Antiratnom aktivisti Peteru Nikitinu zabranjen ulazak u Srbiju, preti mu deportacija

Pravniku i antiratnom aktivisti Peteru Nikitinu zabranjen je ulazak u Srbiju. On je zadržan na Aerodromu "Nikola Tesla" prilikom povratka s godišnjeg odmora i sada mu preti deportacija.
Antiratnom aktivisti Peteru Nikitinu zabranjen ulazak u Srbiju, preti mu deportacija
Foto: 021.rs
Nikitin je o situaciji na aerodromu javnost obavestio putem Fejsbuka, okačivši rešenje Ministarstva unutrašnjih poslova i žalbu koju je odmah priložio.

Po njegovim rečima, za 20 godina, koliko dolazi i odlazi iz Srbije, nije mu se dogodilo da bude zadržan. Od 2016. godine živi u Srbiji sa stalnim boravištem i tu mu je porodica.

"Vratio sam se u Beograd nakon nedeljnog odmora u inostranstvu. Granična policija me već tri i po sata ne pušta u zemlju, jer čekaju dozvolu BIA. Nema drugog objašnjenja osim mojih antiratnih aktivnosti u okviru Rusko-demokratskog društva", napisao je Nikitin.
 
Ovaj pravnik i aktivista je na papiru napisao žalbu u kojoj je naveo da je odluka o zabrani ulaska u Srbiju u suprotnosti sa Zakonom o strancima, Zakonom o policiji, Ustavom Srbije i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima. 
 
 
Navodi da mu nije obrazloženo zbog čega mu je zabranjen ulazak u Srbiju, ocenjujući da je u pitanju samovoljna odluka Bezbednosno-informativne agencije.
 
  • Sanja

    13.07.2023 16:28
    Antiratnom aktivisti...
    Sramota! Zar samo zato što je protiv rata? Podrška Nikitinu
  • Kerefeke

    13.07.2023 12:50
    Ako ga deportuju u rusiju nama expresno slede opet vize za eu i ostale normalne zemlje.
  • Miloš

    13.07.2023 12:27
    sve po zakonu
    Diskreciono pravo svake drzave je da odobri ili ne boravak stranca u zemlji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.