VIDEO Održan protest u Beogradu: "Tužio bih tužilaštvo ali ne znam kome"

Trinaesti po redu protest "Srbija protiv nasilja" održan je u Beogradu.
VIDEO Održan protest u Beogradu: "Tužio bih tužilaštvo ali ne znam kome"
Foto: FoNet (Marko Dragoslavić)
Protest je završen ispred zgrade Republičkog javnog tužilaštva. 
 
Okupljeni građani na kraju su aplauzom pružili podršku novinarima Nove i N1 koji su ponovo targetirani u spotovima objavljenim na društvenim mrežama.
 
Student Fakulteta političkih nauka u Beogradu Vuk Aleksić najavio je da će studenti praviti još akcija i da se neće zaustaviti sve dok se ne ispune zahtevi.
 
"Skoro ništa nije urađeno kako bismo sprečili buduće tragedije, a trovači javnog prostora nas i dalje truju i emituju nasilje", rekao je Aleksić.
 
Kazao je da zahtevi protesta nemaju veze sa jednim čovekom, misleći na predsednika Aleksandra Vučića, jer on nije nadležan.
 
"Nismo se mi ovde okupili zbog njega, pokupili smo se zbog nedužnih, zauvek izgubljenih života, zato što sistem koji je trebalo da nas zaštiti nije funkcionisao ni pre ni posle tragedija", rekao je Aleksić.
 
Foto: FoNet (Marko Dragoslavić)
 
"Ja sam seljak, poljoprivrednik, proizvedem godišnje 130.000 litara mleka. Pre tri godine, sa svojim saborcima, krenuli smo u borbu protiv ozloglašene kompanije Rio Tinto i njihovih saradnika, ove naše trenutne vlasti", kazao je okupljenima Zlatko Kokanović iz Gornjih Nedeljica iz doline Jadra. 
 
Otada, dodao je, konstanto trpe nasilje. 
 
"Ne samo mi, već širom Srbije, gde je neko bacio oko na neki resurs. Nama je odavno jasno da smo prodati na svetskoj pijaci, samo je još potrebno otvoriti vrata, da okupatori i tajkuni dođu po obećano", kazao je Kokanović. 
 
"Hvala vam što ste i dalje ovde. Neki su mislili da će nas biti u stotinama, ali ima nas dosta. Ne čuva nas policija, čuvamo se sami, ovde su samo gospoda u civilu. Danas smo ispred tužilaštva, nasilje će prestati samo kada tužilaštvo postane nezavisno. Ono je danas tek krpa vlasti koja briše svoja zlodela od Hercegovačke do Jovanjice, do ubistava u našim kućama i školama. Kada bi tužilaštvo radilo svoj posao, mi ne bismo danas bili ovde", rekla je pravnica Sofija Mandić.
 
"Protekle nedelje smo videli šta radi Zagorka (Dolovac) na sednici Visokog saveta tužilaštva. Šefica svih tužilaca potezom ruke prekida sve stvari. Sedela je i pokazivala da rasprava mora da se okonča i tradicionalno nosila naočare za sunce jer ne sme da nas pogleda u oči", navela je Mandić.
 
 
Na protestu je bila "prisutna" i republička javna tužiteljka Zagorka Dolovac.
 
Foto: FoNet (Ana Paunković)
 
Sportski komentator Smiljan Banjac obratio se na početku skupa okupljenima ispred Skupštine Srbije i poručio da protesti neće utihnuti.
 
"Na veliku žalost svih onih koji bi želeli da protesti utihnu, jasna poruka sa ovog mesta je da se to neće dogoditi. Zato bih molio da prestanete da nas prebrojavate i namerno delite", rekao je Banjac na početku protesta.
 
Foto: FoNet (Marko Dragoslavić)
"Tužio bih tužilaštvo ali ne znam kome", "Protiv lopovskog zakona o konverziji", "Maco, budi mirna lajem na Vulina",  neki su od transparenata koji su se mogli videti.
 
Foto: FoNet (Marko Dragoslavić)
 
Radomir Lazović iz Zeleno-levog fronta naveo je da očekuje da će protesti "Srbija protiv nasilja" ponovo da se omasove u septembru.
U petak su održani protesti u nekoliko gradova širom zemlje.
 
Protestne šetnje, koje traju već skoro tri meseca, počele su posle masovnih ubistava u beogradskoj Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" i u okolini Mladenovca i Smedereva, kada je ubijeno 19 osoba.
 
Demonstranti traže odgovornost vlasti zbog, kako navode, dugogodišnjeg stvaranja ambijenta koji je doveo do porasta nasilja u zemlji.
  • ZX

    30.07.2023 20:42
    A zna se i zbog čega
    Tužbe, dok su novoKradikali na vlasti, apsolutno nemaju ni svrhe, ni smisla.
  • Koja

    30.07.2023 08:56
    Kome je ovde dobro neka se dobro pogleda u ogledalu.
  • Fića

    30.07.2023 07:55
    Protesti...
    "Ne prozivamo Njega", a kao, "ne znamo ko je Generator nereda, smutnje i nepoštovanja važećih Zakona Srbije"...!!!
    Ma' haj'te, molim vas...!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Važno je da Vlada bude srpska

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao je tokom obilaska radova na Nacionalnom stadionu u Surčinu sastav nove Vlade koju je predložio mandatar Miloš Vučević.

Pojačan saobraćaj ka izletištima

U Srbiji se danas, zbog prvomajskog uranka, očekuje povremeno pojačan saobraćaj na putevima koji vode ka lokalnim izletištima, banjama, jezerima i ostalim turističkim mestima.