Dinko Gruhonjić meta napada zbog izjava o genocidu u Srebrenici i pražnjenju Republike Srpske

Programski direktor Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) i profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Dinko Gruhonjić ponovo je meta napada.
Dinko Gruhonjić meta napada zbog izjava o genocidu u Srebrenici i pražnjenju Republike Srpske
Foto: 021.rs
Kako navode iz NDNV-a, ovog puta napadi dolaze od režima i "opozicije" bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske, predsednika RS Milorada Dodika, medija, kao i od političkih analitičara i analitičarki iz Beograda.
Kako se navodi, povod za napade bilo je Gruhonjićevo gostovanje na televiziji N1, kada je tokom razgovora izjavio da je u Srebrenici počinjen genocid, da se entitet Republika Srpska ubrzano prazni od stanovništva zbog "pljačkaške politike koju sprovodi Milorad Dodik i tamošnja vlast, a koja građane ostavlja bez perspektive i zbog koje se masovno iseljavaju".
"Drugim rečima, Gruhonjić je rekao istinu, a ona u ovakvim društvima kojima dominira nacionalistička laž zvuči kao pucanj iz pištolja u praznoj prostoriji", navodi se u saopštenju NDNV.
 
Dodaju da su nakon gostovanja usledile pretnje i uvrede preko društvenih mreža, ali i da se ova situacija koristi i kao povod za novi "obračun sa TV N1, pa se sada zahteva zabrana ove televizije u Bosni i Hercegovini".
 
"Dinko Gruhonjić je novinar koji se bavi tabu temama u društvu u kojem dominira nacionalistički diskurs i u kojem je 'normalno' da se slave i nagrađuju ratni zločinci i njihovi saradnici, među kojima su i najprominentnije režimske figure, poput Aleksandra Vučića, Ivice Dačića, Aleksandra Vulina", navode. 
 
Iz NDNV dodaju da ovakve kampanje nisu nove ni za ovo društvo ni za Gruhonjića, kao i da sve "liče jedna na drugu".
 
"Ni u jednoj nema razmene argumenata nego su uvek u pitanju ad hominem napadi, koji počnu od političara, nastave ih 'novinari', 'intelektualci' i 'politički analitičari' i na kraju sve to kulminira otvorenim pretnjama koje dolaze od 'običnih' građana, odnosno plaćenih botova Dodikovih i Vučićevih štetočinskih režima", objašnjavaju.
NDNV naglašava da će štititi pravo na slobodno izražavanje tako što će podneti krivične prijave ukoliko bude elemenata krivičnog dela ili će štititi ugled i čast u odgovarajućim sudskim postupcima.
  • Isak

    19.07.2023 14:13
    Izjava je neodmerena
    Izjava je svakako neozbiljna, neodgovorna i neodmerena za jednog profesora.
  • Boky

    18.07.2023 18:04
    Nije važno ko se prazni, važno je da se političari osećaju ,,komotno,,
  • Pražnjenje

    18.07.2023 14:06
    Kad smo već kod pražnjenja stanovništva, iz BiH se brze prazne Bošnjaci. Poslednji izbori to dokazuju glasalo je u BiH celoj 30.000 manje Bošnjaka nego Srba . Ako popisi i stručnjaci i mogu da slažu, ubačeni glasački listić ne laže, odnosno izbrojiš listiće i to je to

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti