskorenimo Kriminal i postanemo Pravna i Civilizovana Drzava Peticije ce imati Znacaj kao svugde u Svetu!!! Do tada….OTIMANJE!!!
  • Tja

    05.07.2023 14:10
    Pa kad ih ne dotiče i ne vide ispred sebe nikog od nezadovljnih građana. Kada pukne prva šljaga, mucaće i raditi posao. To da mora sve đonom u Srbiji - pa to je njihov proizvod. Zabole nas™
  • Deda Mile

    05.07.2023 13:16
    A jel ima peticija Srbija protiv lopovske takse na kišu , takozvano "Odvodnjavanje "

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.