Izgovori ili opravdani strahovi: Zbog čega stalno kasne letovi Er Srbije?

Kašnjenje letova na aerodromu "Nikola Tesla" ulazi u drugi mesec letnje sezone.
Izgovori ili opravdani strahovi: Zbog čega stalno kasne letovi Er Srbije?
Foto: 021.rs

Kao razlog za to više puta je naveden manjak zaposlenih na beogradskom aerodromu, ali i zabrana utakanja goriva u avione, piše Danas.

Poslednje saopštenje koje je uputila kompanija Er Srbija da postoji mogućnost odstupanja od reda vožnje zbog nemogućnosti točenja goriva poslato je u petak 7. jula, a pre toga u više navrata tokom juna.

Tom prilikom, kompanija je obrazložila da se zabrana javila zbog nepovoljnih vremenskih uslova, te posledičnih gubljenja aerodromskih slotova.
 
Kako za Danas pojašnjavaju iz aerodroma "Nikola Tesla", u situacijama kada vremenski uslovi nisu povoljni, i postoji pretnja od nepogoda, na snagu stupa zabrana snabdevanja gorivom.
 
Petar Vojinović, osnivač i urednik portala "Tango siks" pojašnjava da pomenuta zabrana i saopštenje Er Srbije nemaju nikakve veze sa ovom avio-kompanijom, već sa vremenskim uslovima i pravilnikom.
 
"Zabrana važi za sve avio-kompanije, a odnosi se i na sve letelice koje su u tom trenutku žrtva zabrane. Ono što se desilo, jeste da je jedino Er Srbija izdala saopštenje da će njeni letovi zbog toga kasniti. Govoreći konkretno o zabrani točenja goriva, ona predstavlja bezbednosnu proceduru, koja je propisana od strane nacionalnog vazduhoplovnog regulatora – Direktorata civilnog vazduhoplovstva, i koja nastupa zbog mogućnosti da se prilikom točenja avio-goriva desi električno pražnjenje usled eventualnog udara groma", kaže Vojinović za Danas.
 
Urednik "Tango siksa" napominje da gromovi kao meteorološki fenomen nemaju veze sa toplotom, te da se mogu javiti i po noći a nekada i van letnjeg perioda, ali su vezani za specifične oblake poznatije kao iznenadne letnje oluje.
 
Sa druge strane, meteorolog Đorđe Đurić kaže za Danas da meteorolozi nestabilno vreme mogu predvideti dosta unapred, sa sigurnošću tri do pet dana.
 
Govoreći o uslovima pod kojima ne bi trebalo sipati naftu, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović napominje za Danas da osim grmljavine, opasne okolnosti mogu biti i visoke temperature.
 
"Na naftnim skladištima, pod šta spadaju i piste aerodroma, kada budu izuzetno visoke temperature, odlaže se utovar za jutro ili veče. To nije stvar Srbije, već praksa na svim aerodromima na kojima auto-cisterne prilaze avionima. U trenucima jakih vrućina, opasnost postoji od velikog isparenja. To znači da potencijalno može doći do eksplozivne i zapaljive smeše", predočava Mićović.
Nasuprot tome, sagovornik Danasa dodaje da postoje aerodromi na kojima su cevovodi direktno povezani sa mestom na kom su parkirani avioni, pa iz tog razloga nema potrebe za obazrivošću koliko kod onih koji koriste auto-cisterne.
 
Prema prognozi RHMZ, poslednje grmljavine u Srbiji zaista su bile najavljene za petak, 7. jul. Sa druge strane, 27. juna, kada je izdato isto saopštenje, vreme u Srbiji bilo je sunčano i stabilno. Osim toga, prema rečima meteorologa, nestabilno vreme moglo se očekivati danima ranije.
 
Stoga, ostaje pitanje zbog čega letovi i dalje kasne, uprkos tome što u Beogradu od vikenda nema značajnijih temperaturnih oscilacija.
  • Ralle

    17.07.2023 09:53
    O moj Boze..kakvi su ovo izgovori,kakva je to pamet,zasto ne bi za promeny govorili istinu..nismo mi ni ludi ni glupi, iako oni tako misle,izgubicemo razum od pametnjakovica i neznalica...sinoc na pinky voditeljka kaze da opozicija govori kako ce od zivih ljudi uzimati organe...pa moli premijerku da objasni kako to nije tacno..jadna majko jadnijeh svatova...sta smo docekali
  • Joja

    13.07.2023 00:47
    Porusiti to i napraviti exclusive airport sky residence komplex sa privatnim akva parkom gde ce kvadrat stana kostati 20K evra!
  • Analitika

    13.07.2023 00:15
    Meni se cini da vremenskih nepogoda nije bilo u prethodnim godinama. Nesto pocese od ove godine intenzivno da nepogodaju. Tako i kasnjenja i odlaganja ili otkazivanja letova. Mozda nema dovoljno aviona....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pojačan saobraćaj ka izletištima

U Srbiji se danas, zbog prvomajskog uranka, očekuje povremeno pojačan saobraćaj na putevima koji vode ka lokalnim izletištima, banjama, jezerima i ostalim turističkim mestima.