Srpska haubica Nora B52 "kandidat" za vojsku u Brazilu

Srpska vojna industrija učestvovaće na tenderu za nabavku samohodnih haubica za oružane snage Brazila sa domaćom Norom B-52, kalibra 155 milimetara.
Kako navodi portal Balkanska bezbednosna mreža, radi se o tenderu za nabavku 36 samohodnih haubica, na kojem će učestvovati domaća firma Jugoimport SDPR, a proceduru vodi komisija za nabavke brazilske kopnene vojske koja je locirana u Vašingtonu.
Osim Vojske Srbije haubice Nora već koriste Kipar, Bangladeš, Mjanmar i Kenija.
"Nadmetanje za brazilski posao biće snažno jer učestvuju svi vodeći proizvođači - francuski Nekster sa samohotkom Cezar, švedska podružnica britanskog BAE sa haubicom Arčer i izraelska firma Elbit sistem sa oruđem Atmos. To su favoriti sa vrha liste, ali na tederu će učestvovati i turska firma MKE sa haubicom Javuz, kineski Norinko sa SH-15 i slovačka Konštrukta sa haubicom Eva", piše u tekstu.
 
Brazilci traže da novi artiljerijski sistem bude kalibra 155 milimetara i da ima domet veći od 40 kilometara.
 
Haubica mora da bude izvedena na šasiji češkog kamiona Tatra 815, jer je on izabran i za brazilske višecevne lansere raketa i ostale potrebe vojske za teškim vozilima.
Portal podseća da su svi do sada izrađeni primerci Nore B-52 bili na vozilima ruskog porekla porodice Kamaz.
 
"Jedan primerak usavršenog oruđa Nora-B52 M-21 izrađen je 2021. godine na nemačkom vozilu MAN za potrebe američke vojske za proučavanje savremenih artiljerijskih sistema. Na poligonu Juma Amerikanci su gađali iz srpske Nore-B52 i haubica Arčer, Atmos i Cezar. Oni nisu nameravali da uvedu strano oruđe u naoružanje, ali četiri testirane haubice dobile su dobar marketing jer što je zanimljivo Amerikancima valjda je dobro i za sve ostale", piše u tekstu.
 
Tekst u celosti čitajte na portalu Balkanska bezbednosna mreža.
  • xqt

    23.08.2023 07:04
    Ništa neće biti od tog posla
    Nek konkuriše Nora ako se već mora.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija