Vučić: Sutra ću u Atini razgovarati sa Zelenskim u četiri oka

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Atini da će sutra ujutru imati sastanak u četiri oka sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim.

Posle sastanka sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, Vučić je rekao da je Zelenski tražio sastanak sa njim i da zbog njegovog dolaska u Atinu nisu unapred objavljeni detalji o učesnicima večerašnjeg skupa.

"Razgovaraću sa Zelenskim o svemu što se u poslednje vreme događalo oko Kosova, oko priznavanja i nepriznavanja Kosova, verujem da ćemo da imamo otvoren i dobar razgovor", kazao je Vučić.
Vučić je rekao da će "pokušati da razgovara sa Zelenskim i o izjavi šefa Spoljnopolitičkog odbora ukrajinskog parlamenta da Kijev treba da prizna Kosovo", rekavši da bi to bio veliki udarac za Srbiju.
 
On je kritikovao izbor učesnika današnje neformalne večere, rekavši da je u pitanju "čudan neki format" i da "ne razume kako je pravljen".
 
"Pozvano je pet zemalja sa Zapadnog Balkana, ali na koji način, neki zbog čudnih razloga nisu dobili poziv. A pozvana je Priština, iako Atina ne priznaje Kosovo i čak će i (kosovski premijer) Aljbin Kurti imati bilateralni sastanak sa grčkim premijerom (Kirijakosom Micotakisom). Pozvani su Hrvati, Rumuni, Bugari, a interesantno da Mađari nisu", kazao je Vučić.
 
Naveo je i da "zna da će na neformalnoj večeri glavna tema biti srpsko neuvođenje sankcija Rusiji" i dodao da je Srbija jedina zemlja učesnica skupa koja nije uvela kaznene mere Moskvi.
 
"Poštujemo teritorijalni integritet Ukrajine, nadamo se da će i Ukrajina da poštuje teritorijalni integritet Srbije. Da li je Rusija prekršila međunarodno pravo napadom na Ukrajinu? Očigledno je. Ali kad je reč o uvođenju sankcija i o optužbama o tome ko je ad hominem počinio ratne zločine, ja u tome da učestvujem neću, dok ne budem video da je zemlja u užasno teškoj situaciji", dodao je.
 
Vučić je kazao i da je danas u Atini sa Fon der Lajen imao "veoma dobre, ozbiljne i odgovorne razgovore koji nikada nisu sasvim laki".
 
"Zamolio sam je da nam pomogne oko ubrzavanja izgradnje brze pruge Beograd-Niš, razgovarali smo i o strateškoj saradnji Srbije i EU u oblasti energetike i zelene energije i svim važnim političkim pitanjima. Govorili smo i o dijalogu Beograda i Prištine i očekujem u kratkom vremenskom periodu Miroslava Lajčaka u Beogradu. Naravno, odnos prema Rusiji je takođe bio jedna od tema na stolu", rekao je Vučić.
 
Uz Vučića, Zelenskog, Kurtija, Micotakisa i Fon der Lajen, na neformalnoj večeri će biti i predsednici Crne Gore i Moldavije, premijeri Severne Makedonije, Hrvatske, Bugarske i Rumunije, predsedavajuća Saveta ministara Bosne i Hercegovine i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.
 
Zbog bilateralnog spora sa Tiranom, oko novoizabranog predsednika opštine Himara Fredija Belerija, etničkog Grka koji je u pritvoru, Grčka nije pozvala na današnji skup premijera Albanije Edija Ramu, već predsednika te države Bajrama Begaja koji je odbio da dođe.
  • goran

    22.08.2023 06:37
    jadni
    bolesni hejteri !
  • Лиманац

    22.08.2023 00:03
    Председник ће урадити што је најбоље за Србију и оштро осудити сваку агресију и атак на мирољубив народ! Живела Србија! Живела Украјина!
  • 9

    21.08.2023 23:48
    A da mu
    Mali ne zatvori jedno oko ,pošto je dovolno ratoboran da namešta i Ruje gde neće objasniti ovom velikom a malom šta mu je činiti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija