V. d. direktora EPS-a o najavljenom poskupljenju struje: Pažljivo analiziramo

Vršilac dužnosti generalnog direktora EPS-a Dušan Živković kaže za RTS da se cena struje pažljivo analizira i da nikada "nije bio rast cene zarad rasta cene".
V. d. direktora EPS-a o najavljenom poskupljenju struje: Pažljivo analiziramo
Foto: Pixabay
Prema preporuci MMF-a pominju se još dva poskupljenja struje, jedno bi trebalo da usledi već od novembra. Živković kaže da je svaki put cena struje pažljivo analizirana.
"Nije bio rast cene zbog rasta cene, ta pažljiva analiza je vodila računa o tome da se obezbedi održivost poslovanja, bezbedno i sigurno dugoročno snabdevanje potrošača, da se stvore uslovi za razvoj, za investicije", ističe Živković za RTS.
Na pitanje da li to znači da nije sigurno da će do poskupljenja i doći, kaže da nije izvesno, ali da je cilj pažljiva analiza koja treba da dobro sagleda da li postoji potreba za tim.
 
Hoće li biti otpuštanja u EPS-u
 
Već mesec dana u javnosti se pominju i otkazi u EPS-u. Na pitanje da li su takve glasine tačne i ima li viška zaposlenih, Živković kaže da je cilj da se zadrže stručni ljudi.
 
"Otpuštanja su duže vreme tema koja se provlači u javnosti, ali ja to ne bih tako posmatrao. Cilj jeste da zadržati zaposlene, stručne ljude, kvalitetne radnike, napraviti im prostor za profesionalno usavršavanje i unapređenje", dodaje.
 
Veruje da do toga neće doći i, kako kaže, gotovo je siguran da je put kojim idu upravo zadržavanje kvalitetnih zaposlenih, od radnika do inženjera.
 
Zbog vrućina potrošnja struje povećena desetak odsto 
 
Živković navodi da je usled vrelog talasa primetan porast potrošnje struje ove nedelje.
 
"Protekla nedelje je bila na nivou 80.000 megavat sati dnevno, ova nedelja je već došla do 90.000 megavat sati. Porast potrošnje je već na nivou desetak procenata, ali Elektroprivreda nesmetano obezbeđuje dovoljne količine električne energije iz sopstvenih izvora", dodaje Živković.
Ukazuje da su blaga zima i dobra hidrologija stvorili uslove da akumulacije i deponije budu pune.
 
"U akumulacijama trenutno imamo preko 600 gigavat sati, deponije su na nivou dva miliona tona uglja, tako da spremno doćekujemo sledeću zimu", kaže Živković.
 
Kada je reč o proizvodnji uglja, poručuje da je ona na planiranom nivou, kao i da je cilj da se održavaju deponije uglja na visokom nivou.
  • Bojan

    13.07.2023 13:50
    Izborna kombinatorika
    Idu izbori pa su shvatili opipavajuci puls birackog tela da nije popularno i zgodno da poskupi struja u novembru,ali nakon izbora u maju struja ide 20% gore lagano.
  • Blokade puteva

    13.07.2023 13:03
    Moramo oterati SNS lopovsku vlast jer su povećali cenu struje, i na naš račun povećali plate u javnom sektoru ! To ne sme biti nikad ! Svi na proteste i blokade puteva u subotu
  • @Laloš

    13.07.2023 10:01
    Ja kada odem na šalter EPS-a u Novom Sadu da platim struju, steknem utisak da u EPS-u nema dovoljno zaposlenih, jer od četiri šaltera večito radi samo jedan, a red je do železničke stanice.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija