Đilas tuži Mitrovića zbog korišćenja veštačke inteligencije da lažira snimke opozicionara

Predsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas izjavio je danas da će preduzeti odgovarajuće pravne radnje protiv vlasnika televizije Pink Željka Mitrovića i "njegove mašinerije laži".
Đilas tuži Mitrovića zbog korišćenja veštačke inteligencije da lažira snimke opozicionara
Foto: 021.rs

Povod je zloupotreba veštačke inteligencije u pravljenju snimaka sa likovima opozicionih političara.

Đilas je na konferenciji za novinare ispred televizije Pink ukazao da je javnost suočena sa novim zloupotrebama onih koji imaju "veliku moć i manjak ličnog srama i morala", najavljujući da će i od Jutjuba zahtevati da skine sporne snimke sa platforme Željka Mitrovića.
Prema rečima Đilasa, biće podnete tužbe protiv Mitrovića i TV Pink zbog nezakonite obrade njegovog glasa i lika i objavljivanja na internet stranici i u TV programu.
 
On je najavio da će zahtevati da se zbog nezakonite obrade podataka o ličnosti, sadržanih u snimku, preduzmu sve potrebne tehničke mere i da se podaci izbrišu.
 
"Podneću i zahtev za određivanje privremene mere i zabrane Željku Mitroviću i TV Pink da se taj falsifikovani snimak emituje u TV programu, reprizama, u okviru komentara i priloga ili najave ili na bilo koji drugi način učine dostupnim", poručio je Đilas.
 
On je naglasio da nisu bile dovoljne sve laže koje su godinama predsednik Republike Aleksandar Vučić, funkcioneri Srpske napredne stranke, razni progandisti najviše iz TV Pink objavljivali o njemu, Mariniki Tepić, već je bilo neophodno da se napravi falsifikat njegovog glasa.
 
"Nije bila dovoljna njihova inteligencija, nego je morala da se angažuje i veštačka da se napravi falsifikat, koji je nazvan satirom. To nema nikakve veze sa satirom", smatra Đilas i upozorava da je taj falsifikat emitovan i u dnevnicima Pinka i mnogi ljudi su poverovali da je to istina.
 
Đilas je objasnio da se u kompjuter ubace podaci o nečijem glasu i određeni tekst i onda kompjuter proizvede da se vašim glasom izgovaraju reči koje nikada nisu izgovorene.
 
"To je bahato iživljavanje medijskih tajkuna predsednika države i to što se radi je narušavanje osnovnih načela i garancija Evropske konvencije o ljudskim pravima i Zakona o zaštiti podataka o ličnosti", rekao je Đilas.
 
Moram zato da se zapitam, istakao je Đilas, da li u vlasti ima bilo koga ko razmišlja do čega mogu da dovedu ovakve stvari, koje sada služe da se politički protivnici unište.
 
"Da li su svesni da ovo neko može da uradi i predsedniku države, premijeru, ministrima ko god oni bili, da izgovaraju stvari koje mogu da imaju strašne posledice po interese i građana i države", upitao je Đilas.
Ako postoji gram razuma, zrno razuma, trag od toga da država i dalje donekle funkcioniše da se pod hitno ovakve stvari zakonom zabrane, da se zakon koji već poštuje i dodatno promeni, ako treba, poručio je lider SSP.
 
Na konstataciju da je i sam Mitrović sam sebe "izmenio" veštačkm inteligencijom, Đilas je odgovorio da njemu ni ta nova tehnolgija ne može da pomogne, ali Srbiji možda može da pomogne to što se narod probudio, šeta, hoće promene i normalnost.
 
Đilas smatra da je i Regulatorno telo za elektronske medije već moralo da reaguje i zabrani te snimke, jer su mogućnosti mahinacija ogromne.
 
Već postoje zakoni koji zabranju lažne vesti, mahinacije, ali pošto ovo jeste nešto novo u svetu tehnologija, možda se može dodatno regulisati, ne razumem se u to, rekao je Đilas.
 
Mitrović je na društvenim mrežama proteklih dana objavljivao snimke opozicionih političara, koji izgovaraju uvrede na račun svojih političkih protivnika, ali je to kreirano uz pomoć veštačke inteligencije.
  • Živorad

    17.08.2023 07:14
    Sve je ovo deo istog plana da se prikaže da je Đilas nešto bitan. Đilasa je lako rešiti, pa Đilas tome i služi.

    Opozicija nije Đilas i Đilas nije opozicija.
  • Jakov D.

    16.08.2023 22:40
    Mitrović Huškač
    Treba na sud, i to do kraja, i nov a tužba da se zabrani rad televiziji Pink, smeše najgore što postoji, truju narod posle se pitamo odakle toliko bratoubilačkih stavova u narodu, AV nam radi iza leđa, zavadi pa vladaj, kad se otrgbemo svih budalaština mi smo svi zajedno, i ratari i naučnici i berači i mašinci, svi smo braća. I ne treba nikom ništa da se namešta na TV i sudi na TV, pogotovo ne da se lažira i emituje lažnjak, bljuje mi se od toga, ja bi mu ukinuo Televiziju iz momenta!
  • zgađen

    16.08.2023 22:34
    Tužba da, presuda ne
    Đilas je u pravu. proka je preterao, samo teško da će biti osuđen, jer će njegov mentor da kaže: Pa šta?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija