Novi detalji hapšenja za pranje novca preko nekretnina: Privredna društva registrovali na Kineze

Sedam osoba uhapšeno je u Beogradu zbog poreske prevare u vezi sa pranjem novca i povraćajem PDV-a u iznosu većem od 350 miliona dinara, saopštila je Poreska uprava.
Novi detalji hapšenja za pranje novca preko nekretnina: Privredna društva registrovali na Kineze
Foto: 021.rs
Navedeno je da su osumnjičeni u periodu od 2020. do 2022. godine osnovali veći broj privrednih društava i registrovali ih u Agenciji za privredne registre na državljane Kine, kako bi prikrili svoje upravljanje i kontrolu nad njima.
U okviru agencije za vođenje poslovnih knjiga organizovali su lažno međusobno fakturisanje, tako da nijedno privredno društvo pod njihovom kontrolom nije imalo obavezu plaćanja PDV. U svakom poreskom periodu nekoliko privrednih subjekata je podnosilo poreske prijave sa nezakonitim iznosom PDV za povraćaj, tvrdi se u saopštenju.
Dodaje se da su osumnjičeni od 1. januara 2020. do 31. decembra 2022. podneli 48 poreskih prijava sa iskazanim PDV za povraćaj u iznosu većem od 350 miliona dinara.
 
Novac od nezakonitog povraćaja PDV koristili su za kupovinu pokretne i nepokretne imovine u Srbiji i inostranstvu. 
 
Inače, u pitanju je hapšenje koje se dogodilo pre nekoliko dana, kada se oglasilo i Više javno tužilaštvo u Beogradu, ali ne i MUP.
 
Više javno tužilaštvo je tada saopštilo da su uhapšeni A.O, M.O, MT, J.B, A.R, J.S. i D.N, zbog sumnje da su izvršili krivična dela "poreska prevara", "pranje novca" i "udruživanje radi vršenja krivičnih dela" u periodu od januara 2020. do januara 2023.  
 
Novac su ulagali u izgradnju i opremanje stambenih objekata i vikendica na teritoriji Beograda i Inđije.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija