U Srbiji više od 188.000 osoba ima dozvolu za držanje oružja za ličnu bezbednost

U Srbiji 188.223 ljudi ima registrovano oružje za ličnu bezbednost.
Dragana Stojković iz Uprave za upravne poslove Ministarstva unutrašnjih poslova ističe da pored uslova za dobijanje dozvole za držanje oružja, osoba koja želi da poseduje oružje mora da ispunjava i uslove za njegov bezbedan smeštaj i čuvanje.
Iz MUP-a navode da pored dozvola za nošenje oružja za ličnu bezbednost, u Srbiji 44.135 osoba ima registrovano sportsko oružje, a 222.584 fizičkih lica ima registrovano lovačko oružje za koje su izdati oružni listovi za držanje i nošenje oružja.
Stojković ističe da je Pravilnikom o prostorno-tehničkim uslovima za bezbedan smeštaj i čuvanje oružja propisano da oružje ne može doći u posed neovlašćenih lica, odnosno da oružje mora biti smešteno u sefovima, kasama i drugim ormarima koji se ne mogu lako otvoriti.
 
Ona je navela i da kasa, sef ili ormar u kojem se drži oružje mora biti fiksiran za nešto, zid ili orman, odnosno ne može biti sef koji bi neko mogao da premesti ili odnese iz stana.
 
Municija, kako je objašnjava Stojković, mora biti odvojena od oružja, što ne znači da mora biti u drugom sefu, već je dovoljno da bude odvojena od oružja.
 
"Jako je bitno da oružje ne dođe u posed neovlašćenih lica, a ukoliko vlasnik oružja postupi suprotno toj zakonskoj regulativi, smatra se prekršajem za koji je predviđena sankcija odnosno novčana kazna u iznosu od 20.000 do 150.000 dinara i zaprećena je kazna zatvora do 60 dana", istakla je Stojković.
 
Pravilnikom je propisano i da se oružje i municija čuvaju u stambenom prostoru u mestu prebavilašta vlasnika oružja, kao i da oružjem rukuje pažljivo i da ga savesno čuva.
 
Kada je u pitanju prenos, odnosno transport oružja, Stojković je pojasnila da fizičko lice može za sopstvene potrebe da prenosi oružje, ali ono mora biti spakovano u kofer, futrolu, ali tako da se onemogući upotreba oružja i da u oružju nema municije kada se prenosi.
 
"Pravna lica i preduzetnici mogu da vrše prenos oružja preko posrednika, ali je bitno da on na propisnom obrascu da ovlašćenje za taj prenos", rekla je Stojković.
 
Neki od uslova za dobijanje dozvole za držanje oružja su zdravstvena sposobnost, neosuđivanost za određena krivična dela, obučenost za rukovanje vatrenim oružjem kao i uslovi za bezbedan smeštaj i čuvanje oružja.
 
Iz MUP-a preciziraju da za dobijanje dozole za ličnu bezbednost osoba mora da ima opravdan razlog, odnosno da im može biti ugrožena lična bezbednost zbog prirode posla ili drugih okolnosti, dok za držanje lovačkog oružja moraju da dostave dokaz da ispunjavaju uslove za posedovanje lovne karte, a za za sportsko oružje uverenje o aktivnom članstvu u sportskoj streljačkoj organizaciji.
 
Fizičko lice koje želi da dobije dozvolu za nošenje oružja mora u izjavi koju daje u policiji da iznese činjenice koje ukazuju na to da mu je lična bezbednost bitno ugrožena, dok će nadležni organ rukovodeći se ocenom dokaza i podataka iz evidenecija, kao i ocenom činjenica i podataka koji su prikupljeni bezbednosnom proverom utvrditi da li bi bezbednost mogla da mu bude ugrožena.
Osobama koje ispunjavaju uslove oružani list se izdaje sa rokom važenja od deset godina, a pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova vode računa o tome da li vlasnik drži propisno oružje.
 
Nadležni organ može, ukoliko se neki od uslova prekrši, da donese rešenje o oduzimanju oružanog lista.
 
Dodali su i da u skladu sa Zaključcima Vlade od 4. i 5. maja ovo ministarstvo radi na pripremi Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o oružju i municiji.
 • Sremac

  31.07.2023 08:45
  Oni sto nemaju...
  Uvek zameraju onima sto imaju,i zeleli bi da i oni nemaju.Za mene je veca pretnja budala na ulici,nego komsijino oruzje.
 • Baki

  30.07.2023 23:00
  Bezbednost
  Pa kada bi vratili kao nekada patrole po ulicama pesaka sve bi bilo bezbednije i primetili bi sve na tetenu,ovako prodju kolima,i dali prodju,kadavse nesto desi onda je kasno pricati,
 • Milena

  30.07.2023 20:25
  Podignite drastično porez na držanje i nošenje oružja i time možete finansirati plate dodatnim policajcima i detektore za obezbeđenje škola .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija