VIDEO: Izviđači iz Srbije među 40.000 mladih koje Južna Koreja evakuiše zbog tajfuna

Južna Koreja je evakuisala desetine hiljada mladih izviđača iz priobalja zbog nadolazeće tropske oluje Kanun, saopštili su u ponedeljak, 7. avgusta predstavnici izviđača.
U kampu, između ostalih zemalja, nalazi se i 32 izviđača iz Srbije, koji su, prema rečima sekretara Saveza izviđača Srbije Marka Petrovića, na bezbednom.
On se iz Južne Koreje uključio u program TV "Prva" gde je otkrio šta se tačno dešava u toj zemlji.
"Nalazim se u samom kampu smotre u Južnoj Koreji. Sa nama su 32 izviđača iz Srbije koji čine naš kontigent na izviđačkoj smori. Jedan deo učesnika, maloletni učesnici i njihovi pratioci, premešteni su u Seul, kako bi ostatak smotre ispratili iz glavnog grada Koreje. Ovde je ostalo nekoliko volontera koji će u toku dana, takođe, biti prebačeni u Seul", kaže Petrović.
 
"Vlada je premestila sam događaj u Seul kako bi se smotra nastavila u bezbednijim uslovima zbog potencijalnog dolaska tajfuna. Pre nekoliko dana izviđači iz Velike Britanije i Amerike su zbog vrućina napustili kamp, ali za sada nije poznato da li se nalaze u drugim delovima Koreje ili su napustili zemlju. Izviđači iz Srbije nisu imali tih problema, svi su dobro, svi su zdravi i evakuisali su se. Od samog jutra je počela evakuacija", kaže Petrović.
 
 
Kako navodi, vreme do sada je bilo sunčano i veoma toplo, bez kiše.
 
"Što se tiče vremena, ono je bilo veoma sunčano i bez kiša, ali je najavljeno nevreme", izjavio je Petrović.
 
Svetska organizacija izviđačkog pokreta saopštila je da je dobila potvrdu od Vlade Južne Koreje da će izviđači, uglavnom tinejdžeri, pre vremena napustiti oblast Buan.
Vlada priprema plan kako da što brže evakuiše 40.000 izvođača koji dolaze iz 158 države pre nego što stigne oluja.
 
Oko 36.000 ljudi u Saemangeumu biće prevezeno autobusima u područja koja nisu na putu tajfuna, rekao je zvaničnik južnokorejskog Ministarstva unutrašnjih poslova Kim Sung-ho, prenosi BBC.
  • dobrivoje

    08.08.2023 10:38
    @Dragan
    Ne komentariši kad nešto ne znaš,oduvek se izviđači okupljaju ovako , da ti prevedem kao svetsko prvenstvo u fudbalu,negde mora biti ,tako i o ovo svetsko okupljanje izviđača se negde održava. Nije sve u vezi naprednjaka
  • Dragan

    08.08.2023 10:20
    Io
    Napredni neki izvidžači kad su otišli čak u Koreju.Ništa bliže nisu našli da izvide napuštena sela, uništene šume.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.