Sudski postupci koji su najduže trajali, pa na kraju zastareli: Od Bogoljuba Karića do afere Indeks

Prema podacima Vrhovnog kasacionog suda (VKS), tokom 2021. i 2022. godine zastareo je 201 krivični predmet pred osnovnim i višim sudovima u Srbiji.
Sudski postupci koji su najduže trajali, pa na kraju zastareli: Od Bogoljuba Karića do afere Indeks
Foto: 021.rs
U 2022. godini zastarelo je 114 postupaka – 36 pred višim sudovima i 78 pred osnovnim sudovima, rečeno je za portal N1 u VKS.
 
Godinu ranije, 2021. godine broj zastarelih predmta bio je nešto manji – 87, od čega je najveći broj pred osnovnim sudovima – 81, a šest pred višim.
Zastarelost krivičnog gonjenja podrazumeva da se krivični postupak posle nekog vremena ne može više pokrenuti, odnosno da se ne može nastaviti već započeti postupak.
 
Rok za zastarevanje teče od dana izvršenja krivičnog dela.
Krivičnim zakonikom Srbije predviđeni su rokovi u kojima zastarevaju krivično gonjenje i izvršenje kazne i oni zavise od predviđene kazne. Izuzetak su postupci za ratne zločine gde zastarelost ne može nastupiti.
 
Za krivično delo za koje preti kazna zatvora od 30-40 godina, zastarelost nastupa 25 godina od izvršenja, a za dela kojima preti zatvorska kazna veća od 15 godina, zastarelost nastupa 20 godina od izvršenja.
 
Krivični postupak se ne može pokrenuti ako prođe 15 godina od dela za koje se može izreći zatvorska kazna veća od 10 godina, odnosno ako prođe 10 godina od dela za koje se može izreći zatvor preko pet godina. Zastarelost nastupa ako prođe pet godina od izvšenja krivičnog dela za koje se može izreći zatvor preko tri godine.
 
Posle tri godine zastareva i gonjenje za dela za koja se može izreći zatvor preko jedne godine, a posle dve godine za dela kojima preti zatvorska kazna od jedne godine ili novčana kazna.
 
Postupci koji su najduže trajali i gde je nastupila zastarelost
 
Marija Milošević, ćerka Slobodana Miloševića i Mire Marković, posle više od 20 godina ponovo može u Srbiju pošto je 2021. godine nastupila zastarelost postupka koji se protiv nje vodio zbog toga što je prilikom hapšenja svog oca 1. aprila 2001. pucala u dvorištu vile "Mir".
 
Zbog zastarevanja, 2016. godine obustavljen je postupak protiv Bogoljuba Karića koji je bio optužen da je u periodu od 1998. do 2005. izvlačio novac iz telekomunikacione kompanije "Mobtel" i prebacivao ga na račune drugih firmi u njegovom vlasništvu.
 
Slučaj protiv lekara klinike "Decedra" za nesavesno lečenje Jelice Radović koja je preminula posle rutinske operacije, zbog zastarelosti takođe nije dobio sudski epilog, navodi N1.
 
Specijalni sud u Beogradu odbacio je optužbe protiv bivšeg direktora Savezne uprave carina Mihalja Kertesa za iznošenje državnih para na Kipar. Optužba je odbijena iz proceduralnih razloga, zbog apsolutne zastarelosti krivičnog gonjenja.
 
Postupak protiv Stanka Subotića, koji je bio optužen za šverc cigareta tokom devedesetih godina, delimično je okončan oslobađajućim presudama a delimično odbijanjem optužbi zbog zastarelosti.
 
Jedan od dužih postupaka koji su obeležila zastarevanja bila je afera "Indeks" protiv 94 osobe među kojima su bili i profesori Pravnog fakulteta u Kragujevcu.
  • Novosadjanin

    15.07.2023 23:30
    vremenski rok
    Zakonom odrediti vremenski rok za pokretanje i rešavanje procesa.Ukoliko se ne pokrene ili ne reši u roku ,svaku nadoknadu i krivicu preuzima država,e onda država neka traži odgovornost,krivca....Građanima je bitno da pronađu pravdu a država ako ima para na bacanje plaćaće,ako nešto krije svakako će odgovarati i naravno svi u lancu procesa od ministra ,sudije,tužilaštva....odmah po automatizmu ....
  • Инспектор Вишекруна

    15.07.2023 21:21
    @hemodroid
    Укидање застаре би имало и другу страну. На пример узбуњивач из Крушика, или било који други, би био суочен са доживотним судским процесом!
  • seljak

    15.07.2023 19:12
    postupci pred sudom vode se na nivou postupaka iz vremena i metoda kasnog feudalizma iz 1700-tih, od tada ni korak u brzini donošenja presuda nije učinjen,sve to odgovara nedodirljivosti sudija
    . pravda je nedostižna i ne postoji ( postoje zakoni koji se mogu izvrdavati
    . znam napisati 2 stranice teksta odmah , kako da se sudski postupci mogu izvrdavati, i to sve legalno i ne mogu ti ama baš ništa
    . a država će od mene ekspresno sve uterati ( npr. napisaće da je kupoprodajani ugovor duplo veće vrednosti i odrezaće mi porez koji moram odmah platiti , i sledi prinudna naplata

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija