Stručnjaci za podršku mentalnom zdravlju u "Ribnikaru" od 21. avgusta

Stručnjaci Radne grupe za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih 21. avgusta će ponovo doći u Osnovnu školu "Vladislav Ribrnikar" u Beogradu.
Stručnjaci za podršku mentalnom zdravlju u "Ribnikaru" od 21. avgusta
Foto: FoNet

Oni će u razgovoru sa nastavnicima videti kako da im na najbolji način pomognu od 1. septembra, izjavila je psihološkinja i članica Rade grupe Hana Korać.

"Plan je da do 1. septembra razgovaramo sa njima, da identifikujemo njihove potrebe i brige i da im pružamo podršku kroz grupni rad. Taj grupni rad će biti u početku u okviru škole, a naknadno ćemo preći u Dečiji kulturni centar", rekla je Korać za Tanjug.

Članica Radne grupe za podršku mentalnom zdravlju mladih je dodala da će deci, uz saglasnost roditelja i škole, biti dat upitnik koji su im kolege iz Norveške ustupile, a kreirali su ih nakon - masovnog ubistva iz 2012. godine koji im je pomogao da ocene stepen traumatizma kod dece nakon tog tragičnog događaja.
 
"Upitnik će se obavljati kao polustruktuirani intervju, govoriće nam koje su njihove snage i osetljivosti i kako funkcionišu pre traumtaskog događaja i kako danas, a pomoći će nam da kreiramo vid individualne pomoći svakom detetu kojem je potrebna dodatna pomoć", rekla je Korać.
 
Prema njenim rečima, rezultati koji budu u zelenoj zoni govoriće da je dete adekvatno zbrinuto od strane prijatelja, porodice, škole.
 
Međutim, narandžasta i crvena zona ukazaće da je potrebno da se napravi neki individualni plan pomoći, za šta je potrebna saglasnost roditelja.
 
"Ako se nađe u narandžastoj zoni, dete će moći da razgovara sa pedagogom i psihologom u školi ili sa nekim u stručnom savetovalištu, dok će crvena zona podrazumevati upućivanje na neke druge instance lečenja mentalnog zdravlja", navela je Korać.
Upitnik će biti podeljen svim školama koje su izgubile đake, i za to će nam biti potrebna podrška nastavničkog veća i uprave škole kao i saglasnost roditelja.
 
"Važno nam je da roditelji budu saveznici kako bismo došli do najboljih i najkompetetnijih rešenja za sve izazove", rekla je Korać.
 
Hana Korać, podseća da od tragedija 3. i 4. maja stručnjaci kontinuirano pružaju psihosocijalnu podršku u Beogradu, Mladenovcu, Smederevu, Lazarevcu i Pančevu, kao i tokom celog leta na različitim punktovima.
  • Мирјаница

    12.08.2023 19:35
    Што неиду у све школе од 1.9.
  • pajo patak

    12.08.2023 17:36
    a kada će experti
    da razgovaraju i podrže mentalno zdravlje roditelja ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija