Institut za transfuziju krvi Srbije: Rezerve drastično smanjene, ne odlažite davanje krvi

Institut za transfuziju krvi Srbije saopštio je danas da su rezerve krvi drastično smanjene i apelovao na građane da dobrovljno daju krv, "kako ne bi došlo do odlaganja operativnih programa".
Institut za transfuziju krvi Srbije: Rezerve drastično smanjene, ne odlažite davanje krvi
Foto: 021.rs

Taj institut je u saopštenju naveo da "sve krvne grupe nedostaju" i da "trenutno raspolaže sa jednodnevnim rezervama".

"Svake nedelje, da bi se podmirile potrebe za krvlju svih zdravstvenih ustanova koje Institut snabdeva neophodno je da se prikupi 1.500 jedinica krvi, a poslednjih nedelja prikuplja se znatno manje, njih oko 1.000", piše u saopštenju.

Zamolili su u saopštenju sugrađane da, ukoliko se dobro osećaju i imaju između 18 i 65 godina, ne odlažu davanje krvi i pomognu u obezbeđivanju stabilnijih rezerevi za lečenje svih bolesnih i povređenih.
 
Podsetimo, prošle sedmice i Zavod za transfuziju Vojvodine saopštio je da su zalihe krvi kritično smanjene. 
 
"Dnevno je potrebno da se prikupi oko 250 do 300 jedinica krvi u Vojvodini, znači i toliko davalaca, što tokom leta, kada su ljudi na godišnjim odmorima, nije lako", poručili su u Zavodu za transfuziju krvi Vojvodine.
 
Krv možete dati svakog radnog dana u Zavodu za transfuziju krvi Vojvodine od 7 do 19h i na terenima koji se organizuju u saradnji sa lokalnim Crvenim krstom u najavljenim terminima.
Zavod za transfuziju krvi Vojvodine nalazi se u Hajduk Veljkovoj 9a.
  • Zanovetalo

    06.08.2023 21:19
    Krv nestaje...
    Svima nama.Slaba i nekvalitetna i skupa hrana,losa krvna slika.Ispise nam krv,krvopije.
  • АнА

    06.08.2023 20:59
    Нема више џабе ни код бабе нека плате вађење крви ,све је поскупело у србији ,недају боловање а крв би муфте па није вода

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija