Skandal zbog Kurtijeve posete Skoplju: Protivustavni protokol, vijorila se i zastava Velike Albanije

Kosovski premijer Aljbin Kurti je u Skoplju obeležio preimenovanje sada već bivše ulice "Druge makedonske udarne brigade" u ulicu "Adema Demaćija".
Skandal zbog Kurtijeve posete Skoplju: Protivustavni protokol, vijorila se i zastava Velike Albanije
Foto: Beta/AP

U Tetovu se iza ovih zvaničnika Albanaca, vijorila zastava sa mapom Velike Albanije, uz kosovsku i albansku zastavu, prenosi KoSSev.

Prema izveštaju medija, izostalo je i intoniranje makedonske himne, ali zato nije kosovske.

"Makedonija bi trebalo da bude bliže Kosovu, Albaniji i Bugarskoj, a dalje od Srbije, koja nije udaljena od Miloševića i Putina. Tako će Makedonija biti bliža ulasku u Evropsku uniju, a naš balkanski region biće bezbedniji. Zbog toga moramo da pomognemo i podržaćemo Makedoniju", rekao je Aljbin Kurti juče u Tetovu.
 
Mediji, kao i opozicione stranke iz Severne Makedonije, naglašavaju da se radilo o nezvaničnoj poseti, ali zvaničnim susretima Kurtija sa dvojicom makedonskih gradonačelnika, albanske nacionalnosti, te da su izvedeni protokoli na ovim događajima bili protivustavni i predstavljaju "skandal".
 
Kurti je u Skoplju, u opštini "Čair", prisustvovao preimenovanju ulice Druge Makedonske udarne brigade u ulicu njegovog "baće" – Adema Demaćija. Program je uključivao govore, albanske zastave i muzičke delove.
 
Kako javlja makedonska agencija Max Fax, Kurtija su dočekali lideri nekih od albanskih političkih partija u zemlji. 
 
Iako su se najavljivali sastanci kosovskog premijera sa makedonskim zvaničnicima, ova je agencija javila da nije bilo nijednog.
 
Ista agencija podsetila je na to da je prethodna stranka na vlasti u Čairu – "Levica" ulice ove većinski albanske skopske opštine imenovala imenima svih poginulih boraca Druge makedonske udarne brigade, po kojoj je do nedavno i ulica kojoj je sada nadenuto ime Adema Demaćija nosila naziv.

"Ulica koja je slavila one koji su dali živote u borbi protiv fašističkog bugarskog okupatora od sutra će slaviti Adema Demaćija, jugoslovenskog separatistu i borca za Veliku Albaniju i nezavisnost Kosova, više puta osuđenog na zatvorske kazne u Jugoslaviji", saopštila je ova stranka.

  • Dudule

    13.08.2023 22:04
    Prosirenje
    Kako vidim Kurti ce mahati zastavom velike Albanije i u Crnoj Gori i u Grckoj _uzima primat na Balkanu a zapad mu dake dalje instrukcije.
  • Ana

    13.08.2023 17:58
    Promocija Velike Srbije
    Kada Vucic seta po Srpskoj, zaobilazi zvanicno Sarajevo i ignorise zastavu BiH ,tada nema problem.
    Medjutim,uvek ima alternativa "srpskom svetu"".
  • B

    13.08.2023 09:37
    B
    Da mu SAD i EU nedozvoljavaju nebi ni postojala Drzava Kosovo! Albanci su Narod u uzletu i neminovno je da ce se menjati Granice na Balkanu! Ide deo Makedonije CG od Srbije su i zvanicno odvojeni i priznani i nema tu vise neke price!!! Nema Rata vise vec Materijalni Rat...sve kupuju i vise negi realno placaju!!! Pokupovali su pola obale CG i ceo Sever Makedoniji a kao sto zno Zemlja je onog ko je vlasnik iste i tu je kraj price!!! Koliko je samo Srba postalo prebogato nakon 2010 prodajom imovine na Kosovu po gradovima...ogroman broj i sta Srbija trazi u Prizrenu Pristini Peci...nema sta kada su Albanci Vlasnici 1/1!!! Da znate koliko su pokupovali po NS i BG i koliko novca ulazu u Gradjevinske Firme Marketing...drze sigurno 40% protok Novca u Srbiji!!! Ali nisu oni krivi vec alavost i korumpiranost Srba i AV koji ne samo njima omogucava sve to vec svima koji daju Novac...eee kada dodje po naplatu nema vise ovo je nase vec njihovo...evo ugovori potpis i caooo jer to je Narod glasao!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet