Dečak osumnjičen za masovno ubistvo izrazio kajanje, "otac mu nije omogućio prvi kontakt s oružjem"

Dečak koji se sumnjiči za masovno ubistvo u OŠ "Vladislav Ribnikar", izrazio je kajanje za ono što je učinio, rekla je advokatica njegovog oca Irina Borović.
Dečak osumnjičen za masovno ubistvo izrazio kajanje, "otac mu nije omogućio prvi kontakt s oružjem"
Foto: FoNet
Ovaj maloletnik je putem video-linka ispitan u svojstvu svedoka u postupku koji Više javno tužilaštvo vodi protiv njegovog oca V. K. zbog sumnje da je obučavao svog sina da rukuje vatrenim oružjem i municijom, tako što ga je vodio u streljački klub kako bi uvežbavao gađanje meta iz vatrenog oružja.
Borović je navela da je dečak danas detaljno ispitivan i da je potvrdio ono što je otac ranije naveo o načinu na koji je čuvano oružje, kojim je masovno ubistvo učinjeno.
"Bilo je apsolutno obezbeđeno. Detalje ne mogu da vam kažem kako je do njega na kraju došao", navela je Borović.
 
Ona je dodala i da je dečak ispričao da mu prvi kontakt s oružjem nije omogućio otac, kako se spekulisalo u medijima.
 
"Danas je izrazio kajanje za ono što je učinio", istakla je Borović.
 
Punomoćnik oštećenih Zora Dobričanin rekla je da je dogovoreno da se proces odvija u sudnici, s ciljem da se ni na koji način, bilo kakvim iznošenjem, ne bi remetio postupak.
 
"Mi smo se dogovorili da se ovaj proces odvija u sudnici i to je ono što je interes ovog postupka, da ni na koji način, bilo kakvim iznošenjem, bilo ko ne bi remetio ovaj postupak. Jedino što možemo da vam kažemo to je da danas jeste ispitan svedok, maloletni dečak", izjavila je Zora Dobričanin.
 
Ovaj dečak je 3. maja izvršio masovno ubistvo u OŠ "Vladislav Ribnikar" koju je pohađao. Tom prilikom ubijeno je osmoro učenika i radnik obezbeđenja. Jedna devojčica je preminula nekoliko dana kasnije, pa se konačni bilans žrtava popeo na deset.
 
Dečak je u trenutku zločina imao 13 godina i ne može krivično da odgovara. On je smešten u zdravstvenu ustanovu, odakle je preko video-linka i ispitan.
 
Protiv njegovog oca V. K. vodi se krivični postupak zbog sumnje da je počinio krivično delo teško delo protiv opšte sigurnosti.
  • AA

    19.07.2023 21:12
    Osim za nepropisno cuvanje oruzja mogu ga jos osuditi za davanje oruzja drugim licima odnosno sinu sto je zabranjeno.

    Rukovanje oružjem i davanje oružja na poslugu
    Član 32
    Vlasnik oružja dužan je da njime pažljivo rukuje i da ga savesno čuva na način da ne dođe u posed neovlašćenih lica i ne ugrozi bezbednost ljudi i objekata.
    Registrovano oružje ne sme se davati na poslugu, osim u slučajevima predviđenim ovim zakonom.
    U otvorenim i zatvorenim prostorima namenjenim za streljačke sportove i obuku u rukovanju oružjem, ono se može davati na poslugu korisnicima.

    I zato je advokatica naucila klinca da kaze da mu nije otac pokazivao kako da puca nego je to ucinio neki stariji covek iz streljane i zato je klinac insistirao da nikad nije pucao na otvorenom jer bi time opet okrivio oca.
    Cini mi se da se bas puno i ne kaju nego bi da se izvuku nekaznjeno pa makar i lagali.

  • AA

    19.07.2023 20:53
    cuvanje oruzja
    Смештај и чување оружја и муниције за физичка лица
    Члан 2.
    Физичка лица која набављају оружје, дужна су да обезбеде услове за безбедан смештај и чување оружја и муниције, тако да оно не може доћи у посед неовлашћених лица, односно, да буде закључано и посебно одвојено у сефовима, касама или сличним орманима који се не могу лако отворити.

    Doduse posto je imao dve puske i dva pistolja mozda spada i pod kolekcionare, onda je ovako:
    Смештај и чување оружја и муниције за издавање колекционарске дозволе
    Члан 3.
    Физичка лица која подносе захтев за издавање колекционарске дозволе, дужна су да обезбеде услове за безбедан смештај и чување оружја и муниције, тако да оно не може доћи у посед неовлашћених лица, односно, да оружје из категорије Б и муниција буду закључани и одвојени у металним орманима, сефовима, касама или трезорима који се не могу лако отворити и који су опремљени сигурносним механичким системом за закључавање.

    Po novinama se provlaci da je drzao oruzje u koferu sa sifrom a negde pise da je bilo u fioci. Sumnjam da je metalni kofer.
  • Alma Mons

    19.07.2023 20:40
    Vlasnik sreljane
    Ko je vlasnik streljane koji je dozvolio detetu da vežba gađanje iz vatrenog odužja?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija