Bajatović reagovao na optužbe Štimca: Nema zakonskog osnova za obustavu radova na gradnji gasovoda

Ne postoji ni jedan zakonski osnov po kom bi bili obustavljeni radovi na izgradnji gasovoda visokog pritiska Aleksandrovac - Tutin, izjavio je danas generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović.
Bajatović reagovao na optužbe Štimca: Nema zakonskog osnova za obustavu radova na gradnji gasovoda
Foto: 021.rs

Bajatović je reagovao na optužbe koje je u nedelju na račun kompanije Milenijum tim, glavnog izvođača radova, izneo košarkaš Vladimir Štimac.

Direktor Srbijagasa, koji je glavni investitor na izgradnji gasovoda, kaže da je još 2017. donet zakonski dokument, odnosno plan područja posebne namene, na osnovu koga je 2019. Uredbom Vlade Srbije proglašen javni interes i Srbijagas krenuo u eksproprijaciju.

Bajatović je, reagujući na izjavu Štimca da Milenijum tim bespravno kopa posred njegove zemlje i stavlja cevi za gasovod, rekao da je Srbijagas investitor i da je sve u skladu sa Zakonom.

"Najmanje od 2017. godine svi znaju tačno kroz koje parcele će proći gasovod, jer se proglašava koridor kroz koji on prolazi. Mi smo u skladu sa procenama veštaka izvršili eksproprijaciju, platili i svi su to sve znali. Niko se nije obratio Srbijagasu za bilo kakvo izmeštanje trase gasovoda zvanično do sada".

Bajatović je objasnio da bi radovi na gasovodu negde mogli da se pomere par metara levo ili par metara desno, ali da jednostavno nije moguće da se pomeraju iz koridora u kojem je planiran gasovod, a da se ne radi nova eksproprijacija i novi uslovi.

Time bi, kaže, osim odlaganja izgradnje gasovoda na godinu ili dve, bili oštećeni građani u najmanje pet opština koje se nalaze iza Kopaonika, a Srbijagas imao dodatne milionske troškove.

On dodaje da je suština da neko ne poznaje zakonodavnu materiju u Srbiji i da Srbijagas ima nezvaničnu informaciju da su neke parcele kupljene nakon usvajanja svih tih planova i da su svi jako dobro znali da će tuda proći gasovod.

"Možda im je neko obećao da će promeniti trasu gasovoda, ali takav zahtev prema Srbijagasu, ni usmeni ni pismeni, osim ovog što sam pročitao u sredstvima javnog informisanja, nije stigao. Mi tom zahtevu ne možemo da izađemo u susret, a da ne izgubimo mnogo vremena i dosta novca. Mi ne radimo potpunu eksproprijaciju, mi ne kupujemo parcele, pa je neko oštećen, već mi radimo privremenu eksproprijaciju. Mi dobijamo pravo službenosti prolaza kad završimo, da bismo mogli da održavamo gasovod. Na vašu zemlju ulazimo do mere dok ne uradimo gasovod i dužni smo da sve kuda smo prošli vratimo u prvobitno stanje", objasnio je Bajatović.

Na optužbe Štimca, reagovala je i kompanija Milenijum tim, glavni izvođač radova na izgradnji razvodnog gasovoda visokog pritiska Aleksandrovac-Brus-Raška-Novi Pazar-Tutin, i naglasila da niko ne izvodi radove bespravno na pomenutoj zemlji, jer je, kako navode, pravo službenosti prolaza upisano u katastru i vodi se na JP Srbijagas u čije ime i za koga oni i izvode pomenute radove.

Parcele kroz koje gasovod treba da prođe pravosnažno su eksproprisane rešenjem koje je izdala Republika Srbija, Opština Raška, Odsek za urbanizam, Imovinski poslovi, broj 465-1935/20 dana 12.05.2023, a rešenje je postalo pravosnažno 05.06.2023, navodi se u saopštenju Milenijum tima i dodaje da je sve u skladu sa planskim dokumentom, zakonom, propisima i pozitivnim normama Republike Srbije.

Podsetimo, košarkaš Vladimir Štimac uputio je pre tri dana kompaniji Milenijum tim javnu poruku da "neće dozvoliti da bespravno kopa po njegovoj zemlji". Štimac je objavio da ova kompanija hoće da "bespravno kopa po sred njegovog imanja" i da stavi cevi za gasovod.

 • Katarina Lazarević

  23.08.2023 14:34
  Gasovod
  Pitam se šta bi rekli da gasovod prođe kroz njihovu kuću za džabe ka svuda u Srbiji.Samo čelni ljudi SNSa prodaju po astronomskim cenama ko Bajagić rodoljub Simonović
 • Vanja

  22.08.2023 19:39
  Čudo
  Ovo pitanje nije -da li je potreban gasovod nego na koji način se rešavaju pitanja vlasništva. Kao sa Sava-malom?
  Zašto gasovod ide tamo? Zar nije logično da prvo ide gasovod prema jugu kao glavnoj magistrali zemlje. Svakako da ovo nije Bajatovićev problem. Sramota.
 • Budimir

  22.08.2023 18:49
  Marica
  Fali ti još Ivica i eto bajke
  Pričaš o materiji koju ne poznaješ
  Vještak sam koji učestvuje u procesima eksproprijacije,i sasvim je logičan sled stvari 2017 izglasan opšti interes,do 2023.vođen postupak kod nadležnih geodetskih kancelarija,ono što nije usaglašeno sa vlasnicima parcela i katastrom,stranka ima pravo pokrenuti sudski spor o visini naknade a ne o izmjeni trase,i još jedno pravo služnosti traje dok je gasovod u funkciji
  Na toj lokaciji uz pojas gasovoda zabranjema je gradnja a damim tim vlasniku se isplaćuje naknada zbog imanjenja tržišne vrdnosti parcele,tj.parvela je pod teretom
  Visina štete koju trpi vlasnik parcele određuje sud uz pomoć vještaka polj.struke ako se radi o polj.zemljištu
  Tocje suština i nema potrebe za spinovanjima

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Ne vodim funkcionersku kampanju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da otvaranje gasnog interkonektora sa Bugarskom i njegovo obraćanje sutra u Nišu nisu funkcionerska kampanja, kako to vide predstavnici opozicije.

Podaci CERN-a čuvaće se u Kragujevcu

Srbija postaje deo globalne mreže CERN, jer će se u Državnom data centru u Kragujevcu uspostaviti čvorište namenjeno za čuvanje, obrađivanje i analizu naučnih podataka sa Velikog hadronskog sudarača.