ASNS: Grujičić uvredila radnike, lekare i sve građane - izvinjenje ili menjanje sistema

Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) reagovala je na izjavu ministarke zdravlja Danice Grujičić o izmenama Zakona o zdravstvenom osiguranju.
ASNS: Grujičić uvredila radnike, lekare i sve građane - izvinjenje ili menjanje sistema
Foto: Pixabay

Grujičić je izjavila da će zaposleni posle petnaest dana bolovanja morati na komisiju, a iz ASNS navode da je ovo "vrhunac licemerja".

"Izjava ministarke je vrhunac licemerja i ozbiljna, nijednim argumentom potkrepljena optužba da su radnici lažni bolesnici, a ordinirajući lekari varalice i uvreda za sve radnike, njene kolege lekare i sve građane koji svakog meseca daju 10,3 odsto svoje zarade za zdravstveno osiguranje", navode.

Iz ASNS dalje objašnjavaju da "ne daju radnici sami sebi bolovanje, već lekari koji imaju stručnu kompetenciju, profesionalnu i ličnu odgovornost, pre svega za svoje pacijente". 
 
Dodaju da ovakvo javno izraženo nepoverenje u poštenje i profesionalnost struke zahteva ili izvinjenje ili iz korena promenjen sistem primarne zdravstvene zaštite.
 
"Nesposobnost ministarke da reši barem jedan od fundamentalnih problema zdravstva, počev od čekanja na operacije duže od godinu dana, specijalističkih pregleda na koje se čeka minimum šest meseci, nedostatka lekova i svih drugih problema koji su, na žalost, postali sastavni deo našeg zdravstvenog sistema, Vlada i ministarka ponovo zaopsenjuju stvarnost i nasrću na radnike, a sve da bi zadovoljili alavost stranih korporacija za ionako pljačkaškim profitima koje ostvaruju i iznose iz zemlje", ističe se u saopštenju.
 
ASNS ukazuje da radnici već godinama izbegavaju bolovanje i kad su ozbiljno bolesni, jer gube ne samo 35 odsto zarade, već i pravo na ozbiljne bonuse za prisutnost na radu.
 
"Zato, svako neargumentovano uopštavanje, posebno ako se koriste selektivno istrgnuti podaci, od kojih je najvažniji argument, kako ministarka kaže – ‘zahtev i pritužbe privrede’, predstavlja dalji atak na zdravlje i socijalni položaj radnika i njihovih porodica,a na korist korporacijama i ionako, prebogatoj državi i njenim fondovima", kažu.
Podsećaju da su, prema podacima Eurostata, evropske agencije za statistiku, radnici u Srbiji u 2022. godini radili prosečno 42,3 sata, što je 2,3 sata duže od zakonom propisanog nedeljnog maksimuma i šest sati više nego što su radili radnici u zemljama EU (36,2).
 
"Toliko o radnicima i neradnicima", zaključili su iz ASNS.

Komentari 60

  • Viktorija

    11.08.2023 12:49
    Greška
    Velika je GREŠKA što je prihvatila mesto ministra, izgubila je simpatije i autoritet u narodu, stalno nešto brllja!
  • lili

    10.08.2023 18:03
    Mi nismo vise zdravstveni radnici,nego robovi vlasti.
  • Ja

    09.08.2023 08:23
    Nije tema ali je dozivljaj od
    Zakaze mi dr.specijalista ct abdomena na klinici u NS.Odem i pre zakazanog vremena.Prvo na salteru jedno 10 min su pokusali da me ubede da nisam zakazana,da bi posle skontali da sam zakazana ali nisam proknjizena.Javljam se na ct gde me pitaju ko me je zakazao,kada,zasto....te posle opet 10-ak minuta izlaze raspituju se dali sam sama i dali sam kolima.Sve me to pitaju da bi mi rekli da ja treba da odem na Miseluk (bivsa kovid bolnica) i da ce mi tamo njihove kolege uraditi ct.Odbijam da odem.....posle cega mi odmah urade ct.Sustina zasto ovo pisem je da ima i termina i aparata,ali nece da rade.Ct sam zavrsila pre mog zakazanog termina,a jednu zenicu su vratili,cak nisu hteli ni da je zakazu....vec dali mejl da se preko njega zakaze a ako neuspe da dodje kod njih pa ce je oni zakazati.Ko je ovde lud.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija