Novinare zaključali da ne bi prišli premijerki Brnabić, UNS i NUNS protestovali

Novinarska udruženja protestuju zbog toga što su, nakon predstavljanja programa Digitalna Evropa, novinari bili onemogućeni da postave pitanja učesnicima, među kojima je bila i premijerka Ana Brnabić.
Novinare zaključali da ne bi prišli premijerki Brnabić, UNS i NUNS protestovali
Foto: 021.rs (arhiva)
Organizatori su novinare zaključali u salu dok premijerka, ministar informisanja i predstavnici Evropske unije ne napuste prostorije.
Novinarka televizije Nova S Žana Bulajić rekla je za Udruženje novinara Srbije (UNS) da su novinari koji su u četvrtak pratili događaj u Naučno-tehnološkom parku u Beogradu, nakon završetka programa želeli da premijerki postave pitanja, ali su u tome onemogućeni jer su ih organizatori držali zatvorene u sali kako na hodniku ne bi uspeli da joj priđu.
"Učesnici konferencije izašli su na kraju zvaničnog dela iz sale na svoja vrata, mi novinari smo krenuli da izlazimo na druga vrata kako bismo ih na istom, zajedničkom, hodniku sreli i prišli da postavimo pitanja, ali se odjednom pojavila devojka iz protokola i zaključala vrata da ne možemo izaći dok premijerka i ostali ne prođu", izjavila je Bulajić.
 
Ona je dodala i da je novinarima, uz reči da nisu predviđena pitanja, devojka iz protokola rekla: "Meni je samo rečeno da sačekate".
 
Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) osudilo je bahato i neprimereno ponašanje nosilaca državnih funkcija.
 
"Nakon izbegavanja davanja izjava i čestog targetiranja novinara, predstavnici vlasti potegli su za novom metodom – fizičkim onemogućavanjem novinara da postave pitanja i dobiju informacije", ukazao je NUNS i upozorio da je poslednji trenutak da predstavnici vlasti prestanu da nipodaštavaju i ponižavaju novinare i da omoguće punu slobodu izražavanja.
 
U saopštenju se podseća da Zakon o javnom informisanju i medijima propisuje da se sloboda javnog informisanja ne sme povređivati zloupotrebom službenog položaja i javnih ovlašćenja, kao i da se novinarima ne sme neopravdano fizički ograničavati kretanje, ni sloboda izveštavanja.
  • Običan građanin

    29.07.2023 12:17
    +/-
    Kanda mi se čini, da ovi što lupaju -, imaju lepe dnevnice?
  • Dzon

    29.07.2023 08:19
    Strasno
    Bog ce im suditi,zivi bili pa videli...
  • Predrag

    29.07.2023 00:49
    Demokratija brale, nego šta
    Ipak bi pomenuti novinari morali da se smatraju srećnicima jer su ih verovatno po naredbi g-đe Ane-Ikebane zaključali pa samo nešto kasnije pustili. Da se radilo o njenom gazdi i vlasniku A. Vučiću, možda bi novinare pohapsili i kao nesrećnog glavnog urednika Magazina Tabloid iz BG, M. Brkića osudili na 14 meseci robijanja. Počinio je, jadnik, "izlajavši" se pred nekim Vučićevim doušnikom i agentom provokatorom ispred Skupštine u BG verbalni delikt -navodno u cilju da "lajući" ruši ustavni poredak Srbije -čitaj Vladu na čelu sa AV! Iako navodno to po zakonima Srbije nije odavno više kažnjivo, za neke novinare taj zakon ne važi. Kao što za AV ne važe SVI ZAKONI pa ni i Ustav Srbije -jer zakon to je ON, a tužilaštva i sudstvo je pod njegovom i komandom i čizmom. Demokratija u Srbiji brale, nego šta!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Važno je da Vlada bude srpska

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao je tokom obilaska radova na Nacionalnom stadionu u Surčinu sastav nove Vlade koju je predložio mandatar Miloš Vučević.

Pojačan saobraćaj ka izletištima

U Srbiji se danas, zbog prvomajskog uranka, očekuje povremeno pojačan saobraćaj na putevima koji vode ka lokalnim izletištima, banjama, jezerima i ostalim turističkim mestima.