Javni izvršitelji će utvrđivati da li građani imaju ili ne verodostojnu dokumentaciju za katastar

Predložene izmene Zakona o izvršenju i obezbeđenju daće javnim izvršiteljima osnov da pomognu građanima i firmama u rešavanju problema stare i nepotpune dokumentacije prilikom upisa u katastar.
Javni izvršitelji će utvrđivati da li građani imaju ili ne verodostojnu dokumentaciju za katastar
Foto: 021.rs
To je saopštio Republički geodetski zavod.
Istaknuto je da je na sastanku rukovodstva RGZ i Komore javnih izvršitelja ocenjeno da problem nepotpune dokumentacije guši ceo lanac institucija koje građani moraju da prođu u postupku upisa u katastar.
"Izmenama zakona koje pripremamo dajemo mogućnost izvršiteljima da utvrđuju verodostojnost dokumentacije i pomognu građanima u celom procesu. Na taj način ćemo ubrzati celu proceduru, a građani će u zakonskom roku svoju imovinu moći da upišu u katastar nepokretnosti", rekao je direktor RGZ-a Borko Drašković.
 
Komora javnih izvršitelja je, prema rečima predsednika Bojana Kostića, spremna da svoje kapacitete stavi na raspolaganje za rešavanje ovog problema koji godinama unazad muči građane i privredu.
 
"Ovo je jedan od onih problema koji decenijama nije rešavan i vreme je da se zajedno potrudimo kako bi ljudima olakšali upis njihovih nepokretnosti u katastar", kazao je Kostić.
 
Kako je saopšteno, nacrt izmena i dopuna Zakona o izvršenju i obezbeđenju uskoro će biti dostavljen Ministarstvu pravde.
  • Dejan

    07.07.2023 23:16
    U prevodu, pored poreza na apsolutna prava, kupoprodajnog ugovora, sudske takse, notarske takse, katastarske takse, sad ce se morati platiti i taksa izvrsiteljima ako hocete da kupite neku nekretninu.
  • Mirka

    07.07.2023 00:58
    Malo im para..
    Legalni uterivači dugova... Molim ove, što minuse lupaju, da kažu koliko im plaćaju?
  • Izvršitelji

    06.07.2023 23:20
    Joooj
    Pa to je zulum koji nije bio ni kod Sulejmana veličanstvenog. U kojoj zemlji živimo? Nije Turska, a ni Srbija. Koji je vek? Ja stvarno ne znam dok sve ovo očajno gledam.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija