Na njihov dan: Imaju li rudari razloga za slavlje dok iščekuju pravdu i bezbednost na poslu?

Kako su rudari i njihovi najbliži dočekali 6. avgust - Dan rudara?
Za N1 kažu - kao njihove kolege pre nešto više od sto godina. Porodice onih koji su u aleksinačkom rudniku "Soko" ostavili svoje živote, praznik koji slavi rudare dočekuju u žudnji za pravdom.

Prošlo je više od godinu dana od pogibije njihovih najmilijih, niko za to nije odgovarao.

"Ne postoji nikakva uteha. Mogu oni (odgovorni) da budu gde god. I da budu kažnjeni zatvorski i… kako god. Oni će ponovo svojim porodicama da se vrate. Nama je svaki dan 1. april", kaže za N1 Slađana Živović, supruga rudara poginulog u rudniku "Soko".
 
Krivična prijava bivše ministarke rudarstva Zorane Mihajlović protiv 14 odgovornih lica je odbačena. Podnet je prigovor i pokrenut je novi proces.
 
Jedni iščekuju odgovornost za smrt očeva, supružnika i kolega, drugi za generalno stanje u srpskom rudarstvu, koje je, kažu, kao pre jednog veka. Svakodnevna neizvesnost, minimalac, loš tretman poslodavaca. Pogotovo stranih, poput kineskog Ziđina, navode u sindikatu Sloga.
 
"Mi u stvari i ne znamo sve tajne poslovanja te firme od samog ugovora kako je potpisan. Znamo da ima i povreda radnika, ali na žalost ne možemo da uđemo u te strukture, jer oni posluju po nekim sasvim 'unutrašnjim' zakonima", kaže Vladimir Radosavljević, predsednik Sindikata industrijskih radnika Srbije Sloga.
 
A samo u dva meseca predstavnici radnika "Jedinstvo Kolubara" tri puta su protestovali zahtevajući odlazak resorne ministarke Dubravke Đedović.
 
Žale se na izuzetno teške uslove rada, međusobne podele i strepnja zbog prelaska EPS-a iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo.
 
Podsećaju, Dan rudara se obeležava zbog hrabre borbe za rudarska prava 1903. godine, a danas je drugačija priča.
 
"Nikad veće nezadovoljstvo radnika, nikad veća tišina u Kolubari. Sem ako nas vi ne pozovete, naše nezadovoljstvo ne može da dođe u prvi plan, a veliko je. Sindikat ne radi u interesu radnika, nego u interesu državnih struktura i vladajuće strukture", rekao je Goran Perišić, predstavnik radnika "Jedinstvo Kolubara".
Saglasni su sagovornici N1, sve u svemu, kada se podvuče, ni rudari, ni rudarenje nisu u zavidnom položaju i nema razloga za slavlje.
  • milenko

    07.08.2023 04:04
    Juga
    Dok je Tile-Tito bio na nogama, bilo je i rudara i pravde za njih. Demokvatija - 0 bodova!.
  • Nena

    06.08.2023 22:31
    Tuzno je
    Da pravde nema, nema odgovornih i eto neko im cestita Dan rudara.
    A ljudi nema vise
  • all.my.heroes.kill.

    06.08.2023 22:16
    cops
    od kada sam se rodio.. hleb sa sedam kora i rudari..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.