Prepucavanje Vučića i Rame: Ko su kumovi francusko-nemačkog plana?

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je u Beogradu povodom krize u odnosima Srbije i Kosova da je napredak moguć jedino uz dijalog i dogovor koji proizlazi iz takozvanog francusko-nemačkog plana.
Na zajedničkoj konferenciji za novinare posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Rama je rekao da "niko ne treba da potceni rizik od eskalacije tenzije do tačke kada bi neki naoružani pokreti mogli da počnu da rade nešto što se nipošto ne sme dozvoliti".
"To bi nas dovelo do situacije koja je možda uporediva sa Donbasom (na istoku Ukrajine), do stvaranja neke teritorije u regionu (Zapadnog Balkana) koja bi dovela do posledica nezamislivih razmera. Danas je situacija takva da ju je moguće kontrolisati i postoje jasno definisane tačke za deeskalaciju", kazao je.
Naveo je da je neophodno da prevlada "neko zajedničko stanovište" i da proces dijaloga Beograda i Prištine bude "normalno nastavljen".
 
Povodom predloga statuta Zajednice srpskih oština (ZSO) koji je sačinio, Rama je rekao da ga je predao "kumovima francusko-nemačkog plana", francuskom predsedniku Emanuelu Makronu i nemačkom kancelaru Olafu Šolcu, kao i predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu, i da Beograd i Priština "mogu da ga uzmu u razmatranje ili da ga ne uzmu".
 
Vučić je na to odgovorio da za predstavljanje Statuta ZSO "nisu nadležni nikakvi kumovi, ni Francuska ni Nemačka, već isključivo srpski upravljački tim, u skladu sa Briselskim sporazumom".
 
Rama je uzvratio, rekavši da su Šolc i Makron "kumovi francusko-nemačkog plana, a ne Statuta ZSO, jer taj plan potiče iz Francuske i Nemačke, a ne iz Srbije".
 
Vučić mu je na to odgovorio da se u Srbiji "kumovima ne zovu oni koji nameću određene odluke".
 
"U Srbiji kumove birate sami i pozovete ih na krštenje ili na venčanje. Kod nas se kumovima ne zovu oni koji vam nameću određene odluke", kazao je Vučić.
 
Rama je rekao i da je odugovlačenje Prištine u procesu formiranja ZSO "strateška greška", kao i insistiranje kosovskih vlasti da policija ostane u zgradama lokalnih samouprava na severu Kosova.
  • Sa1e

    08.07.2023 16:08
    Kum nije dugme
    Još kad ti kum pijan i našmrkan skrši Meklarena! Eeee, to su kumovi koje sami birate, a ne kao ovi francusko-nemački!
  • Fića

    08.07.2023 11:27
    Rama i "kumovi"
    "Kec kume...", stigao ti je Račun za veselje i pijanke...!
    Ali, ne brini.
    Platiće ga građani Srbije, a ti nazdravljaj i dalje...!!!

  • Msp

    08.07.2023 10:36
    Djaba
    Nam divana kad sve ide po planu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija