Verbić: Prevencija nasilja u školama bi trebalo da bude veći prioritet od nacionalnog stadiona

Kako smo završili prethodnu školsku godinu, tako se nastavlja, izjavio je bivši ministar prosvete Srđan Verbić.
Verbić: Prevencija nasilja u školama bi trebalo da bude veći prioritet od nacionalnog stadiona
Foto: Pixabay

"Ako dozvoljavamo da se van sistema završava školska godina, da se nastavnici ništa ne pitaju, onda oni sada, manje od dve nedelje do 1. septembra, sa pravom očekuju uputstvo šta da rade", rekao je Verbić za N1.

Kako je naveo, "uputstvo koje se očekuje nije obavezno, ali je važno u situaciji kada vidimo da se stvari rešavaju van sistema, kada vidimo da nije na nastavnicima da se sami organizuju, na školama da same pripreme teren, nego se pojavljuje neka neočekivana sila koja rešava probleme, kao što je Vlada uradila kada je završila školsku godinu".
Verbić ističe da nije usvojen pravilnik kojim se uređuje finansiranje škola, odnosno koliko odeljenja ima škola da bi zaposlila nastavnike, psihologe i pedagoge.
 
"Najavljeno je povećanje broja psihologa i pedagoga, ali to ne može da se desi dok direktor nema na raspolaganju novac", navodi.
 
Za seminare i obuke koji su najavljeni od 20. avgusta, Verbić kaže da je kasno, jer je u ovom trenutku, uoči početka školske godine, pred nastavnicima mnogo posla.
 
"Mislim da je leto moralo da bude iskorišćeno za to, sad je kasno", rekao je Verbić i istakao da nastavnici moraju tačno da znaju šta da rade od 1. septembra jer je na njima sva odgovornost i moraju vladati situacijom.
 
Prema njegovim rečima, neodgovorno je da se rešava sve na jednom mestu.
 
"Mi moramo da branimo institucije sistema bez obzira što su tanke i ne smemo da dozvolimo preskakanje instanci. Ne treba Vlada da kaže kako se zaključuju ocene i do kog datuma", ističe Verbić.
 
"Sa nasiljem koje je vanserijsko nijedna škola se ne može boriti sama", navodi  i kao prioritet ističe prevenciju nasilja i nastavnike koji kontrolišu situaciju kao aktivnost koja bi morala da bude predviđena i finansirana.
 
"Da li je realno - možda ne, ali neophodno da", kaže Verbić i ističe da bi to trebalo da bude od većeg prioriteta nego nacionalni stadion.
Kako je kazao, nije sistem izneverio, takav je bio i ranije.
 
"Niko nije očekivao da se nešto drastično promeni, ali problem je što mi ne reagujemo na to i što zaboravljamo. Ne smemo da dozvolimo da se stvari zaborave i zastare", naglasio je Verbić.
  • ddn

    18.08.2023 06:01
    O Verbiću
    Verbić je povukao nekoliko dobrih poteza koji su ga, pretpostavljam, koštali ministarske fotelje. Nažalost kod prosvetara će ostati upamćen kao ministar za čijeg mandata su smanjene plate, na šta sigurno nije imao uticaja.
  • NS posmatrac

    17.08.2023 22:53
    Skolski sistem
    Skolstvo je pocelo da se urusava jos pod Milosevicem, nisu nista uradili ni DOS-ovici, a ovi ga sad sravnjuju sa zemljom.
    Nije samo nasilje u skolama problem (mada jeste najveci) sve vezano za skolstvo je problem.
  • Nije normalno ...

    17.08.2023 22:49
    Nije u redu da Verbić bude neka fora, kao da nije znao sakom je tikve sadio.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija