Kurti predstavio plan u četiri koraka za deeskalaciju na severu Kosova, očekuje i korake Beograda

Premijer Kosova Aljbin Kurti izneo je u video snimku, objavljenom neposredno pre početka samita Evropske unije, četiri koraka za deeskalaciju situacije na severu Kosova i Metohije.
Kurti predstavio plan u četiri koraka za deeskalaciju na severu Kosova, očekuje i korake Beograda
Foto: Beta/AP

Kurti je u video poruci na engleskom jeziku rekao da je ta "četiri koraka" izneo na poslednjem sastanku u Briselu, prenosi Reporteri. 

On tvrdi da je Priština spremna da doprinese deeskalaciji i da se posveti konkretnim koracima u tom pravcu. 
Kao prvi korak on navodi da je Priština spremna da se obaveže na smanjenje prisustva kosovske policije u opštinskim zgradama i njihovoj okolini, kako je naveo, "postepeno i proporcionalno sa smanjenjem nasilja".
 
Drugi korak koji Kurti iznosi je puni pristup sudskim procesima počinilaca nasilja i praćenje procesa od strane Euleksa i zainteresovanih NVO za ljudska prava. 
 
Kao treći korak on navodi prevremene izbore u četiri opštine na severu KiM do kojih bi došlo nakon peticije za opoziv koju bi podržalo najmanje 20 odsto biračkog tela. 
 
"Nakon potvrde da su ispunjeni uslovi, datum izbora odredio bi predsednik", kaže Kurti.
 
Kao četvrti korak Kurti navodi da bi četiri gradonačelnika na severu KiM predali svoja ovlašćenja novim gradonačelnicima nakon verifikovanja od strane CIK-a, u skladu sa zakonodavstvom Kosova.
 
Kurti dalje navodi da očekuje i četiri koraka od Beograda, od kojih je prvi povlačenje, kako navodi, "nasilnih demonstranata" iz opštinskih zgrada i okoline.
 
Kao drugi korak koji očekuje od Beograda Kurti ističe posvećenost saradnji u sudskim postupcima protiv počinilaca, uz praćenje Euleksa i pune garancije za pravično suđenje. 
On kao treći korak od Beograda očekuje smanjenje pripravnosti oružanih snaga na nizak nivo, bez novih pokretanja trupa i uklanjanje 48 isturenih operativnih baza duž administrativne linije između centralne Srbije i KiM.
 
Kao četvrti korak Kurti navodi da Beograd ne treba da ometa pravo Srba i svih političkih partija da slobodno, bez, kako navodi, "ikakvog zastrašivanja, prinude ili koruptivnog uticaja", učestvuju u procesu lokalnih izbora na KiM.
Kurti dodaje da se Beograd i Priština moraju obavezati da će u potpunosti poštovati pravila Zajedničkog regionalnog tržišta Berlinskog procesa i usklađenost sa pravnim tekovinama EU za regionalnu slobodnu trgovinu u skladu sa postignutim sporazumima.
 
Premijer privremenih institucija samouprave navodi takođe da je Priština posvećena intenzivnom dijalogu za punu, bezuslovnu, uravnoteženu i korektnu implementaciju Osnovnog sporazuma i Aneksa za implementaciju.
  • mister bin

    30.06.2023 06:58
    vežbaj
    istezanje ušiju jer ti se berba istih približila hehe!
  • Zika zivac

    30.06.2023 00:52
    Kurti majstore
    Umes lepo da pricas,gosp.iz EU USA ti veruju jer uvek ubacis crv sumnje na av i tako u krug 23 god. Ovi slepci nisu sposobni ďa odgovore magupski samo kukaju i s....
  • Stankela iz magacin

    29.06.2023 22:03
    Ok
    Jede mekano...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija