LGBT+ organizacije osudile posetu Srbiji predsednika Ugande

LGBT+ organizacije najoštrije su osudile posetu Srbiji predsednika Ugande Joverija Musevenija, koji je pre samo nekoliko nedelja potpisao zakon kojim se istopolni odnosi u Ugandi kažnjavaju smrću.
Prema istom zakonu, u Ugandi se takozvano "promovisanje homoseksualnosti" kažnjava zatvorom do 20 godina, a njegovo usvajanje je u suprotnosti sa standardima ljudskih prava, koje su u okviru sistema Ujedinjenih nacija ratifikovale i Uganda i Srbija, navodi se u saopštenju koje je potpisalo 11 nevladinih organizacija.
Ističe se da je neprihvatljivo zbližavanje diplomatskih odnosa Srbije sa državom u kojoj se LGBT+ osobe dehumanizuju, kriminalizuju i osuđuju na smrt zbog svoje seksualne orijentacije, posebno imajuću u vidu da je premijerka Srbije autovana lezbejka.
Dodaje se da ovom posetom i zbližavanjem Srbije i Ugande vlast u Srbiji šalje poruku da joj ljudska prava LGBT+ osoba nisu bitna i da mogu da sarađuju i sa državama koje ubijaju svoje LGBT+ građanke i građane.
 
"Pozivamo predsednika države Aleksandra Vučića, premijerku Brnabić i ceo državni vrh Srbije da se ograde i javno osude anti-LGBT+ politiku predsednika Ugande i da prekinu zbližavanje sa državom koja ubija svoje građanke i građane drugačije seksualne orijentacije", stoji u saopštenju.
 
Saopštenje su potpisali: Udruženje “Da se zna!”, Grupa “IZAĐI”, Labris, Društvo Ponosa, L*-Communio, Asocijacija Duga, Potent, Civil Rights Defenders, Beograd Prajd, Talas TIRV i Udruženje mladih BalkanIDEA Novi Sad. 
  • Лиманац

    31.07.2023 10:30
    Да не бисте били лицемерни...
    Мада су њихове осуде у потпуности ирелевантне, очекујем од поменутих организација да на исти начин убудуће осуђују и посете високих званичника појединих земаља у којима се хомосексуалност такође кажњава на исти начин.

    Штавише, будући да верујем да им није стало само до живота особа склоних хомосексуалности, очекујем да поменуте организације на исти начин осуде и посете званичника земаља НАТО пакта, чија агресија на СР Југославију је однела преко две хиљаде живота. Даље, да се осуди свака посета званичника САД, државе која је позната као сејач смрти и покретач великог броја ратова у свету, а која је готово у потпуности истребила своје домородачко становништво, чије остатке држи у резерватима.
    Што се суседа тиче, не сумњам да ће се на исти начин осудити и посете хрватских званичника, у име чије „независне државе” је побијено преко 600.000 Срба, Јевреја и осталог нехрватског становништва.

    Сваки живот је једнако важан, зар не?
  • JaPaJa

    31.07.2023 09:45
    He
    Čime i s kime se svet zabavlja dok.... Tugo moja
  • ne razumem

    31.07.2023 09:07
    Zašto se standardi EU moraju primenjivati kod nas ili bilo gde drugde? NIsam čuo te grupe bilo gde u svetu da se bune na posetu Saudijaca ili prinčeva iz emirata jer oni su bogati pa iako seku ruke i u bijaju LGBT populaciju ipak su dobrodošli dok ako je u slučaju zemlja iz afrike koja nije bogata onda su u pitanju diktatori i idemo na protest. Nema većih diktatora i tiranina od Saudijskog kralja i kolega mu iz Emirata ali njima je za lovu sve oprošteno. Povraća mi se od dvostukih aršina, standarda i slično.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija