Osmoro zaposlenih Fonda za humanitarno pravo podnelo tužbu zbog mobinga: Krive Kandić

Osmoro zaposlenih Fondacije Fond za humanitarno pravo podnelo je zajedničku tužbu protiv svog poslodavca zbog zlostavljanja na radu.

Ovo je saopštio Sindikat radnika i radnica zadužbina, fondacija i udruženja građana (SFUD), uz napomenu da se svi podnosioci tužbe žale se na postupanje Nataše Kandić, osnivačice Fonda.

Tužba je podneta, kako objašnjavaju, nakon neuspešnog pokušaja osmoro zaposlenih da zaštitu od zlostavljanja na radu ostvare u internom postupku posredovanja, koji bi po zakonu morao da bude hitan. 
 
"U vreme kada su zaposleni podneli zahteve za zaštitu od mobinga (maj 2023. godine), FHP nije imao zakonskog zastupnika. Tada je Nenad Golčevski, izvršni direktor FHP koji je izabran na to mesto 18. juna, a registrovan u APR-u 14. jula 2023. godine, odbio da izda zvanično obaveštenje da pokušaj posredovanja nije uspeo, uz obrazloženje da FHP nema izvršnog direktora/zakonskog zastupnika. Podsećamo da pravo na zaštitu od zlostavljanja na radu zastareva u roku od šest meseci od kada je zlostavljanje učinjeno, tako da svako odlaganje postupka posredovanja otežava i potencijalno onemogućava podnosiocima zahteva da ostvare svoja prava", navodi se u saopštenju.
Sindikat navodi da prava koja proizilaze iz radnog odnosa ne bi smela da budu suspendovana zbog toga što poslodavac nema zakonskog zastupnika, niti zbog bilo kog drugog problema sa kojim se poslodavac suočava - jer bi tako nešto obesmislilo i Zakon o sprečavanju zlostavljanja na radu i sve druge pravne norme koje štite radna prava. 
 
"Skrećemo pažnju javnosti na to da je Nenad Golčevski, odmah nakon što je 18. juna izabran za izvršnog direktora FHP, najavio da će Nataša Kandić biti vraćena na mesto koordinatorke projekta REKOM, iako je znao da je osmoro zaposlenih koji rade na ovom projektu optužuju za mobing. Umesto udaljavanja osobe optužene za zlostavljenje, kao meru zaštite od mobinga, Golčevski je predložio premeštanje više saradnika sa radnih mesta na kojima neki od njih rade godinama na druge projekte. Kandić od 15. maja svakodnevno dolazi u prostorije FHP, pa je troje zaposlenih otvorilo bolovanje zbog akutne reakcije na stres. Ostali su nastavili da rade u okruženju u kojem je volja osnivačice iznad njihovih zagarantovanih prava na zdravu i bezbednu radnu okolinu", navodi se u saopštenju Sindikata ZFUD.
 
Ovo je, inače, prva tužba za mobing podneta protiv Fonda za humanitarno pravo.
  • Srbin

    18.08.2023 14:45
    Placena za to
    Pa drzava je placa,zato su penzionerima uveli penale da finansitaju izdajnike
  • Nenad

    17.08.2023 16:08
    Za neke misaona imenica
    "pa je troje zaposlenih otvorilo bolovanje zbog akutne reakcije na stres."
    Većina zaposlenih radi pod stresom i mogli bi biti doživotno na bolovanju.
  • Jana

    17.08.2023 11:57
    Ništa čudno
    Žena u svim javnim nastupima ima tu crtu isključivosti i arogancije, nepodnošljivosti sagovornika i omalovažavanja tudjih stavova.
    Tako, da, takva je i u radnom okruženju.
    Samo ona ima pravo na "pravo".

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.