Ambasada SAD: Sankcije Vulinu nisu usmerene ni na jednu instituciju u Srbiji; Opozicija traži smenu

Ambasada SAD saopštila je da je američko ministarstvo finansija uvelo sankcije direktoru BIA Aleksandru Vulina i istakla da ova akcija nije usmerena ni na jednu od institucija Srbije.
Ambasada SAD: Sankcije Vulinu nisu usmerene ni na jednu instituciju u Srbiji; Opozicija traži smenu
Foto: Pixabay
"SAD su nepokolebljive u naporima da razotkriju uključene u koruptivne i destabilizujuće aktivnosti koje podrivaju vladavinu prava na Zapadnom Balkanu i produbljuju maligni uticaj Rusije u regionu", navodi se u saopštenju Ambasade objavljenom na Tviteru.
Dodaje se da SAD nastavljaju sa podrškom građanima Srbije na putu ka reformi pravosudnog sistema, borbi protiv korupcije i stvaranju bolje budućnosti.
Američko ministarstvo finansija, koje je uvelo sankcije Vulinu, bivšeg ministra vojske i policije tereti za umešanost u "organizovani kriminal, trgovinu narkoticima", kao i da je zloupotrebom javne funkcije pomagao trgovcu oružjem Slobodanu Tešiću da se njegove "ilegalne pošiljke oružja slobodno kreću preko granica Srbije", a Rusiji obezbeđivao "platformu za dalji, maligni uticaj u regionu".
 
U objavi američkog ministarstva se navodi da BIA, ministarstvo odbrane i ministarstvo unutrašnjih poslova, na čijem je čelu Vulin ranije bio, nisu mete sankcija.
 
Evropski parlament je izrazio je ranije zabrinutost zbog imenovanja Aleksandra Vulina na čelo Bezbednosno-informativne agencije (BIA).
 
Nijedna institucija u Srbiji nije se do sada oglašavala o ovim sankcijama. Reagovali su predstavnici opozicije i Pokret socijalista.
 
Stranka slobode i pravde (SSP) ocenila je da bi u "svakoj normalnoj državi" vlada danas pala, a predsednik države podneo ostavku.
 
Potpredsednica SSP Marinika Tepić je u saopštenju navela da je Vulin "od danas inkriminisano lice umešano u trgovinu drogom, korupciju i kriminal", te dodala da je "jedan je od najbližih saradnika (predsednika Srbije)Aleksandra Vučića".
 
Navela je da "da je tri puta postavljen na mesto ministra, a trenutno je šef državne bezbednosti", te da bi u " svakoj normalnoj državi vlada danas pala, a predsednik države podneo ostavku".
 
Dodala je i da je ta opoziciona stranaka godinama upozoravala na, kako je navela, "nelegalnosti Vulina i njegovih najbližih saradnika".
 
Tu je, u saopštenja ubrojala i "neometano kriminalno delovanje Belivuk klana",  kao i "promociju u Jovanjici, najvećoj fabrici droge u Evropi, za koju je suđenje u toku".
 
"I pored svega, kao i skandaloznih političkih izjava, uvreda i na račun srpske opozicije, ali drugih država, umešanosti u aferu prisluškivanja ruskih opozicionara, Vučić je Vulinu omogućavao da rukovodi najosetljivijim sistemima i na taj način ga sve vreme štitio", dodala je Tepić.
 
Ukazala je i na to da je " Vulin, u ministarstvima odbrane i policije, a sada i BIA" imao pristup najosetljivijim državnim tajnama, koje bi, kako je navela, trebalo da koristi u borbi protiv kriminala i terorizma, umesto da u njih bude umešan".
 
Predsednik PSG Pavle Grbović naveo je da ga brine što je Srbija zbog toga bezbednosno kompromitovana.
 
"Briga me što je Vulin pod sankcijama SAD i u dubokoj političkoj izolaciji, ali me brine što je pod sankcijama direktor BIA, što je Srbija zbog toga bezbednosno kompromitovana i što je takav čovek na takvom mestu direktna pretnja po sigurnost svakog građanina Srbije", napisao je Grbović na Tviteru.
 
Pokret slobodnih građana zahteva od premijerke Ane Brnabić da na prvoj narednoj sednici vlade po hitnom postupku smeni Aleksandra Vulina sa mesta direktora Bezbednosno informativne agencije, nakon što su mu uvedene sankcije od Ministarstva finansija SAD.
Direktor Bezbednosno informativne agencije (BIA) Aleksandar Vulin mora da bude smenjen jer je to zahtev protesta, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić mora da snosi odgovornost jer je na čelo BIA doveo čoveka koji je optužen za organizovani kriminal, trgovinu narkoticima i korupciju, saopštio je danas pokret Srbija centar (SRCE).
 
"Vulinova postavljenja na pozicije u vrhu bezbednosnog sektora su izazivala mnogo više od zgranutosti. Izazivala su zabrinutost, koja se pokazala opravdanom sve vreme Vulinovog obavljanja funkcija ministra unutrašnjih poslova i odbrane, a sada i direktora BIA", stoji u saopštenju.
 
Kako se dodaje, iako je Vučić znao ko je Vulin, "on zna zašto mu je na tako važnim pozicijama za nacionalnu bezbednost trebao čovek kao on, a teško da mu je neko ko je optužen za ovakve stvari trebao samo da prisluškuje i prati opoziciju i novinare".
 
Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić je kazao da je stavljanje Vulina na spisak osoba koje su pod sankcijama SAD, predstavlja "bruku i sramotu za celu Srbiju".
 
Zamenik predsednika Stranke slobode i pravde Borko Stefanović je naveo da Srbija, prvi put u novijoj istoriji ima šefa tajne službe na crnoj listi SAD zbog, kako je naveo, korupcije, i umešanosti u trgovinu narkoticima.
 
On je na Tviteru napisao i da je "Vulin ogromna šteta za državu i interes građana"
 
Poslanik Demokratske stranke Srđan Milivojević je na istoj društvenoj mreži ocenio da su "sankcije koje su SAD uvele Vulinu, dokaz da je "Jovanjica" baš skupa rabota".
 
"Da li američke sankcije Vulinu uključuju i Kanadu? Pitam zbog tetke", napisala je na Tviteru kopredsednica stranke Zajedno Biljana Stojković.
  • Nemanja

    12.07.2023 10:01
    Botovi brane Vulina.
    Imate li vi botovi i gram dostojanstva?
  • pobeci odavde

    12.07.2023 08:08
    @Branko
    12.07.2023 • 06:36
    Vulin
    "Ne znam kakav je VULIN,ali dokle više da se razni belosvetski moćnici mešaju,"


    ne znas kakav je Vulin ali zato znas da se "razni belosvetski mocnici mesaju".
    muka mi je od ovakvih komentara.
  • Cc

    12.07.2023 07:22
    Cc
    Mislim da je taj pobegao u Rusiju? Zadnji put su bili da ugovore koliko bi kostala zastita po osobi jer kao sto znamo nadomak Moskve izgradjen je Grad za Bogate Politicare Izbeglice Kriminalce...itd..posrednik im je Marko Milosevic koji decenijama zivi u tom Gradu od Srpskih Para!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija