Stanarske muke i skupe popravke: Šta kad prokišnjava krov zgrade, a stanare sa prizemlja baš briga?

Troškovi popravke krova jedne zgrade mogu koštati i desetine hiljada evra, a obaveza njegovog održavanja je na svim stanarima, a ne samo na onima koji žive na poslednjem spratu.
Stanarske muke i skupe popravke: Šta kad prokišnjava krov zgrade, a stanare sa prizemlja baš briga?
Foto: Pixabay

Šta se dešava ako, ipak, ne žele svi stanari da učestvuju u saniranju oštećenja?

Ako Igor Burlica iz Beograda brzo ne smisli način da sam sanira krov zgrade u Svetozara Ćorovića 17, do zime će mu, ako ne i ranije, završiti u stanu.

Podršku većine stanara nema. Kaže za RTS da komšije sa prvog pa i drugog sprata za krov nije briga. Zbog te nebrige, jedan veliki komad plafona skoro se odvalio i pao po stepeništu, čak do prizemlja.

"Pri svakoj kiši ovde je prokišnjavanje, vidite i sami ovaj plafon, generalno u ovoj zgradi je problem sa krovom, pre par godina upravnica zgrade je prijavila problem gradskom stambenom, oni su izlazili na teren, dali su tada ponudu, koja je po njenim rečima bila oko 23.000 evra. Oni su se raspitivali i za privatne ponude, privatna je bila upola manja, međutim, stanari zgrade nisu mogli da se dogovore da zajedno učestvuju. Jedan deo stanara je hteo, oni koji su visoko, a oni koji su u prizemlju – njih taj problem ne dotiče", kaže Igor Burlica.
 
Dodaje da krov nije njegov, već je reč o zajedničkoj imovini.
 
Advokat Vukašina Baraća kaže šta može biti rešenje.
 
"Zakon je tu poprilično jasan, vlasnici svih posebnih delova odnosno vlasnici stanova u ovom slučaju, nebitno da li žive na prvom spratu ili na desetom, dužni su da održavaju zajedničke prostorije. To su ulazi, temelj, fasada, krov. Ukoliko ne mogu da se dogovore, onaj koji trpi štetu, moći će da otkloni tu štetu o svom trošku, a onda stiče i pravo regresa i od ostalih vlasnika posebnih delova zgrade", navodi Barać.
 
Po rečima advokata, prvi korak je da se najugroženiji stanari obrate upravniku stambene zajednice koji danas nije bio u mogućnosti da razgovara sa ekipom RTS-a. Ako to iz bilo kog razloga nije moguće, postoji još jedan način.
 
"Postoji i sudski put naplate potraživanja koje ima od drugih stanara. Da li će biti mirnim putem ili kroz postupak izvršenja – to je već na stanarima da se dogovore", dodaje Barać.
 
Igoru Burlici preostaje da obezbedi 23.000 evra i finansira popravku krova preko gradskog stambenog, pa onda da pokrene sudsku parnicu protiv stambene zajednice. To, međutim, podrazumeva plaćanje veštaka, advokata, sudske troškove.
  • Mirko

    07.08.2023 21:19
    @NS
    Ne znam koliko ste upoznati sa radom Upravnika, ali on je jedan najobičniji posrednik. On ništa ne radi, a zarađuje. Jedino što uradi to je 6-mesečni izvod troškova, ako i to uradi. Za sve ostalo on pita stanare za saglasnost, i daje ponude svojim favoritima, od kojih dobije procenat... A favoriti se među sobom dogovore ko će kad biti "najjeftiniji".
    Kad je upravnik neko iz zgrade, slika je malo bolja...
  • NS

    04.08.2023 15:28
    zgrada
    @ ki3a
    Niste u pravu, može se sa 1000 dinara sasvim dobro snalaziti, i uraditi i krupnije stvari, ali pod uslovom da je upravnik zgrade sposoban i valjan ćovek i da su stanari složni. Jednom rečju, da se ponašaju u skladu sa svojim statusom - vlasnika stanova, i da ne očekuju da neko drugi, makar to bio samo deo stanara, uradi nešto za njih. Moja je zgrada jadna od najstarijih, a mislim i da je najstarija novogradnja u Novom Sadu i velika je. Ne samo da se obavlja uredno tekuće održavanje, sve popravke, koje ponekad zahtevaju i veće troškove, nego smo pre godinu dana promenili i liftove. Trenutno se popravlja krov, stradao od oluje, pošto smo pre dosta godina nepromišljeno i ne uz punu saglasnost, nego samo po zakonu neophodnu većinu stanara, dozvolili nadogradnju jednog sprata. Naš upravnik zgrade svojim radom zaslužuje u svakom pogledu ne samo našu zahvalnost i poštovanje, nego i divljenje, jer svi znamo koliko tu ima posla koji zahteva i vreme i znanje i posvećenost. Da to postoji (a trebalo bi je ustanoviti) dali bismo mu iodlikovanje, medalju da i tako pokažemo koliko smo mu zahvalni i koliko ga cenimo.
  • Ana

    04.08.2023 14:27
    Svi stanari moraju održavati zgradu u kojoj žive ,šta se tiče krova stanari koji su zadnji a pravili su prozore mimo zvanja drugih stanara i sa time oštetili krov takođe i oni što antene stavljaju po krovu i crepove smaknu iz ležišta trebaju da učestvuju više,šta se tiče novca koji se izdvaja u buđet od 1000dinara malo ko može više dati naša primanja su nikakva, ovo je suludi šta neko navodi 100eura neznam dali se šali. Predsjednike kućnih saveta da i ne spominjem to nam nametnuti koliko god im dali njima malo a od njih nema koristi ,nama nevremena srušilo drvo predsjednik ni pojavio se nije komšija nas skupio par stanara drvo smo isekli naručili mađioničar platili 50 eura odvezli predsjednik ni primetit nije da drvo fali ,u to vreme bio na moru nismo ga ni zvali i ovako koristi nema.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.