Tišina iz Nemanjine: Nijedna reč o ruskim firmama u Srbiji koje navodno izvoze delove za rakete

Vlasti u Srbiji se još ne izjašnjavaju o navodima da pojedine ruske firme registrovane u Srbiji zaobilaze međunarodne sankcije i u Rusiju izvoze robu koja se može koristiti u vojnoj industriji.
Tišina iz Nemanjine: Nijedna reč o ruskim firmama u Srbiji koje navodno izvoze delove za rakete
Foto: Beta/AP

Na pitanja Radija Slobodna Evropa nisu odgovorile institucije nadležne za izdavanje dozvola za izvoz takve robe.

Iz Sjedinjenih Država zvanično je već stiglo jedno upozorenje, kada je na listu sankcija stavljena jedna srpska kompanija, a lokalni mediji u Srbiji preneli su da to možda nije usamljen slučaj.

Portal Balkanska bezbednosna mreža preneo je 5. avgusta da je firma GoodForwarding D.O.O, koja je registrovana u Beogradu kao firma koja se bavi trgovinom na veliko voćem i povrćem, tokom 2022. i 2023. godine u Rusiju izvozila robu dvostruke namene koja se može koristiti i u civilnoj i u vojnoj industriji.
 
Iz GoodForwarding su za RSE demantovali navode da izvoze robu koja se koristi u vojnoj industriji.
 
Evropska unija i Sjedinjene Države su uvele sankcije na izvoz robe dualne namene, kako bi odsekle Rusiju od tehnologije koju Kremlj upotrebljava u invaziji na Ukrajinu.
 
Ipak, Srbija, iako kandidat za članstvo u EU, nije se uskladila sa sankcijama Zapada protiv Rusije i nastavila je da održava odnose sa Moskvom.
 
Firma GoodForwarding D.O.O. registrovana je juna 2022. godine na adresi u Beogradu. Kao direktor firme, u zvaničnom registru Srbije, vodi se ruski državljanin Aleksej Moskovkin iz Sankt Peterburga. Za ovo pravno lice, na sajtu Agencije za privredne registre nema objavljenog finansijskog izveštaja za 2022. godinu.
 
Prema javno dostupnim podacima na sajtu APR, GoodForwarding se bavi trgovinom na veliko voćem i povrćem.
 
Prema podacima sa Globusved.com, GoodForwarding je ove i prethodne godine izvezao statičke konvertore koji naizmeničnu struju pretvaraju u jednosmernu, punjače akumulatora, elektronska integrisana kola, uređaje za automatske mašine za obradu podataka, fotoosetljive poluprovodničke uređaje, navodi RSE.

Sve ove proizvode su službe Evropske komisije, u koordinaciji sa nadležnim organima u Sjedinjenim Državama i Velikoj Britaniji, identifikovale kao robu dvostruke namene i napredna tehnološka oruđa koji se koriste u ruskim vojnim sistemima na frontu u Ukrajini ili se koriste za razvoj, proizvodnju ili upotrebu tih ruskih vojnih sistema.

  • Lošmi

    10.08.2023 09:22
    Bombe
    Naravno, njima se sve može i legalno i ilegalno,prosipanje radioktivnih bombi po S.R.Jugoslaviji i rušenj mostova, ubijanje civila i bombardovanje ambasada.....E, ako Rusi ovome ne stanu na put, neće niko.
  • Антун Чупак

    10.08.2023 09:00
    Одговор за "R49"Вама жућкастима сада ни Експо не ваља!!!
  • Joki

    10.08.2023 08:53
    @Profesor
    U potpunosti se slazem. Tumaranje ka EU i Zapadu je kao da trcimo prema rimskom carstvu koje je u raspadu. Jos uvek se kao drzi, ali je u potpunosti raspadnuto. Naravno, taj raspad traje dugo, ali je neminovan. Stvaraju se nove sile, nove ekonomije, dosta je celom svetu imperijalnog maltretiranja Zapada i otimanja resursa. Za to svi mogu da zahvale RUSIJI.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija