Sloga: Najava o kraćem bolovanju je potencijalno opasna, obeshrabrivanje bolesnih da se leče

Udruženi sindikati Sloga osudili su najavu ministarke zdravlja Danice Grujičić da će lekar opšte medicine moći da otvori bolovanje najduže dve nedelje.
Sloga: Najava o kraćem bolovanju je potencijalno opasna, obeshrabrivanje bolesnih da se leče
Foto: 021.rs
Kako kaže Sloga, takva promena amortizuje katastrofalno stanje u zdravstvu, koje je na ivici kolapsa. 
"Nedostatak lekara, medicinskih sestara, tehničkog i medicinskog osoblja, kao i tehničkih kapaciteta, čini takvu odluku ne samo nepromišljenom, već i potencijalno opasnom", navodi Sloga.
Sindikat ocenjuje da se, u vreme kada je hitno potrebno ulaganje u zdravstveni sistem i kada se traži strategija za dugoročno rešavanje problema, umesto toga donose zakoni u korist poslodavaca, a na štetu pacijenata i zaposlenih u zdravstvu.
 
"Takva izmena se čini kao pokušaj obeshrabrivanja bolesnih da se leče i idu na bolovanje, umesto da se pruži podrška i omogući adekvatna nega", konstatuje Sloga.
 
Sloga poziva Grujičić i nadležne da ponovo razmotre taj predlog i uzmu u obzir sve aspekte situacije, uključujući i mišljenja stručnjaka, sindikata i građana kao pacijenata, posebno struke.
 
"Takvom odlukom se smanjuju prava pacijenata i lekara, igraju se sa zdravljem celokupne nacije i nastavljaju uništavanje zdravstvenog sistema", navodi Sloga.
  • Marko

    07.08.2023 17:58

    Kao radnik imao sam priliku da vidim koliko su ljudi spremni da lazu. Nemoral kao moralna crta. Samo uvedite ovo ogranicenje. Lazno bolovanje je vid pljacke.
  • Pera

    07.08.2023 16:35
    Činjenica je da se bolovanja zloupotrebljavaju. Resite to na pravi način, a ne ovako....
  • /

    07.08.2023 15:53
    botovanje i bolovanje
    vidim botovi rade u firmama gde neki zloupotrebljavaju bolovanje da ne rade a oni botuju i ne rade. Sta je gore? Radim u privatnoj firmi gde nema botovanja a bolovanje kako mora, o cemu vi pisete uopste.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija