Osmani: Poseta Kurtija i isticanje zastave "Velike Albanije" u Severnoj Makedoniji pogrešno shvaćeno

Predsednica Kosova Vjosa Osmani ocenila je da su dešavanja tokom nedavne posete kosovskog premijera Aljbina Kurtija Severnoj Makedoniji "pogrešno shvaćena".
Osmani: Poseta Kurtija i isticanje zastave "Velike Albanije" u Severnoj Makedoniji pogrešno shvaćeno
Foto: Beta/AP
Dodala je i da isticanje zastave takozvane "etničke Albanije" na skupu u Tetovu nije bilo "organizovano" već da iza toga "jednostavno stoji građanski pokret".

Osmani je posle obilaska opštine Dragaš rekla novinarima da je Severna Makedonija jedan od "najdragocenijih suseda Kosova".

"Ukoliko institucije Severne Makedonije imaju bilo kakve nedoumice, naš jedini zahtev kao institucija Republike Kosovo je da sve bude urađeno u skladu sa najvišim međunarodnim standardima zaštite ljudskih prava, najvišim međunarodnim standardima zaštite nevećinske zajednice, i uvek poštujući državotvornu ulogu koju je albanska zajednica imala u izgradnji Severne Makedonije i nastavlja da igra tu izuzetnu ulogu i danas, a institucije Severne Makedonije to znaju", rekla je Osmani.
 
Ocenila je da su kritike zvaničnika Severne Makedonije, koji su Kurtijeve nastupe tokom posete toj zemlji ocenili kao nacionalističke, posledica "nesporazuma".
 
"Kada postoji obostrana volja to se prevazilazi. Sve kosovske institucije zainteresovane su samo za sve bolje odnose sa Severnom Makedonijom", navela je Osmani.
 
Prethodno je predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski pozvao da da zakonski budu sankcionisani organizatori skupova u Tetovu i u skopskom naselju Čair.
On je ocenio da je akcenat na tim skupovima bio na "provokativnoj nacionalističkoj ikonografiji koja podstiče mržnju i etničku netrpeljivost, a narušava osnovne vrednosti Ohridskog okvirnog sporazuma".
 
Predsednik skopske opštine Čair Visar Ganiu objavio je ranije danas na Fejsbuku da je prekršajno kažnjen jer prilikom skupa u toj opštini nije intonirana himna niti su bile istaknute zastave Severne Makedonije.
  • @Srbija

    16.08.2023 11:46
    @Srbija ne čitaš Makedonske portale, a i ne čitaš ovaj 021 tekst. Veliko je nezadovoljstvo Makedonaca zbog Kurtijeve posete, to su na portalima lavine nezadovoljstva.
    A vidim da nisi čitao ni 021 tekst, u kome piše da je Predsednik Makedonije reagovao, i osudio skup u Tetovu gde je bio Kurti, i da će tražiti da budu sankcionisani organizatori skupa.
    Zaključak je: Državi Sev.Makedoniji ovo smeta, a ti nisi čitao tekst niti si čitao Makedonske portale i da pročitaš reakciju Makedonaca
  • q

    16.08.2023 11:18
    Samo ova recenica govori o količini licemerja Kosovskih političara :
    " naš jedini zahtev kao institucija Republike Kosovo je da sve bude urađeno u skladu sa najvišim međunarodnim standardima zaštite ljudskih prava, najvišim međunarodnim standardima zaštite nevećinske zajednice, i uvek poštujući državotvornu ulogu koju je albanska zajednica imala u izgradnji Severne Mak."

    Sad samo zamenite albanska zajednica u Makedoniji sa srpska zajednica na Kosovu.. Količina licemerja je neverovatna.
  • mns

    16.08.2023 00:51
    aaa...
    pa sad je sve jasno... to u stvari nije poruka za veliku Albaniju, već malu...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Đilas: Opozicija da povuče svoje izborne liste

Lider Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas pozvao je opoziciju da povuče svoje liste za lokalne izbore 2. juna, jer je jasno "da ne postoje ni minimalni uslovi za održavanje legalnih izbora".