Šta donose izmene Zakona o saobraćaju: Autonomna vozila i novine za oldtajmere, pooštravaju se kazne

Vlada Srbije je usvojila Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima.
Šta donose izmene Zakona o saobraćaju: Autonomna vozila i novine za oldtajmere, pooštravaju se kazne
Foto: 021.rs
Izmene i dopune Zakona pokrivaju oblasti od autonomnih vozila do kamiona koji izbegavaju auto-puteve.
Izmenjenim zakonskim predlogom, pored ostalog, omogućava se pravni okvir za testiranja autonomnih vozila na putevima, saopštila je Vlada Srbije.
 
Kako se navodi, pored ostalog, omogućava se pravni okvir za testiranja autonomnih vozila na putevima, po čemu će Srbija biti jedan od lidera u Evropi.
Predložene izmene i dopune, prema navodima Vlade, rešavaju i pitanje deficita profesionalnih vozača, s obzirom na to da se veliki broj mlađih vozača opredelio za rad u inostranstvu.
 
Kada Zakon bude usvojen u Skupštini, on će otkloniti prepreke za prepravke upotrebljavanih motornih vozila, kada se prilikom njihovog uvoza utvrdi da nisu u potpunosti usaglašena sa jedoobraznim tehničkim uslovima, navode iz Nemanjine.
 
Takođe, izmenama su obuhvaćene i odredbe o prelazu puta preko pruge gde se, po ugledu na razvijene evropeke zemlje, uvode dvobojni semafori koji su se pokazali kao efikasnije rešenje i u skladu sa tim uvođenje novog signalnog pojma kojim se učesnik u drumskom saobraćaju informiše da je uređaj na putnom/pružnom prelazu u kvaru i da je zato potrebna povećana opreznost.
"Ovim izmenama Zakona pojašnjava se, takođe, i pojednostavljuje postupak utvrđivanja vozila od istorijskog značaja (oldtajmera) i uspostavlja osnova za razvijanje tehnologije autonomnih vozila, a istovremeno se omogućava i sprovođenje Programa ePapir", piše u saopštenju.
 
Kada je reč o kaznenim odredbama, pooštravaju se kazne za nepoštovanje znaka "obavezan smer" za teretna vozila koja u tranzitu kroz Srbiju izbegavaju korišćenje auto-puta zbog naplate putarine, čime štete putevima nižeg reda i ugrožavaju bezbednost saobraćaja na tim deonicama.
 
Putarina za celu deonicu autoputa Subotica-Beograd-Preševo iznosi 14.470 dinara, a predložena najviša kazna je 50.000, odnosno 25.000 dinara ukoliko se plati u roku od osam dana od dana prijema kazne.
  • Daki

    29.07.2023 05:45
    Opa
    Znači sad ce kroz sirig i srbobran biti po 1000 jel policija ce imati alibi ostriji zakon. Nadam se da dovosadjani neće dizati tarifu možda samo Sta....ć on je najskupli vazda.
  • pera nevera

    28.07.2023 12:18
    Skupa putarina i najskuplje gorivo u ovom delu Evrope prave od Srbije dobru zemlju za izbegavanje i zaobilaženje.
  • Milutin_NS

    28.07.2023 11:16
    Ovce su za šišanje...
    "Kako se navodi, pored ostalog, omogućava se pravni okvir za testiranja autonomnih vozila na putevima, po čemu će Srbija biti jedan od lidera u Evropi."

    U prevodu: Srbija će biti "laboratorijski pacov" za testiranje autonomnih vozila. Da se vidi prvo kod nas siromaha da li to valja, pa onda ako valja eventualno da se masovno uvodi i u razvijen svet.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Jak vetar otežava vožnju širom Srbije

Auto-moto savez Srbije (AMSS) upozorio je da će jak vetar u Srbiji danas otežavati vožnju, zbog čega su na vozače apelovali da voze sporije i pažljivije pretiču.